Βουλγαρία:-Επαναλειτούργησε-ο-πυρηνικός-αντιδραστήρας-του-Κοζλοντούι
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Επαναλειτούργησε ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Κοζλοντούι

Ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας, ο οποίος παράγει περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού στη χώρα, συνέδεσε και πάλι χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τον έναν από τους δύο αντιδραστήρες του των 1.000 μεγαβάτ, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί το πρωί, έπειτα από μια βλάβη στη γεννήτρια, ανακοινώθηκε σήμερα από το σταθμό.

Χθες, Τετάρτη, στις 21:08 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) “η μονάδα 5 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι επανασυνδέθηκε στο δίκτυο”, ανέφερε ο σταθμός σε ανακοίνωσή του.

Η προστασία έκτακτης ανάγκης είχε ενεργοποιηθεί νωρίς χθες το πρωί έπειτα από μια δυσλειτουργία στη γεννήτρια, χωρίς πάντως να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λιγότερο από ένα μήνα αφότου ο αντιδραστήρας, ο οποίος βρίσκεται στο Δούναβη, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, είχε απενεργοποιηθεί για συντήρηση και τροφοδοσία.

Από το σταθμό διευκρινίσθηκε πως το ελαττωματικό στοιχείο της γεννήτριας αντικαταστάσθηκε και πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ενώ η ισχύς έχει πλέον “σταδιακά αυξηθεί”.

Ο δεύτερος αντιδραστήρας του Κοζλοντούι, η “Μονάδα 6”, ίδιας ισχύος, είχε συνεχίσει να βρίσκεται σε πληρη λειτουργία.Το Κοζλοντούι, ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας, παράγει περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρικού της χώρας χάρη σε δύο αντιδραστήρες που πήραν τη σκυτάλη από τέσσερις μικρούς αντιδραστήρες, οι οποίοι έκλεισαν το 2002 και το 2006 ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- ---

Related posts

Πατρούσεφ (γραμ. Συμβουλίου Ασφαλείας Ρωσίας): Δεν “κυνηγάμε” προθεσμίες στην Ουκρανία, θα πετύχουμε τους στόχους μας

timesadmin

Σουδάν: Με δακρυγόνα η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει μια διαδήλωση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος

timesadmin

Πρεσβεία Ουκρανίας στην Ελλάδα: “Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη”

timesadmin

Bloomberg: Εξαφανίζονται τρισεκατομμύρια ομολόγων με αρνητική απόδοση

timesadmin

Οι Βρυξέλλες αποδεσμεύουν 325 εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

timesadmin

ΗΠΑ: Σε υψηλό 8 μηνών οι ενάρξεις νέων κατοικιών τον Νοέμβριο

timesadmin