Αυτή-την-Κυριακή-με-το-Θέμα,-το-σπυδαίο-μυθιστόρημα-της-Ευγενίας-Φακίνου-«Για-να-δει-τη-θάλασσα»
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή την Κυριακή με το Θέμα, το σπυδαίο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα»

Όμως, χάρη στις εκπληκτικές ικανότητές της στη μαγειρική, τα κενά της αμνησίας συμπληρώνονται από την ανθρωπιά και τον έρωτα.

Η πρωταγωνίστρια στο συγκεκριμένο -και ιδιαίτερα αγαπημένο- βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου, είναι, σε κάποιο βαθμό, η ίδια η συγγραφέας. Διότι, ύστερα από μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, η Φακίνου αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό, φυσικά με τη βοήθεια της μυθοπλασίας.

Κάπως έτσι προέκυψε το υπέροχο, απίθανα ευαίσθητο μυθιστόρημα «Για να δει τη θάλασσα», στο οποίο πρωταγωνιστεί μια γυναίκα που έχει χάσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προσωπικότητάς της: Τη μνήμη της. Το βασικό σκηνικό είναι ο «Κήπος της Εδέμ», δηλαδή μια ταβέρνα όπου συχνάζουν απλοί, λαϊκοί -πλην εξαιρετικά ενδιαφέροντες άνθρωποι. Η ηρωίδα του βιβλίου δεν έχει όνομα -ή, μάλλον, δεν το θυμάται- και περιπλανιέται στον πραγματικό κόσμο σαν ένα πλάσμα από διαφορετικό σύμπαν.

Όλα γύρω της είναι ξένα, πρωτόγνωρα, παράξενα και αινιγματικά, όπως και όσοι την περιστοιχίζουν, διάφορα πρόσωπα που, εσκεμμένα ή μη, προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις χαμένες αναμνήσεις. Ωστόσο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη της ιστορίας, είναι το γεγονός ότι αυτή η γυναίκα που έχει χαθεί μέσα στον εαυτό της, δεν ξέχασε τα πάντα. Διατήρησε στο ακέραιο τις γνώσεις της στη μαγειρική ή, καλύτερα, στην αλχημεία των γεύσεων.

Ετοιμάζοντας φαγητά για την πελατεία της ταπεινής, συνοικιακής ταβέρνας, η ηρωίδα του «Για να δει τη θάλασσα» μαγεύει όλους όσοι δοκιμάζουν τα πιάτα της, σε τέτοιο βαθμό ώστε από την κουζίνα της και με όχημα τις γεύσεις και τα αρώματα ξεκινά ένα ταξίδι ως το χείλος της πραγματικότητας, εκεί όπου η αλήθεια συγχέεται με τη φαντασία.

Εκεί όπου, επίσης, οι συνδαιτημόνες -μαζί με τους αναγνώστες- ανακαλύπτουν ένα διαφορετικό μονοπάτι προς την ελπίδα, το φως και τη λύτρωση, από τα άγχη και τα άχθη της ζωής τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι εικόνες του βιβλίου, όπως τις κατέγραψε η Ευγενία Φακίνου, ενέπνευσαν την ατμοσφαιρική ταινία «Πράσινη Θάλασσα».
Αυτή την Κυριακή το εξαιρετικό βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα» είναι στο ΘΕΜΑ.

IN-ARTICLE-_1_

Related posts

Φωτιές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις περιοχές στη Ρόδο

timesadmin

Πέφτει η θερμοκρασία – Δείτε την πρόγνωση για σήμερα και για αύριο

timesadmin

Το podcast του Χρήστου Χωμενίδη – Διαβολοδεκαετία: 2012, Annus horribilis

timesadmin

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Δεν κήρυξα ιερό πόλεμο, εξήγησα γιατί θεωρώ προσβλητική την αφίσα για τα «Αδέσποτα κορμιά»

timesadmin

Νέα πρόσωπα στο Δ.Σ. της Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

timesadmin

Πειραιάς: «Είχαμε χρόνια προστριβές» – Η εν ψυχρώ εκτέλεση του 39χρονου συγκλονίζει το πανελλήνιο

timesadmin