Βουλή:-Κόντρα-Βελόπουλου-–-Βορίδη-για-τις-δηλώσεις-Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κόντρα Βελόπουλου – Βορίδη για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Μάκης Βορίδης με αφορμή την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι μίλησε για κενό στην άμυνα της χώρας και ότι με αυτά που είπε είναι συνυπεύθυνος σε εσχάτη προδοσία.

Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Ο πρωθυπουργός μίλησε για κενά στην αμυντική ικανότητα της χώρας. Εμείς είχαμε επισημάνει πάρα πολλές φορές την ανησυχία μας και είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί. Και τώρα μιλάμε για κενά στην αμυντική θωράκιση και δημόσια μάλιστα και ενώ δεν υπάρχει και καμία πρόνοια για την στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η άμυνα και εξωτερική πολιτική δεν είναι ΙΧ πολιτική», είχε πει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Κανένα κενό δεν έχει δημιουργηθεί στην άμυνα της χώρας γιατί έχουμε φροντίσει εμείς. Κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν σήμερα την κυβέρνηση, ενώ έχουν καταψηφίσει κάθε αμυντική δαπάνη, που δεν έχουν στηρίξει την αγορά των Rafale, που δεν έχουν στηρίξει την αγορά των φρεγατών, που δεν έχουν στηρίξει τις αμυντικές δαπάνες», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο συνέντευξης στις ΗΠΑ.

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ανεύθυνη αντιπολίτευση δεδομένου ότι περιέκοψαν την απάντηση του πρωθυπουργού, για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους. «Δεν λέτε αλήθεια γιατί δεν θέλετε την ενίσχυση της Ουκρανίας, δεν είστε με αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική, δεν θέλετε και ουσιαστικά συντάσσεστε, δια των παραλείψεων, με τα ρωσικά συμφέροντα και όχι με την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και την προσπάθεια που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και έρχεστε να χυδαιολογείτε, να λασπολογείτε και να διαστρεβλώνετε. Ο ελληνικός λαός και ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας και βεβαίως κανένα αμυντικό κενό δεν έχει αφήσει αυτή η κυβέρνηση, που είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Βορίδης ανέγνωσε την ερώτηση στον Έλληνα πρωθυπουργό και την πλήρη απάντηση που έδωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης του στις ΗΠΑ: «Η φράση που απομονώθηκε ήταν “…ταυτόχρονα πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις αμυντικές μας ικανότητες…”. Αυτή η φράση απομονώθηκε. Η ερώτηση της δημοσιογράφου ήταν “η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να σπεύσει να κάνει το ΝΑΤΟ και πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί;”. Ρωτάει για το ΝΑΤΟ η δημοσιογράφος και συνεχίζει “ένα κομβικής σημασίας θέμα το περασμένο έτος ήταν η ταχύτητα, η ικανότητα ή μη του ΝΑΤΟ, να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία αρκετά γρήγορα. Ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε και στις ΗΠΑ. Πώς πιστεύετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες; Τι θα μπορούσε να έχει ουσιαστικότερη επίδραση ώστε να ενεργούμε ταχύτερα”. Αυτή ήταν η ερώτηση. Απαντάει ο Έλληνας πρωθυπουργός “η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της και έχει αποδειχτεί αποτελεσματική. Το 2022 πιστεύω ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στη Μόσχα, θα στοιχημάτιζαν στην αδυναμία της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έκαναν λάθος. Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη. Παρέχουμε στην Ουκρανία, ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια 50 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και πρωτοβουλίες, όπως οι πρωτοβουλίες της Τσεχίας για παράδειγμα, έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικές. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές αμυντικές ικανότητες”. Στης Ευρώπης, της Ευρώπης. Και συνεχίζει ο πρωθυπουργός “όσο και αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει να βεβαιωθούμε επίσης ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε για παράδειγμα πόσο σημαντικά είναι τα βλήματα 155 χιλιοστών. Και σε ένα σύγχρονο πόλεμο, δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα όσο πολλοί πίστευαν”. Για μαντέψτε, εσείς τώρα του εξυπνακισμού εδώ, γιατί αναφέρεται ειδικά στα βλήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός; Για μαντέψτε τη σχέση της παραγωγής βλημάτων με την ελληνική βιομηχανία που κάνει αυτή τη δουλειά; Για μαντέψτε την εργασία που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός που τον κατηγορείτε για εσχάτη προδοσία στο εξωτερικό, παλεύοντας να δημιουργήσει συνολικό αμυντικό πλαίσιο, με δαπάνες, με χρηματοδότηση, το οποίο θα δώσει δουλειά και παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία».

