Βορίδης:-Ο-πρωθυπουργός-κάνει-μια-πατριωτική-προσπάθεια-για-το-μεταναστευτικό-στη-Σύνοδο-Κορυφής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Ο πρωθυπουργός κάνει μια πατριωτική προσπάθεια για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής

Από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στο Ertnews. Συγκεκριμένα, είπε ότι εκεί ο πρωθυπουργός το πρώτο που θα θέσει – «που δεν ήταν και αυτονόητο μέχρι χθες και αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών» – είναι ότι υπάρχει «ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, κατήγγειλε ότι «και στη χώρα μας υπάρχουν δυνάμεις που έχουν μια πολιτική ανοιχτών συνόρων». Στηλίτευσε, όμως, την ίδια στιγμή και τη στάση άλλων πολιτικών δυνάμεων που «φαίνεται να θεωρούν ως φυσικό σύμμαχό τους, τον κύριο Όρμπαν», ο οποίος εκπροσωπεί την αντίληψη ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ένα είδος φυλακής όλων των μεταναστών».

Δεύτερο σημείο της τοποθέτησης Βορίδη ήταν ότι είναι «πρακτικά αδύνατο να ελέγξεις πλήρως τις μεταναστευτικές ροές». Ενώ, «από τη στιγμή που θα υπάρχει αναγνώριση του προσφυγικού status, όλοι αυτοί δεν μπορούν να μένουν σε ένα σημείο. Εκεί είναι που υπάρχει η αντίθεση της Γερμανίας με το Σύμφωνο για τη μετανάστευση, αλλά και της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας», επεσήμανε και συνέχισε:

«Η χώρα μας έχει την πιο ορθολογική και αποτελεσματική πρόταση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά, κακά τα ψέματα, και την πιο συμφέρουσα πρόταση. Γι’ αυτό διαμορφώνουμε σήμερα συσχετισμούς μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε συνολικά στην Ευρώπη αυτήν την πολιτική -αυτή τη μάχη δίνει ο πρωθυπουργός. Στενοχωριόμαστε που δεν έχουμε στήριξη από δυνάμεις στον τόπο μας», δήλωσε επίσης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι «μια πατριωτική προσπάθεια, θα έπρεπε να έχει περισσότερους συμμάχους τουλάχιστον στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπο με την πρόεδρο της «Φωνής Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν έχουμε μέτωπο με κανέναν». Αντιθέτως, αντέτεινε, «έχουμε μέτωπο με θέσεις που εμφανίζονται ως δήθεν πατριωτικές και αποτελεσματικές, και στην πραγματικότητα είναι λαϊκιστικές». Υπάρχουν, μάλιστα, και περιπτώσεις, στις οποίες «θυσιάζεται το εθνικό συμφέρον», υποστήριξε.

Όπως εξήγησε δε, στη συνέχεια, «αν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική (σ.σ. τύπου Όρμπαν) θα μας έθετε εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι αντιλήψεις που υπερασπίζεται ο κ. Όρμπαν για την Ουγγαρία κοστίζουν στη χώρα αυτή – γιατί είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου – περίπου 650 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα το χρόνο, δηλαδή περίπου μισό ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι βιώσιμο αυτό σχήμα δημοσιονομικά».

Συμπερασματικά, «το αριστερό και το δεξιό θα τα βλέπουμε πάντα στο πεδίο. Δεν μπορεί η κ. Λατινοπούλου να λέει ταυτοχρόνως ότι είναι “αριστερή ψυχούλα” ο κ. Μητσοτάκης και την ίδια στιγμή να κατηγορείται σε διεθνές επίπεδο η Ελλάδα ότι έχει την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», παρατήρησε.

Σε άλλο θέμα, στα ελληνοτουρκικά, κατ’ αρχάς διευκρίνισε ότι «επειδή συζητάμε, δεν σημαίνει ότι συμφωνήσαμε». Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν «μερικά απτά πλεονεκτήματα στο διάλογο: το ότι ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστευτικών ροών προέρχεται από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά όχι από την Τουρκία, είναι αποτέλεσμα του διαλόγου, όπως και ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις».

Ενώ διαβεβαίωσε ότι τίποτε δεν έχει εκχωρηθεί ως αντάλλαγμα, «η εθνική θέση μας στα βασικά ζητήματα δεν έχει μετακινηθεί στο παραμικρό». Εξ άλλου, μία είναι η διαφορά που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, επέμεινε.

Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό της επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την προοπτική συνάντησης, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε εν πρώτοις ότι «δεν θα έπρεπε να αποτελεί συγκλονιστική είδηση το ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται». ‘Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει πάντοτε την υποχρέωση να φέρεται θεσμικά, συμπλήρωσε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση, «ούτε προκρίνουμε κάποιον ως συνομιλητή μας ούτε απαξιώνουμε κανέναν. Απλώς υπάρχει μια πραγματικότητα».

