ΚΟΣΜΟΣ

Αποφασισμένος ο Ντε Κρόο να κλείσει το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση επί βελγικής προεδρίας

Η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να “κλείσει” το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο απαντώντας σε ερώτηση του --- στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί.

Ερωτηθέντες για το εάν είναι πεπεισμένοι ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να υπάρχει νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο στη διάρκεια της βελγικής προεδρίας και πριν από τις ευρωεκλογές, ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο σημείωσε ότι (το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο) είναι στην κορυφή της ατζέντας παντού στην Ευρώπη. “Πρέπει να έχουμε αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό. Εάν ρωτάτε εάν έχουμε βεβαιότητα 100%; Σε τι έχουμε 100% βεβαιότητα στη ζωή; Αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να το έχουμε και είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατό”, υπογράμμισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Ρ. Μέτσολα: “Όσον αφορά στο σύμφωνο, είμαι λογικά πεπεισμένη ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε”

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι, “όσον αφορά στο σύμφωνο, είμαι λογικά πεπεισμένη ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου”.

Ειδικότερα επισήμανε ότι “η πλειοψηφία που βρέθηκε στο Συμβούλιο μπορεί να αντιστοιχεί στην πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο έτσι ώστε να έχουμε την τελική ψηφοφορία πριν από τις εκλογές. Όλα εξαρτώνται από το τι θα φέρει ο Δεκέμβριος. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα”. Εξήγησε ότι δεν πρόκειται για νέα θέματα, αλλά για ζητήματα που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τις δευτερογενείς μετακινήσεις, την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων, από την μία πλευρά, και από την άλλη την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών “και τελικά να έχουμε ένα σύμφωνο που θα επιτρέψει να υπάρχει αυτοπεποίθηση μεταξύ των κρατών-μελών, ότι όταν υπάρχει είσοδος στα εξωτερικά σύνορα, αυτό δε θα οδηγήσει στην επαναφορά των εσωτερικών συνόρων, όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια κάτι που έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε βρει συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στη διάρκεια της θητείας”, προσέθεσε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

“Όσον αφορά στο σύμφωνο, είμαι λογικά πεπεισμένη ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου”, υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι ακόμη υπάρχει η εξωτερική διάσταση, ενώ χρειάζεται επίσης “να συζητήσουμε τις ασφαλείς τρίτες χώρες”.

- ---

Related posts

Κυρ. Πιερρακάκης: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

timesadmin

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10 μηνών ο μεταποιητικός PMI

timesadmin

“Ευχαριστώ” Ζελένσκι σε Μητσοτάκη για την προσχώρηση της Ελλάδας στο κοινό ανακοινωθέν της G7 για την Ουκρανία

timesadmin

Μεσανατολικό: Εκκλήσεις από ΗΠΑ και Γαλλία να “αποτραπεί η κλιμάκωση στον Λίβανο και το Ιράν”

timesadmin

Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Κίνα κατανάλωσαν ηλεκτρική ενέργεια το 2023 όσο ολόκληρη η Ιρλανδία

timesadmin

Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας

timesadmin