Βιλερουά:-h-ekt-δεν-πρέπει-να-βιαστεί-αλλά-ούτε-να-κωλυσιεργήσει-με-τις-μειώσεις-επιτοκίων
ΚΟΣΜΟΣ

Βιλερουά: H EKT δεν πρέπει να βιαστεί αλλά ούτε να κωλυσιεργήσει με τις μειώσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει ούτε να βιαστεί ούτε να χρονοτριβήσει με τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων της, αφότου “προσανατολίστηκε αποφασιστικά” την περασμένη εβδομάδα στο να ξεκινήσει τη νομισματική χαλάρωση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, εν μέσω αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματα της ευρωτράπεζας έπειτα από την ευρέως αναμενόμενη μείωση επιτοκίων που έκανε την περασμένη Πέμπτη, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης έδειξε να υιοθετεί ένα διαφορετικό τόνο από αρκετούς συναδέλφους του που επέστησαν την προσοχή σχετικά με τις επόμενες κινήσεις.

“Σε ό,τι αφορά τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων μας, ζητώ μια “ρεαλιστική σταδιακή προσέγγιση” και ως προς το χρονοδιάγραμμα, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς αναβλητικότητα”, ανέφερε ο Βιλερουά σε ομιλία του σε Οικονομικό Φόρουμ στο Παρίσι σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις επόμενες συνεδριάσεις της η ΕΚΤ θα επιδιώξει να “διαβάσει” μέσα από τη μεταβλητότητα των μετρήσεων του πληθωρισμού, την οποία ο Βιλερουά απέδωσε εν μέρει στη σύγκριση με τις τιμές της ενέργειας πριν από ένα χρόνο.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας σημείωσε ακόμα ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, από τη Federal Reserve.

Όπως εκτίμησε, η επίδραση στον πληθωρισμό ενός δυνητικά πιο ισχυρού δολαρίου θα ήταν μικρή. “Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ συνολικά δεν αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτή της ευρωζώνης”, ανέφερε ο Βιλερουά ντε Γκαλό.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι επιλογές της ΕΚΤ και της Fed μπορεί να διαφέρουν επειδή το θεωρητικό επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου που θα φέρει πιο γρήγορα τη σταθερότητα των τιμών είναι περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στην ευρωζώνη, όπου εκτιμάται μεταξύ 2% και 2,5%.

Και με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ πλέον στο 3,75%, “έχουμε σημαντικά περιθώρια να μειώσουμε τα επιτόκιά μας χωρίς να βγούμε από την περιοχή της περιοριστικής πολιτικής”, αμέφερε χαρακτηριστικά.

Related posts

Η Χιλή αποκλείει το Ισραήλ από τη μεγαλύτερη έκθεση του αεροδιαστημικού τομέα στη Λατινική Αμερική

timesadmin

Γερμανία: Σε απεργία του προσωπικού ασφαλείας των αεροδρομίων προσανατολίζεται η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di

timesadmin

Κίνα-COP28: Το Πεκίνο ανακοινώνει ότι η συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να μην είναι τέλεια

timesadmin

Πρωτοφανής επίθεση στη Λεπέν από τον Μακρόν

timesadmin

Πολωνία: Τέλος στους συνοριακούς ελέγχους με τη Σλοβακία

timesadmin

Σουηδία: Πιθανοί πυροβολισμοί στη Στοκχόλμη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία

James Rollner