Όπως ανέλυσε δε, στη συνέχεια, βάσει της κοινοβουλευτικής δύναμης, το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτο πολιτικό κόμμα και η εσωκομματική διαδικασία έληξε με την επανεκλογή του προέδρου του. Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή, αλλά «εξακολουθεί να υπάρχει μια κατάσταση μεταβατικών προέδρων. Διότι είναι ήδη σε διαδικασία εκλογής προέδρου και ο κ. Παππάς ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και ο οποίος, κατά τον κανονισμό της Βουλής, είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πάντως, «μόλις τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα εκλογής, η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι νομιμοποιημένη περαιτέρω», εκτίμησε διαβεβαιώνοντας πως στην κυβέρνηση «δεν έχουμε οποιαδήποτε προτίμηση ή παρέμβαση στις εσωκομματικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων».

Όμως, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στις ψηφοφορίες, ειδικότερα, που απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, επί παραδείγματι στο διορισμό των μελών διοικήσεων των ανεξάρτητων αρχών «θα φανεί ποιος εκτελεί τη συνταγματική υποχρέωσή του, ώστε να βρίσκει κοινούς τόπους», αλλά και «ποιος θυσιάζει τα πάντα στο βωμό μιας δομικής αντιπολίτευσης, που θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα». Ενώ ένα άλλο παράδειγμα, στο οποίο απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, είναι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις βουλευτικές εκλογές για τους κατοίκους εξωτερικού, συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα για την κριτική βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, απάντησε ότι «η στήριξη που έχει δώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, και σε αυτήν την κυβερνητική θητεία και στην προηγούμενη, είναι άνευ προηγουμένου». Εν τέλει, «όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν στηριχθεί στο 100%». Επιπροσθέτως, «οι εσωτερικές διαδικασίες προφανώς είναι ο χώρος όπου οι βουλευτές θα αναδείξουν θέματα», ενώ «δεν γίνεται κάθε φορά που καταθέτει ερώτηση ένας βουλευτής, να τού λέμε “γκρινιάζεις”. Δεν γίνεται, τότε να κάτσει σπίτι του».

Τη συνέντευξη απασχόλησε και η υπόθεση της φορολόγησης του φιλοδωρήματος. Ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε την απάντησή του από την πρόσφατη δικαστική απόφαση, η οποία έκρινε αν το φιλοδώρημα είναι εισόδημα της επιχείρησης ή μισθός, και πώς πρέπει να φορολογηθεί -και το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι μισθός. Επιπλέον, η διάταξη για το φιλοδώρημα υπάρχει στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 2014, υπενθύμισε ο υπουργός, εστιάζοντας αμέσως μετά στις τωρινές εξελίξεις. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση, ήταν από εκεί που ήταν φορολογήσιμο το φιλοδώρημα από το πρώτο ευρώ, να βάλει όριο από τα 300 ευρώ, ανέφερε και συμπέρανε, «θεσπίζουμε μια ευμενέστερη φορολογική διάταξη από αυτή που υπήρχε προηγουμένως».

Με αφορμή, τέλος, την πρόσφατη παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά στην τελετή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Μ. Βορίδης ρωτήθηκε για αυτήν καθαυτήν την κοινή παρουσία όσο και για τη χειραψία του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκο Παππά. Και στα δύο ερωτήματα έδωσε την ίδια, στερεοτυπική, απάντηση, «δεν σχολιάζουμε τους πρώην πρωθυπουργούς».

Ειδήσεις σήμερα:Εντυπωσιακές εικόνες: Ο κομήτης «Άτλας» πέρασε χθες το βράδυ πάνω από την Αττική

Βίντεο: Εξοργισμένη γυναίκα έσκιζε με μανία ελληνικές σημαίες γιατί νόμιζε ότι είναι του ΙσραήλΓεωργιάδης: Πρόστιμο €800.000 σε γιατρό γιατί έγραψε χιλιάδες φάρμακα σε έναν μήνα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του

Related posts

Γιαννούλης: Απαραίτητο το debate υποψήφιων αρχηγών και στον ΣΥΡΙΖΑ

timesadmin

Ραγκούσης: Ο Κασσελάκης εξελέγη γιατί έκρυψε τον πραγματικό του εαυτό – Δεν θα ανεχόμαστε να λέει ό,τι θέλει

timesadmin

Χάρης Καστανίδης: Στηρίζει τον Χάρη Δούκα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – «Καρφιά» κατά Ανδρουλάκη

timesadmin

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η διαφωνία για την Χαμάς – «Δεν την θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος

timesadmin

F-35: Ξεκινά η πώλησή τους στην Ελλάδα – Οι ισορροπίες στο Αιγαίο μαζί με τα F-16 Viper και Rafale

timesadmin

Πέτρος Κόκκαλης: Συγκροτείται το «πράσινο ρεύμα» – Οι επόμενες κινήσεις του ενόψει ευρωεκλογών

timesadmin