Βουλή:-Την-Πέμπτη-7-Απριλίου-στις-12:00-η-ομιλία-του-Βολοντίμιρ-Ζελένσκι-στη-Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 12:00 η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή

Την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων κατά την οποία θα απευθυνθεί στην εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου.

Η ομιλία του κ. Ζελένσκι γίνεται μετά από σχετική πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Ουκρανός πρόεδρος θα μιλήσει για περίπου 10 – 15 λεπτά και δεν θα υπάρξει διάλογος ή υποβολή ερωτήσεων.

Πάντως, η ειδική συνεδρίαση προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ να δηλώνει ότι δεν θα παραστεί, το ΜεΡΑ25 να αναφέρει ότι θα παραστεί δια αντιπροσώπου και την Ελληνική Λύση να ζητά δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.  Από την άλλη πλευρά οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής επικροτούν την σχετική πρωτοβουλία.

Απέχει από την ομιλία Ζελένσκι και η Ελληνική Λύση

Σε επίκληση άρθρων του Κανονισμού της Βουλής κατέφυγε η Ελληνική Λύση προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της να μην παραστεί στην ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι.

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου υποστηρίζει ότι η πρόσκληση προς τον κ. Ζελένσκι δεν ακολούθησε πιστά το «κοινοβουλευτικό πρωτόκολλο» και προσθέτει σε άλλο σημείο: «H Ελληνική Λύση εκφράζει την αντίθεση της στο διάγγελμα του κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Ελληνική Λύση καταγγέλλει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση – διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος στο άρθρο 62Α περιγράφει με σαφήνεια την διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων και απόφαση της Ολομέλειας μπορούν να απευθύνονται στη Βουλή Αρχηγοί Κρατών, Πρόεδροι Κυβερνήσεων και προσωπικότητες διεθνούς κύρους».

Την συγκεκριμένη παραβίαση του κανονισμού της Βουλής την καταγγείλαμε έγκαιρα με επιστολή στον ΠτΒ κ. Κ. Τασούλα (30/03/2022, Αριθμ. Πρωτ. 1914), όπως άλλωστε είχαμε καταγγείλει και την μονομερή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καμία προγενέστερη διαβούλευση.

H Ελληνική Λύση εκφράζει την αντίθεση της στο διάγγελμα του κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας.

Δια της θεσμικής οδού και με απόλυτο σεβασμό στον κανονισμό της Βουλής (που παραβιάστηκε άλλη μία φορά από τον κ. Τασούλα) η Ελληνική Λύση ζητά από τον ίδιο να απευθύνει πρόσκληση στον πρωθυπουργό της ομόδοξης Αρμενίας, κ. Νικόλ Πασινιάν, του οποίου η χώρα υφίσταται μία βάναυση και βάρβαρη εισβολή με σαφέστατα χαρακτηριστικά εθνοκάθαρσης.

Τέλος, η Ελληνική Λύση εμμένοντας στις θέσεις της, υπερασπιζόμενη το εθνικό συμφέρον και μόνο, απαιτεί από αυτούς που κάλεσαν τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να του ζητήσουν τις ακόλουθες διευκρινίσεις κατά την διάρκεια του διαγγέλματος.

1. Να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τις θέσεις του έναντι της αυτοχθόνου Ελληνικής μειονότητας της Ουκρανίας.

2. Να καταδικάσει με σαφήνεια τις τουρκικές διεκδικήσεις και απειλές έναντι της Ελλάδας, όπως η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

3. Να καταδικάσει με σαφήνεια την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο και τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια

4. Να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Τουρκίας, ακυρώνοντας άμεσα την αμυντική συμφωνία που έχει υπογράψει και στρέφεται εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας. Ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας όπου με την δική του συμβολή η Τουρκία συνεχίζει την κατασκευή των επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά αμάχων, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση της HRW.

5. Να καταδικάσει την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ και την συστηματική εθνοκάθαρση που διαπράττει κατά των ομόδοξων μας, Αρμενίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρτυρία πως η Πισπιρίγκου είχε ζητήσει προστασία – Πιέζουν τον Δασκαλάκη να πάει στη ΓΑΔΑ

Ληστής εισέβαλε στη έπαυλη των Μπέκαμ στο Λονδίνο – «Έφυγε» με λεία χιλιάδων λιρών

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας επήλθε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έως και 20 λεπτά

Related posts

Μητσοτάκης: Το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι ενωμένο να στηρίξει την Ουκρανία

timesadmin

Τσίπρας σε Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ να στηρίξουν διάλογο με την Τουρκία με σαφείς κόκκινες γραμμές

timesadmin

Μητσοτάκης: Ευχαριστώ τον Εμανουέλ Μακρόν για τη διαρκή του στήριξη στην Ελλάδα

timesadmin

Βουλή: Κατατέθηκαν οι συμβάσεις για Rafale, Belh@rra και τορπίλες

timesadmin

Τσίπρας για επιστολή Χρ. Ράμμου: Είτε τον καλέσουν, είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί

timesadmin

Οικονόμου: 17 ημέρες ήταν αρκετές για να επιστρέψει ο πολακισμός και στην ρητορική Τσίπρα

timesadmin