Αυξημένες-οι-τιμές-στα-νεότευκτα-πλοία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες οι τιμές στα νεότευκτα πλοία

Της Αναστασίας Βαμβακά

Στη ναυτιλία, οι μνήμες του 2008 είναι αμφίσημες. Το πρώτο μισό του έτους, οι τιμές νεότευκτων πλοίων είχαν φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ, με το φθινόπωρο του ίδιου έτους να επέρχεται η καταστροφή και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το 2024, οι τιμές για τα νεότευκτα πλοία έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα τους από το 2008. Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση από την αρχή του έτους αγγίζει το 3%, ενώ σε σχέση με τα τέλη του 2020 – όπου οι τιμές ήταν στα χαμηλά τους όρια- η αύξηση ξεπερνά το 50%.  Σύμφωνα με την BIMCO, το βιβλίο παραγγελιών αυξήθηκε κατά 72%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2012, ενώ παράλληλα είναι αυξημένο κατά 2% από την αρχή του έτους.

Το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται σε 133 εκατ. CGT – και συνεχίζει μέρα τη μέρα να μεγαλώνει -, σημειώνοντας αύξηση κατά 56 εκατ. CGT από τα τέλη του 2020. Οι Έλληνες κρατούν τα πρωτεία τους στη “μάχη” των παραγγελιών, όπως έχουν εξελιχθεί οι παραγγελίες, αφού τα ναυπηγεία της Ανατολής είναι “κλεισμένα” για τα επόμενα χρόνια.

Από 280 παραγγελίες στο πεντάμηνο του 2023 έφτασαν τις 525 στο πεντάμηνο του 2024, μία “ανάσα” από τους Κινέζους που προηγούνται με 544 παραγγελίες. Μέχρι και τον Απρίλιο του 2024, οι Έλληνες έχουν επενδύσει περίπου 545 εκατ. δολάρια για 15 Bulk Carriers. Βρίσκονται πίσω από 222 παραγγελίες tanker, κατέχοντας περίπου το 30% των συνολικών παραγγελιών δεξαμενόπλοιων, με τις επενδύσεις τους να αγγίζουν τα 15,6 δισ. δολ.

Η βασική προτίμηση των Ελλήνων είναι ο τομέας των aframaxes με 90 παραγγελίες, για τις οποίες έχουν επενδυθεί συνολικά περίπου 6 δισ. δολ., ακολουθεί ο τομέας suezmax με 62 παραγγελίες, οι επενδύσεις των οποίων φτάνουν στα περίπου 5,5 δισ. δολάρια.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο 2024 έχουν γίνει 37 παραγγελίες από Έλληνες, συνολικής αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων. Όσον αφορά τον τομέα container, καταγράφονται 38 παραγγελίες, η αξία των οποίων είναι περίπου στα 2,6 δισ. δολάρια. Tέλος, στον τομέα Gas το βιβλίο παραγγελιών βρίσκεται στα 98 πλοία, για τα οποία δαπανήθηκαν περίπου 16,3 δισ. δολάρια.

Related posts

Κ. Τσιάρας: Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι σοβαρός πυλώνας της αγροτικής οικονομίας

timesadmin

Ετήσια αύξηση 8,3% των τιμών παραγωγού στη Βιομηχανία

timesadmin

ΟΕΕ: Τεχνητή νοημοσύνη και ελληνική οικονομία στο 5ο Διεθνές Συνέδριο

protothema.gr

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ναι στην αύξηση του κατώτατου μισθού – Η Πολιτεία να δει και τις ανάγκες των ΜμΕ

wp-needuser

Δ. Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και προοπτικής

timesadmin

Επενδύσεις 5,9 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ΤΕΠ σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής

timesadmin