thetimes.gr
Α.-Βεσυρόπουλος:-Η-κυβέρνηση-αποδεικνύει-έμπρακτα-ότι-στέκεται-στο-πλευρό-των-πολιτών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι στέκεται στο πλευρό των πολιτών

“Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι στέκεται στο πλευρό των πολιτών”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος που παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία την τροπολογία για την κάρτα αγορών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί την καλύτερη απόδειξη των συντονισμένων προσπαθειών της, για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσέγγιση επίλυσης, επειγόντων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. “Αυτό το πετυχαίνουμε γιατί δίνουμε τις μάχες σε όλα τα επίπεδα, σε επίπεδο ΕΕ όπως διαμορφώνονται οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στο επίπεδο της χώρας γιατί σχεδιάζουμε και αποφασίζουμε πολιτικές αντιμετώπισης της αύξησης του πληθωρισμού, για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της εξωγενούς κρίσης, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας”, είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Για τις διατάξεις που αναφέρονται στην κάρτα αγορών, είπε ότι:

– χορηγείται τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023, στα νοικοκυριά ενίσχυση ύψους 10%, για αγορές προϊόντων διατροφής, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, από 220 ευρώ για τα μονομελή νοικοκυριά προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ, για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

– Η ενίσχυση συνδέεται με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με ωφελούμενους το 85% των πολιτών.

– η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης είναι απλή. Τα ποσά θα πιστωθούν, με επιλογή του δικαιούχου, είτε μηνιαία σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα είτε ανά τρίμηνο σε τραπεζικό λογαριασμό, όπως συνέβη και με το fuel pass.

– εφόσον επιλεγεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στο 80% των δικαιούμενων ποσών.

– η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται. Δεν υπόκειται σε κρατήσεις, τέλη, εισφορές και δεν θα λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά όρια για τα προνοιακά επιδόματα.

Αναφερόμενος στη συνεισφορά αλληλεγγύης, είπε ότι οι εταιρείες θα συνεισφέρουν αναλογικά στην αντιμετώπιση των παράπλευρων επιπτώσεων που προκάλεσε στους πολίτες η εκτίναξη των τιμών ενέργειας. “Τα έσοδα αυτά επιστρέφουν στην κοινωνία, με τη μορφή μέτρων στήριξης, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε τον υφυπουργό Οικονομικών να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση επέλεξε συντελεστή 33% για την έκτακτη εισφορά στις εταιρείες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και επεξεργασίας και όχι έναν μεγαλύτερο συντελεστή, δεδομένου ότι το 33% ήταν ο ελάχιστος που προέβλεπε ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Ο κ. Σκουρλέτης είπε μάλιστα ότι η κυβέρνηση φορολόγησε ελάχιστα τις εταιρείες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στήριξε και την αισχροκέρδεια μέσω των επιδοτήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η κάρτα υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό των αυξήσεων στις τιμές.

“Ξέρω ότι ενοχλείστε. Δεν περιμένατε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη αυτών των εταιρειών”, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος που ανέγνωσε στην Ολομέλεια, απόσπασμα της ομιλίας τού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, όπου έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φορολογήσει τα υπερκέρδη μέχρι τις εκλογές. “Λίγα λεπτά μετά πήρε τον λόγο ο κ. πρωθυπουργός και ανακοίνωσε αυτό το μέτρο που νομοθετούμε σήμερα. Φορολογούμε τα κέρδη των συγκεκριμένων εταιρειών, με 33%, όπως φορολογήσαμε και τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και με το ποσό αυτό ενισχύουμε τα νοικοκυριά”, είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Πηγή: Α-

Related posts

Από 7/11 οι αιτήσεις για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές

timesadmin

Η ΕΕΑΑ αρωγός της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας

timesadmin

Χρ.Σταϊκούρας:Το 2023 η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι καλύτερη σε σχέση με την Ευρώπη – Αύξηση των επενδύσεων

timesadmin

Πώς το Δημόσιο μπαίνει στην ασφάλιση πιστώσεων για εξαγωγές με όρους ιδιωτικού τομέα

timesadmin

Συμμετοχή Χρ. Σταϊκούρα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στo Λουξεμβούργο

timesadmin

Scope Ratings: Στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα – Οι κίνδυνοι

timesadmin