Αυξάνει-το-έλλειμμα-του-ειδικού-λογαριασμού-ΑΠΕ-–-Προς-αύξηση-του-ΕΤΜΕΑΡ-στους-λογαριασμούς-ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ – Προς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος

-

Διαρκώς αυξανόμενο βαίνει το τελευταίο διάστημα το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛ- (Ειδικός Λογαριασμός -), καθώς σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του διαχειριστή Δ-ΕΠ τον Απρίλιο ανέβηκε από τα 129 στα 198,36 εκατ. ευρώ. Με βάση την τελευταία εκτίμηση του Δ-ΕΠ ο ΕΛ- προβλέπεται να κλείσει το 2024 με έλλειμμα ύψους 232,56 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΛ- είναι ο ειδικός λογαριασμός που καλύπτει τις πληρωμές των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με λειτουργική ενίσχυση δηλαδή των έργων που δεν αποκομίζουν έσοδα από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν δοθεί λύση στο διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του ΕΛ- τότε αναμένεται να κάνουν την επανεμφάνισή τους καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των παραγωγών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αλλά και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στον τομέα.

Η βασικότερη πηγή εσόδων του ΕΛ- είναι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), η ρυθμιζόμενη χρέωση που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος. Το ΕΤΜΕΑΡ, υπενθυμίζεται ότι μειώθηκε το 2019 προκειμένου να ισοφαριστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Έτσι σήμερα η χρέωση είναι για τους οικιακούς καταναλωτές 17 ευρώ/MWh  από 24 ευρώ ευρώ/MWh  που ήταν μέχρι το 2019. Υπέρ της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ έχει ταχθεί ο επικεφαλής του Δ-ΕΠ Γ. Γιαρέντης, προτείνοντας η χρέωση να επανέλθει στα επίπεδα των 24 ευρώ/MWh. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δ-ΕΠ έχει υποβάλει τις πρώτες μελέτες στο ΥΠΕΝ, το οποίο έχει ζητήσει πιο αναλυτική τεκμηρίωση. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης όταν δηλαδή οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, ο ΕΛ- είχε αυξημένα έσοδα και πλεόνασμα, το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, συνδράμοντας ποσό της τάξης του 1,1 δις. ευρώ. Επίσης, έμμεσα ο Ειδικός Λογαριασμός συνέδραμε στις επιδοτήσεις με άλλα 4,5 δισ., μέσω των υπερεσόδων των μονάδων - από τη χονδρεμπορική, που παρακρατούνταν για να “οδεύσουν” στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Εφόσον τελικώς γίνει δεκτή η εισήγηση για αύξηση από τα 17 στα 24 ευρώ/MWh τότε η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα φτάσει το 41% και θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να αυξηθεί το ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2, το οποίο επίσης τροφοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό -. Για φέτος, το ποσοστό αυτό έχει προσδιοριστεί στο 14,6%, με τους εκπροσώπους της αγοράς να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά έως και το 24% προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα αν και το ποσοστό αυτό ίσως να αποδειχθεί μικρότερο ανάλογα με την διακύμανση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής. Εδώ πάντως υπάρχει και άλλο πρόβλημα καθώς τα έσοδα από τα δικαιώματα χρηματοδοτούν και άλλες σημαντικές δράσεις όπως οι αποζημιώσεις των βιομηχανιών για τον κίνδυνο “διαρροής άνθρακα”.

Related posts

Χαμηλώνει τον πήχη της φετινής ανάπτυξης η κυβέρνηση – Στο 2,5% από 2,9%

James Rollner

Συμβολή της τάξης των 180 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε εύρος 15ετίας

timesadmin

ΤτΕ προς κυβέρνηση: Αποσυνδέστε τα επιδόματα από τις φορολογικές δηλώσεις – Δεν πηγαίνουν στους πραγματικά δικαιούχους

James Rollner

Πλήγμα στον Πειραιά από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στα εμπορικά πλοία

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Το δημοψήφισμα του 2015 πέρασε χωρίς δραστικές συνέπειες – Δίκαιος φόρος ο ΕΝΦΙΑ

wp-needuser

Ανατροπές στην ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών – Τι θα ζητήσει ο ΕΦΚΑ

timesadmin