ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο σε ετήσια βάση

Αύξηση της τάξης του 1,4% κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα τον Μάιο σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ για το σύνολο του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου, και πάλι σε ετήσια βάση, η αύξηση διαμορφώνεται στο 2,1%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σε εποχικά διορθωμένη μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε ήπια μείωση κατά 0,6%.

Πιο ειδικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αρχής:

“Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,4% έναντι αύξησης 4,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, παρουσίασε μείωση 0,6%.

Ο δείκτης του κλάδου βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά τον Μάιο 2023 σε σχέση με τον Απρίλιο 2023.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Μαΐου 2023 με τους αντίστοιχους δείκτες του Μαΐου 2022, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής ειδών ένδυσης”.

Related posts

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συμφωνία με την UniCredit διαμορφώνουν νέα δυναμική

timesadmin

Απόφαση σταθμός μονιμοποιεί τις επικουρικές συντάξεις της πρώην Αγροτικής τράπεζας

timesadmin

Προϋπολογισμός: Αυξημένα κατά 448 εκατ. ευρώ φορλογικά έσοδα το εντεκάμηνο του 2023

timesadmin

Eurobank: Μείωση των τιμών της ενέργειας και ανάκαμψη του τουρισμού βελτίωσαν το έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου

timesadmin

Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 11 – 15 Δεκεμβρίου

timesadmin

Νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς

timesadmin