Βουλή: Προβληματισμός από το Επιστημονικό Συμβούλιο, για τη μεταβίβαση του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Προβληματισμός από το Επιστημονικό Συμβούλιο, για τη μεταβίβαση του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Βουλή: Προβληματισμός από το Επιστημονικό Συμβούλιο, για τη μεταβίβαση του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Εντελώς αβάσιμες οι φήμες για ιδιωτικοποιήση του νερού, λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Προβληματισμό για την εναρμόνιση των διατάξεων που αφορουν την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου των εταιρειων παροχης ύδατος στην νέα Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Υδατων και Αποβλήτων με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τη διαχείριση του νερού εκφραζει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής στην έκθεση του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβαλλοντος και ενέργειας που αφορά το νερό και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την  προσεχή Δευτέρα.

Συγκεκριμένα το απόσπασμα της έκθεσης ανάφερε :«Δεδοµένης της νοµολογίας του Συµβουλίου της Επικρατείας, σύµφωνα µε την οποία «(…) η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας, όπως υδρεύσεως και αποχετεύσεως, δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας (…)» (ΣτΕ 1906/2014 Ολοµ), «[και] δύναται να ανατίθεται σε δηµόσια επιχείρηση υπό µορφή ανώνυµης εταιρείας, όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σηµασίας (…) είναι συνταγµατικώς επιβεβληµένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δηµόσιο, όχι απλώς µε την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και διά του µετοχικού της κεφαλαίου (…) (ΣτΕ 190, 191/2022 Ολοµ. Βλ., επίσης, ΣτΕ 1223-1224/2020 7µ. παραπεµπτικές στην Ολοµέλεια), τίθεται το ερώτηµα αν και κατά πόσον οι µεταβιβαζόµενες µε τον παρόν νοµοσχέδιο αρµοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. συµβαδίζουν µε την εν λόγω νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας».

Πάντως, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνουν πως θα γίνουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να αρθεί κάθε ένσταση ενω ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες τις φήμες περί δήθεν «ιδιωτικοποίησης του νερού». Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «είναι να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ και βέβαια να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή υπηρεσιών ύδατος σε όλους τους πολίτες, με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές».

Ο Υπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά, για ακόμα μια φορά, ότι το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο: «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες, εποπτεία κι έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «για να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης».

Ειδήσεις σήμερα:

Τα 19 επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σάρον Στόουν: «Πήγα στο νοσοκομείο και είπα αν είναι καρκίνος, πάρτε και τα δύο μου στήθη»

Η μυστηριώδης «Μαρία Τσάλλα», ο κατάσκοπος-σύζυγος στη Βραζιλία και η διαφυγή στη Μόσχα

-Related posts

Γεωργιάδης: Σε λειτουργία το App του e-katanalotis.gov.gr – Οι τιμές ενός προϊόντος με το πάτημα ενός κουμπιού

timesadmin

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον θάνατο Σαντορινιού – «Υπηρέτησε με ευπρέπεια τη δημόσια ζωή»

timesadmin

Επίθεση ΜέΡΑ25 σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για τις μετεκλογικές συνεργασίες

timesadmin

ΥΠΕΞ: «Τιμούμε, αναστοχαζόμαστε και δρούμε για τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος»

timesadmin

Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η ένταξη μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτρισμού

timesadmin

Βορίδης: «Δεν πρόκειται να ψηφίσω άλλον πρωθυπουργό πέρα από Μητσοτάκη» – Πότε θα κλείσουν τα σχολεία

timesadmin