Βολιβία:-Ψάχνει-επενδύσεις-για-πετρέλαιο-και-φυσικό-αέριο-–-Ρωσική-“χείρα-βοηθείας”-για-την-κρίση-στα-καύσιμα
ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Ψάχνει επενδύσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Ρωσική “χείρα βοηθείας” για την κρίση στα καύσιμα

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Βολιβίας YPFB επιδιώκει να βελτιώσει τις συνθήκες για επενδύσεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας και ζητά βοήθεια από τη Ρωσία για να ξεπεράσει τις πρόσφατες ελλείψεις σε καύσιμα, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της εταιρείας.

Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της βολιβιανής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει οφείλεται στην οικονομική κρίση που συνδέεται με την πολυετή μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε συνέντευξή του στη Βολιβία, λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 26ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της YPFB Armin Dorgathen παραδέχθηκε ότι οι πολιτικές παλινωδίες των τελευταίων ετών είχαν απομακρύνει τους επενδυτές, γεγονός που ζημίωσε την παραγωγή. Η παραγωγή φυσικού αερίου έχει μειωθεί στο μισό από την απόγειό της πριν από μια δεκαετία, ενώ η παραγωγή πετρελαίου είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1990.

“Εργαζόμαστε για να προσελκύσουμε χρηματοδότηση από διάφορες πλευρές και αναζητούμε εταίρους”, δήλωσε ο Dorgathen στο Reuters. Όπως είπε, ζητήματα που αφορούν τις πληρωμές, τη νομοθεσία και το ρυθμιστικό έβαζαν εμπόδια σε ιδιωτικές εταιρείες για να επενδύσουν στη χώρα, κατάσταση που η YPFB προσπαθεί τώρα να αλλάξει.

“Τώρα συνεργαζόμαστε με εταίρους ήδη είχαν παρουσία στη Βολιβία: Repsol, TotalEnergies, Petrobras, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν επιπλέον επενδύσεις”.

Η πτώση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται στο επίκεντρο των πρόσφατων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Βολιβίας. Κάποτε σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου σε γείτονες όπως η Βραζιλία, η πτώση της παραγωγής έπληξε τα έσοδα από τις εξαγωγές και σχεδόν εξάντλησε το αποθεματικό της κεντρικής τράπεζας.

Οι διαμαρτυρίες που συνδέονται με την έλλειψη δολαρίων και οι μεγάλες ουρές στα πρατήρια βενζίνης έχουν γίνει όλο και πιο συχνές, υποδαυλίζοντας τις εντάσεις και οδηγώντας σε εσωτερικές διαμάχες στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα MAS μεταξύ του προέδρου Λουίς Άρσε και του πρώην ηγέτη Έβο Μοράλες.

Ο Άρσε απέτρεψε μια απόπειρα πραξικοπήματος την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας στρατηγός οδήγησε μονάδες ένοπλων στρατιωτών να καταλάβουν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Παζ, εμβολίζοντας μεταξύ άλλων την πόρτα του προεδρικού μεγάρου με ένα τεθωρακισμένο όχημα. Ο στρατηγός επικαλέστηκε εν μέρει την επιδείνωση της οικονομίας ως αιτία της εξέγερσής του.

Ο Dorgathen δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα το μεγαλύτερο ενεργειακό ζήτημα είναι η έλλειψη βενζίνης, η οποία έχει θέσει στο επίκεντρο τις δαπανηρές εισαγωγές. Η Βολιβία εισάγει το 50% της βενζίνης που χρειάζεται, με κόστος περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα προσανατολίζεται σε πιο άμεσες -και χαμηλότερου κόστους- αγορές από παραγωγούς του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλους μέσω της νέας κρατικής εταιρείας εμπορίας ενέργειας Botrading S.A.

“Στόχος μας μέσω του OPEC+ είναι η πρόσβαση σε φθηνότερα καύσιμα και η βελτίωση των προμηθειών”, δήλωσε ο Dorgathen. Η κυβέρνηση ζητούσε επίσης βοήθεια από τη Ρωσία, η οποία συμμετέχει στο καρτέλ, για να διευκολύνει την προμήθεια καυσίμων. Η Ρωσία έχει πληγεί από κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία το 2022. Η ρωσική Lukoil παρέδωσε 366.000 βαρέλια ντίζελ στις 19 Ιουνίου για την YPFB από το λιμάνι Vysotsk της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Dorgathen απέδωσε την απότομη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην έλλειψη επενδύσεων στην εξερεύνηση, αλλά δήλωσε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές “διατηρούνται” και αμφισβήτησε ότι υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα με την εγχώρια προμήθεια φυσικού αερίου. Επανέλαβε τις ελπίδες του για την ανακοίνωση μιας νέας μεγάλης ανακάλυψης αργότερα φέτος.

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εσωτερικού εφοδιασμού”, επισήμανε ο Dorgathen. “Εξακολουθούμε να παράγουμε σχεδόν τρεις φορές περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι καταναλώνουμε”.

Related posts

Η Χαμάς τοποθετεί εκρηκτικά σε πόλεις της Δυτικής Όχθης

timesadmin

Robinhood: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα τριμηνιαία αποτελέσματα, περιμένει αύξηση εσόδων

timesadmin

Ικανοποίηση Μελόνι “για τα ουσιαστικά βήματα προόδου” στη διαδικασία διεύρυνσης

timesadmin

Daly (Fed): Λογική η πρόβλεψη για τρεις μειώσεις των επιτοκίων

protothema.gr

Αμφιβολίες για τους στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ

timesadmin

Αντ. Μπλίνκεν: “Πρέπει να σταματήσει” η στήριξη της Κίνας στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

protothema.gr