Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής αναφορικά με τη σύμβαση 717
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής αναφορικά με τη σύμβαση 717

Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής αναφορικά με τη σύμβαση 717

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να εξεταστούν όλοι οι υπουργοί Υποδομών από το 2012 έως και το 2023 για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ενώ στην περίπτωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή ζητάει και εξέταση για το αδίκημα της απιστίας

Την δική του πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας αναφορικά με την σύμβαση 717 που αφορά την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά την περίοδο 2012 – 2023 και ζητά να εξεταστούν οι πρώην υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης (2012-13), Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (2013-14), Χρήστος Σπίρτζης (2014-19) για το αδίκηαμ της παράβασης καθήκοντος και Κώστας Καραμανλής (2019-23) για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας.

Ειδικότερα, το δια ταύτα της πρότασης αναφέρει:

«Για τους λόγους αυτούς

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

1ον Όπως, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών», ως ισχύουν, συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των εγκλημάτων της κακουργηματικής απιστίας κατ’ άρθρο 390 ΠΚ και της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 ΠΚ.

2ον Την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τους Υπουργούς της περιόδου 2012 -2014 κ. Κωσταντίνο Χατζηδάκη και κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) αναφορικά με τις σκανδαλωδώς ελλιπέστατες μελέτες δημοπράτησης του έργου ανάταξης σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, που οδήγησαν αναγκαστικά στην ελλιπή Σύμβαση 717/2014 και χορήγησαν το δικαίωμα στον Ανάδοχο να μην εκτελεί τη Σύμβαση, λόγω ελλείψεων στο φυσικό αντικείμενο, αλλά και στην αύξηση του ανταλλάγματος κατά 13 εκ ευρώ, αφού έπρεπε να συμπληρωθεί το φυσικό αντικείμενο με νέα Συμπληρωματική Σύμβαση και εν τέλει στην τεράστια καθυστέρηση ολοκλήρωσης της Σύμβασης. Οι ενέργειες σύνταξης μελετών με ελλιπές φυσικό αντικείμενο, προσέδωσαν στον Ανάδοχο τη δυνατότητα να αρνηθεί την ολοκλήρωση του έργου και την εκ των πραγμάτων υποχρέωση της ΕΡΓΟΣΕ να οδηγηθεί σε Συμπληρωματική Σύμβαση με αύξηση του οικονομικού ανταλλάγματος κατά 13 εκ. ευρώ, με ισόποση ζημία Ελλ Δημοσίου και Ε.Ε.

3ον Στο πλαίσιο της καθολικής διερεύνησης της Συμβάσεως 717/2014 και της απάντησης στον Ελληνικό λαό όλων των πτυχών της Σύμβασης, δίχως να αφήνονται σκιές ή υπόνοιες ζητούμε την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τον Υπουργό της περιόδου 2015-2019 κ. Χρήστο Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και ο ίδιος άλλωστε έχει ζητήσει, παρόλο που από τα αναφερθέντα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής αναφορικά περί πιθανής τέλεσης παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην Υπουργού, δεν εξειδικεύεται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία αυτής. Ούτε προκύπτει από τη δικογραφία παράβαση συγκεκριμένων υπηρεσιακών καθηκόντων, πολλώ δε μάλλον όταν η Σύμβαση 717/2014 ήταν φύσει ανεκτέλεστη λόγω των σκανδαλωδών ελλείψεων του φυσικού αντικειμένου της Σύμβασης και όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δια του Υπουργού της κ. Καραμανλή παρέλειψε να ενεργοποιηθεί η Συμπληρωματική Σύμβαση από το 2019, ως όφειλε, παρά το ότι η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ κάλεσε τον Απρίλιο 2019, επί ποινή έκπτωσης, τον Ανάδοχο και ο τελευταίος προσκόμισε όλες τις εγκεκριμένες μελέτες και παρά το ότι η Συμπληρωματική Σύμβαση είχε εγκριθεί από το ΕλΣυν και ήταν έτοιμη προς υπογραφή».

Δείτε αναλυτικότερα εδώΕιδήσεις σήμερα:Από την καταγγελία ότι έπεσε θύμα βιασμού, κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία σε αρπαγή η Γεωργία Μπίκα!

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για τη συμμετοχή του στα επεισόδια ο Έλληνας που συνελήφθη για την υπόθεση Κατσούρη

Ανήλικη στη Θεσσαλονίκη έκαψε ολοσχερώς το σπίτι φίλης της επειδή… κοιμήθηκε με τον σύντροφό της

-Related posts

Βρούτσης: «Θα γίνουν όλες οι ενέργειες για ν΄ αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ»

timesadmin

Ζαχαράκη: Βασική προτεραιότητα η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των επιδομάτων στους πολίτες

timesadmin

Πόλεμος για την ακρίβεια – Βαριά πρόστιμα και νέοι έλεγχοι σε έξι πολυεθνικές από τον Σκρέκα

timesadmin

Ανδρουλάκης: «Όχι» στο μοντέλο Μητσοτάκη, που θέλει 13 περιφερειάρχες να τον υπηρετούν

timesadmin

Απόβαση αρματαγωγών και ZUBR με πεζοναύτες, κομάντο και άρματα στην Χίο με 7 μποφόρ

timesadmin

Πόθεν έσχες: Οι βουλευτές που αξιοποίησαν το ράλι στις τιμές των ακινήτων

timesadmin