Βαρβιτσιώτης:-Θέλουμε-μια-Ευρώπη-που-θα-αντιτάσσεται-στον-αναθεωρητισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε μια Ευρώπη που θα αντιτάσσεται στον αναθεωρητισμό

«Το βασικό συμπέρασμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης είναι το αίτημα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη με γεωστρατηγικό αποτύπωμα, στρατηγική αυτονομία, βαθύτερη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, που να προστατεύει τα σύνορά της» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης – τα επόμενα βήματα».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μια καινοτόμα διαδικασία, μέσα από την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες έδειξαν με τις προτάσεις τους πως θέλουν μια Ευρώπη πρωτοπόρα στην κλιματική αλλαγή και περισσότερο ψηφιακή, μια Ευρώπη αρχών και αξιών που θα αντιτάσσεται στον αυταρχισμό, τον αναθεωρητισμό και την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου, καθώς και μια Ευρώπη που θα είναι πιο ευέλικτη στην αντιμετώπιση όλων των κρίσεων, πιο βαθιά και ουσιαστική στην προστασία των δικαιωμάτων, πιο αποτελεσματική και πιο ανταγωνιστική, πάντα με το πρόσημο της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της αναθεώρησης των Συνθηκών επισήμανε ότι θα πρέπει να σταθούμε με ρεαλισμό και ταυτόχρονα με ιστορική ευθύνη, η οποία επιτάσσει να προτάσσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Υπογράμμισε ότι τώρα δεν είναι η στιγμή να διχαστεί η Ευρώπη, αλλά είναι η στιγμή της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας απέναντι στις προκλήσεις.

Σημείωσε, ακόμη, ότι με την αντιμετώπιση της πανδημίας, την υιοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης, την υλοποίηση αποφάσεων στον τομέα της κοινής άμυνας, η Ευρώπη έχει καταφέρει να σπάσει πολλά ταμπού χωρίς να αναθεωρηθούν οι συνθήκες και μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίσει την ενεργειακή, την επισιτιστική, τη γεωπολιτική, ενδεχομένως και τη μεταναστευτική κρίση που έχουμε μπροστά μας, χωρίς να αναλωθεί σε διχαστικά διλήμματα.

Μας πληγώνει που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον τρόπο αντίδρασης της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων λέγοντας: «σίγουρα νομίζω ότι το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην τουρκία, τη στιγμή που παραβίαζε την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου, ως αποτέλεσμα του βέτο κρατών μελών, είναι κάτι που μας πληγώνει. Το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να επιβάλουμε το έκτο πλαίσιο κυρώσεων, γιατί υπάρχει βέτο από συγκεκριμένη χώρα μέλος, μας πληγώνει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι καθιστά την Ευρώπη ανίκανη να δράσει, αναποτελεσματική και άχρηστη, όπως κάποιοι θέλουν να την εμφανίζουν, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία»

Ειδήσεις σήμερα:

Δυο πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα – Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Η έκθεση για το partygate «καρφώνει» τον Τζόνσον – Του καταλογίζει «αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης»

Η συγκλονιστική μαρτυρία του 9χρονου που γλίτωσε από τη δολοφονική μανία του μακελάρη του Τέξας

Related posts

«Παράθυρο» από ΗΠΑ για κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη

timesadmin

Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Έλληνες ομογενείς κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

timesadmin

Αυτή την ώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – Στην κορυφή της ατζέντας οι εξελίξεις στην Ουκρανία

timesadmin

Δένδιας: Η Ελλάδα «γέφυρα» μεταξύ ΕΕ και Αφρικής

timesadmin

Αχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιφοδόρος από τον Λευκό Οίκο: Αισιόδοξοι για ένα πιο φωτεινό μέλλον για την Ελλάδα

timesadmin

Αλλάζουν όλα στον αντιπυρικό σχεδιασμό: Περιπολίες μόνο από τον στρατό, έρχονται πυροσβέστες από έξι χώρες της ΕΕ

timesadmin