Η απάντηση Βελόπουλου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Εγώ, θα δεχθώ την δική σας άποψη ότι ο πρωθυπουργός μιλούσε εκ μέρους των Ευρωπαίων. Δεν ήξερα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός όλη της Ευρώπης και ότι μιλά εξ ονόματός της. Η κυρία με την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός είναι πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ. Και αν θέλετε, εγώ μπορώ να δώσω το βίντεο για να το δείτε. Να το προσέξετε. Επειδή όμως μας μιλήσατε με ιδιαίτερη έπαρση πατριωτική και είπατε για τα Rafale, να σας ρωτήσω: Από την τσέπη σας πληρώσατε τα Rafale; Όχι. Από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών πληρώθηκαν».

Ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ακόμη: «Και καλά, στην Ουκρανία στέλνετε όπλα. Στην Κύπρο, πείτε μας, θα στείλετε καμιά σφαίρα; Δηλαδή αγαπάτε τους Ουκρανούς περισσότερο από τους Κύπριους αδελφούς μας; Να σας θυμίσω επίσης το θέμα του Μπελέρη, για τον οποίο μας λέγατε να μην μιλάμε, γιατί ασκείται μυστική διπλωματία και ο Μπελέρη θα αφεθεί ελεύθερος. Ναι. Το είδαμε. Πιο βαθιά μπήκε στην φυλακή. Πώς να σας πιστέψουμε, λοιπόν;

Μας είπατε ότι στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και θα πάρουμε τα marder. Πόσα marder πήραμε; Ξέρετε; Πήραμε 8 με 12 marder και τι κάνατε; Τα πήρατε και αντί να τα στείλετε στα νησιά, τα στείλατε στον Έβρο. Απογυμνώσατε τα νησιά και τα στείλατε στον Έβρο.

Και μια και παλεύετε για τα εθνικά και είσαστε τόσο πολύ πατριώτες, να σας ρωτήσω: Εχετε ακούσει την κυρία Μπακογιάννη να μιλά για την εμπλοκή μας στην Ουκρανία; ‘Ασχετα αν την επόμενη ημέρα τα γύρισε. Το είπε στο συνέδριο του Economist και την επόμενη μέρα έκανε τούμπα”.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε: “Αφού ο πρωθυπουργός δεν το εννοούσε έτσι ακριβώς, γιατί δεν λέτε στον κόσμο ότι το iron dom αφορά μόνο τις χώρες της Βαλτικής και όχι όλη την Ευρώπη; Με την Ελληνική Λύση δεν μπορείτε να λέτε μισές αλήθειες. Θα λέτε όλη την αλήθεια και όχι ψέμματα. Αν λέτε την αλήθεια, τότε γιατί κατεβάζετε τα βίντεο από παντού; Γιατί αυτή η πρεμούρα; Και βέβαια την κατάσταση την ελέγχει ο κ. Αλικάκος και η παρέα του. Οσα είπα από το βήμα της Βουλής είναι πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα σας εκθέτει, με όσα γίνονται με την Μακεδονία, με το Turkaegean, με τον οπλισμό”.

Πηγή πληροφοριών: ---

Related posts

Φρέντι Μπελέρης: Τελικά ο Μητσοτάκης αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

protothema.gr

Γιος Μπελέρη: Ο Ράμα ήθελε να προκαλέσει και να τρομοκρατήσει τους Έλληνες της Αλβανίας

James Rollner

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μαρινάκης έκανε το μαύρο άσπρο για την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας

timesadmin

Επικοινωνία Τασούλα με Αυγενάκη: Εξηγήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής

timesadmin

Συνάντηση Μητσοτάκη με Fourlis-ΙΚΕΑ: Επένδυση €70 εκατ. για διεθνές κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο

timesadmin

Συνέδριο ΝΔ: Σέλφι, χαμόγελα και κουβέντα – Τι έγινε στο Ζάππειο

protothema.gr