Ασφαλιστική-αγορά:-Κάτω-τα-συμβόλαια-υγείας,-πάνω-τα-επενδυτικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστική αγορά: Κάτω τα συμβόλαια υγείας, πάνω τα επενδυτικά

Του Λεωνίδα Στεργίου

Πτώση 1,3% παρουσίασε η παραγωγή ασφαλίστρων στο α’ τρίμηνο του έτους, η οποία διαμορφώθηκε σε 1,066 δισ. ευρώ. Η ετήσια πτώση κατά 1,3% οφείλεται στον κλάδο ζωής, όπου παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα ασφαλιστήρια ζωής και στροφή στα ασφαλιστήρια συμβόλαια συνδεδεμένα με επενδυτικά προϊόντα.

Πρόκειται για μία τάση, η οποία είχε ξεκινήσει από πέρσι και παγιώθηκε από τις αρχές του 2022, καθώς η παραγωγή στον κλάδο ζωής κινείται σε χαμηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους μήνες του 2021. Έτσι, στα παραδοσιακά ασφαλιστήρια ζωής, η πτώση στο α’ τρίμηνο ήταν 21,4%, με την παραγωγή να διαμορφώνεται στα 266 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, τα ασφαλιστήρια με επενδυτικά προϊόντα παρουσίασαν αύξηση 15,8%, με την παραγωγή να ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανοδικά κινείται η παραγωγή στη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, αν και τα ποσά παραμένουν ακόμα σχετικά χαμηλά (53 εκατ. με ετήσια άνοδο 3,4%).

Κλάδος ζημιών

Διαφορετική είναι η εικόνα στον κλάδο των ζημιών, όπου η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στο α’ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 598 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 6,5%. Στον κλάδο αυτόν, κινήθηκε ανοδικά η παραγωγή ασφαλίστρων για οχήματα (1,6%), η οποία ανήλθε σε 184 εκατ. ευρώ, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της αγοράς αυτοκινήτου και της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σημαντική είναι η αύξηση της παραγωγής στου λοιπούς κλάδους κατά ζημιών, όπου η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 413 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο κατά 8,8%. Η άνοδος οφείλεται στον οικονομικό κύκλο και στις αβεβαιότητες υπό τις παρούσες συνθήκες. Ενδεικτικά, οι εγγυήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 676% (6,3 εκατ. ευρώ), σε σχέση με το περσινό α’ τρίμηνο. Διψήφια ποσοστά ανόδου παρουσιάζουν οι ασφαλίσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (20%), πολοίων (15%), η παραγωγή ασφαλίστρων κατά ζημιών αγαθών (32,6%) κά. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, τα υψηλά ποσοστά ανόδου οφείλονται και στη χαμηλή βάση από την οποία ξεκίνησε η παραγωγή, ύστερα από την πτώση κατά την πανδημία μέχρι σχεδόν τα μέσα του 2021.

Related posts

Πρόστιμα συνολικού ύψους €15.000 σε τρία πρατήρια καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία

timesadmin

Τα δύο έργα που θα φέρουν κυκλοφοριακή ανάσα στην Αττική

timesadmin

ΤτΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο των νέων καταθέσεων, μειώθηκε το επιτόκιο των νέων δανείων

timesadmin

ΣΕΠΕΕ: Ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ οι εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το 2021

timesadmin

Ν. Παπαθανάσης: Νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Νέες επιχειρηματικές προοπτικές με κίνητρα, ταχύτητα και ευελιξία

timesadmin

Reuters: Η Ελλάδα θα επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη και το Ιόνιο

timesadmin