Απόρρητη-αναφορά-του-Μολότοφ-στον-Στάλιν-δείχνει-ότι-η-ΕΣΣΔ-προμήθευε-με-όπλα-το-ΚΚΕ-στον-Εμφύλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόρρητη αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν δείχνει ότι η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα το ΚΚΕ στον Εμφύλιο

O πρόσφατος αποχαρακτηρισμός απόρρητων -έως πρότινος- εγγράφων από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, φέρνει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες από πτυχές του καταστροφικού για τη χώρα μας Εμφυλίου Πολέμου, την περίοδο 1946-1949.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, αν και με τη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 η Μόσχα είχε συμφωνήσει πως η Ελλάδα μεταπολεμικά θα ανήκε στην δυτική σφαίρα επιρροής.

Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Προκύπτει οικονομική στήριξη 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ δεν έστελνε στους άνδρες του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, γιατί δεν υπήρχε διαθεσιμότητα ξένης κατασκευής. Η Μόσχα επεδίωκε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έστελνε να είναι ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη. Παράλληλα προκύπτει πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ.

Fascinating stuff being declassified in Moscow. Check out this report from Molotov to Stalin on the weapons the USSR was supplying to the Greek Communists (who were then engaged in a civil war). pic.twitter.com/xDZS5ahlur

— Sergey Radchenko (@DrRadchenko) January 23, 2022

Ανάμεσα στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι και η επιστολή των Νίκου Ζαχαριάδη και Μάρκου Βαφειάδη προς το Κ.Κ. της ΕΣΣΔ το 1948, μετά την άρνηση της κομμουνιστικής Αλβανίας να συνεχίσει την ενίσχυση του αγώνα του Δ.Σ.Ε. κατά των κυβερνητικών δυνάμεων που χαρακτηρίζονται ως «μοναρχοφασιστικές».

Of possible interest to Greek followers. A letter from Nikos Zachariadis to the Soviet leadership, marking a crucial turning point in the Greek Civil War. From recently declassified Soviet archival records. pic.twitter.com/VCgkU5EuNi

— Sergey Radchenko (@DrRadchenko) January 24, 2022

Τα επίμαχα έγγραφα δημοσιοποίησε ο ιστορικός και συγγραφέας Σεργκέι Ραντσένκο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος είναι γνωστός για την έρευνά του σε θέματα Ψυχρού Πολέμου.


Ειδήσεις σήμερα:

Πληρώνεται ο εργαζόμενος που δεν μπορεί να μεταβεί στην εργασία του λόγω του χιονιού;

Με δυσκολία προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη λεωφόρο Μαραθώνος, λέει ο δήμαρχος

Τηλεκπαίδευση σε πάνω από 46.000 ψηφιακές τάξεις από το πρωί

Related posts

Κίνημα Αλλαγής: Iκανοποιημένοι από τις δημοσκοπήσεις και οι 3 κύριοι διεκδικητές της ηγεσίας – Πού εστιάζουν

timesadmin

Κορωνοϊός – Οικονόμου: Εδώ είμαστε να συζητήσουμε τυχόν νέα μέτρα που θα προτείνει η επιτροπή

timesadmin

Ερντογάν: Οι Ευρωπαίοι μοιράζουν στα κοινοβούλια τους κουβέρτες και παπλώματα

timesadmin

Κάθε επιτυχία της χώρας προκαλεί αμηχανία και δυσθυμία στον κ. Τσίπρα, λέει ο Γιάννης Οικονόμου

timesadmin

ΗΠΑ: Έμεινε εκτός αμερικανικής Γερουσίας η τροπολογία Mενέντεζ για τα F-16

timesadmin

Χαρακόπουλος: Παύονται οι μνημονιακές μειώσεις και κρατήσεις στα μερίσματα των αποστράτων

timesadmin