Αϊτή:-Οι-αρχές-ανακοίνωσαν-το-πρώτο-καταγεγραμμένο-κρούσμα-χολέρας
ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Οι αρχές ανακοίνωσαν το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα χολέρας

Η Αϊτή ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα χολέρας, ενώ εξετάζει μεγάλο αριθμό ύποπτων κρουσμάτων, σημαίνοντας συναγερμό για την επιστροφή της νόσου που σκότωσε περί τους 10.000 ανθρώπους το 2010 κατά την ξέσπασμα της επιδημίας η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Το υπουργείο Υγείας της Αϊτής αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το επιβεβαιωμένο κρούσμα εντοπίσθηκε στην περιοχή του Πορ-ο-Πρενς και ότι ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Σιτέ Σολέιγ, κοντά στην πρωτεύουσα.

Το υπουργείο Υγείας καλεί τον πληθυσμό να λαμβάνει μέτρα προστασίας, όπως πλύσιμο χεριών και κατανάλωση καθαρού πόσιμου νερού.

Το 2020, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι η Αϊτή είχε περάσει έναν χρόνο χωρίς καταγεγραμμένο κρούσμα χολέρας.

Στρατιωτική δύναμη από το Νεπάλ, όπου η χολέρα είναι ενδημική, εγκαταστάθηκε στην Αϊτή στο πλαίσιο της ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ το 2004 μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Το μέγεθος της ειρηνευτικής δύναμης αυξήθηκε μετά τον σεισμό του 2010. Το 2016, ο ΟΗΕ ζήτησε συγγνώμη για την επιδημία της χολέρας, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη.

Ανεξάρτητη επιτροπή που ορίσθηκε από τον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατέθεσε το 2011 έκθεση η οποία δεν κατέληξε στον τρόπο με τον οποίο εισήχθη η χολέρα στην Αϊτή.

Μέλη της επιτροπής δημοσίευσαν ανεξάρτητα άρθρο το 2013 με το συμπέρασμα ότι προσωπικό που συνδεόταν με την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών ήταν “η πιθανότερη πηγή” της επιδημίας χολέρας.

Πηγή: Α-

Related posts

ΠΟΥ: Παγκόσμια συμφωνία για δωρεάν τεστ αντισωμάτων κατά της covid-19 σε φτωχότερες χώρες

timesadmin

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την αξιολόγηση της αίτησης χρήσης αναμνηστικής δόσης του εμβόλιο BioNTech/Pfizer σε εφήβους 12-15 ετών

timesadmin

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχασε εννέα μαχητικά αεροσκάφη από τις εκρήξεις στην Κριμαία

timesadmin

Dollar Tree: Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα της χρήσης, “βουτιά” της μετοχής 8%

timesadmin

Ζελένσκι: Σφοδρές μάχες γύρω από δύο πόλεις του Ντονμπάς

timesadmin

Τουρκία: Σύλληψη 8 Ιρανών ως υπόπτους για προετοιμασία επιθέσεων σε Ισραηλινούς

timesadmin