Αν-παρατηρήσετε-αυτό-στη-γλώσσα-σας-και-δεν-υποχωρεί,-κάντε-εξέταση-για-καρκίνο
ΥΓΕΙΑ

Αν παρατηρήσετε αυτό στη γλώσσα σας και δεν υποχωρεί, κάντε εξέταση για καρκίνο

-

Όσον αφορά τη στοματική σας υγεία, ακόμη και τα ελαφρά συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ένα βαθύτερο πρόβλημα. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει, ότι η παρουσία στοματικής νόσου είναι ένας βασικός δείκτης της συνολικής υγείας, της ευημερίας και της ποιότητας ζωής.

Συγκεκριμένα, οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας συγκαταλέγονται στους 15 πιο συχνούς καρκίνους παγκοσμίως, με σχεδόν 180.000 θανάτους κάθε χρόνο. Οι ειδικοί λένε, ότι είναι απαραίτητο να μάθετε τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με αυτούς τους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου ενός συμπτώματος που μπορεί να παρατηρήσετε στη γλώσσα σας.

Κάντε εξέταση για καρκίνο εάν παρατηρήσετε μια πληγή που δεν επουλώνεται στη γλώσσα σας

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υπομείνει τον πόνο και την ενόχληση μιας άφτρας, ή του έρπητα σε κάποια φάση της ζωής μας. Αυτά τα στοματικά έλκη είναι άβολα, αισθητικά δυσάρεστα και δυσκολεύουν την κατάποση φαγητού και τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Τα καλά νέα είναι πως γενικά διαρκούν μόνο περίπου δύο εβδομάδες και δεν θεωρούνται επικίνδυνα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ωστόσο πολλοί αναπτύσσουν ένα ερεθισμένο, ογκώδες, ή κηλιδωμένο σημείο στο στόμα τους, που αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος του στόματος, προειδοποιεί η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS).

Και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο από αυτό το φαινομενικά “αθώο” σύμπτωμα. Οι ασυνήθιστες αλλαγές ή πληγές στο στόμα σας που δεν επουλώνονται μέσα σε δύο εβδομάδες, μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου. Εάν παρατηρήσετε κάποια τέτοια πληγή, ειδικά εάν αιμορραγεί και δεν επουλώνεται, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό, ή τον οδοντίατρό σας.

Πώς καταλαβαίνουμε αν μια πληγή στη γλώσσα είναι κάτι σοβαρό

Αν και ο καρκίνος του στόματος αντιπροσωπεύει μόλις το 3% όλων των καρκίνων, μπορεί να είναι μια επιθετική ασθένεια ανάλογα με το πότε θα διαγνωστεί. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ μιας πληγής από άφτρα, από έρπητα ή από στοματική καρκινική αλλοίωση. Ειδικά κατά τα αρχικά τους στάδια αυτά τα έλκη μπορεί να εμφανίζονται παρόμοια. Οι ειδικοί λένε, ότι η “διάρκεια ζωής” της πληγής είναι ο βασικός δείκτης ανησυχίας: Αν μια άφτρα ή πληγή δεν επουλωθεί μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες, μπορεί να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος.

Εκτός από μια πληγή που δεν επουλώνεται, υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε. Αυτά είναι:

  • ένα λευκό, ή κοκκινωπό “μπάλωμα”/κηλίδα στο εσωτερικό του στόματος
  • χαλαρά δόντια
  • μια ανάπτυξη, ή εξόγκωμα μέσα στο στόμα
  • πόνος στο στόμα
  • πόνος στο αυτί
  • δύσκολη, ή επώδυνη κατάποση

Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά και άλλων παθήσεων, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας, για να αποκλείσετε εγκαίρως την όποια πιθανότητα καρκίνου.

Οι καρκίνοι του στόματος αυξάνονται

Διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να σας οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος. Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό αυξάνουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο εντός κι εκτός του στόματος.

Η έκθεση στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. «Το συνολικό ποσοστό νέων περιπτώσεων καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφαρυγγικού καρκίνου έχει αυξηθεί ελαφρώς τα τελευταία 20 χρόνια. Αλλά κατά την ίδια περίοδο, υπήρξε αύξηση ειδικά στους στοματοφαρυγγικούς καρκίνους που σχετίζονται με λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, λέει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 85% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα νοσήσουν από λοίμωξη με τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και αυτός ο ιός συνήθως υποχωρεί από μόνος του, οποιεσδήποτε λοιμώξεις που δεν εξαφανίζονται μπορεί να είναι η αιτία διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στόματος.

Η ηλικία και το φύλο σας επηρεάζουν επίσης το εάν θεωρείστε υψηλού κινδύνου για καρκίνο του στόματος:

  • τα άτομα άνω των 40 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν κατά μέσο όρο στα 63 έτη.
  • οι άνδρες προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τις γυναίκες.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο

Οι ειδικοί προτείνουν ότι υπάρχουν πολλά βήματα, για να μειώσετε τις πιθανότητες καρκίνου του στόματος. Η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ (ειδικά σε συνδυασμό) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Ο συνδυασμός νικοτίνης και αλκοόλ ευθύνεται για περίπου το 80% των καρκίνων του στόματος. στους άνδρες και για περίπου το 65% του καρκίνου του στόματος στις γυναίκες.

Επιπλέον, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος. Το ίδιο και το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα και η τακτική χρήση οδοντικού νήματος. Εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις ηλικίας, κάντε το εμβόλιο για τον HPV (μέχρι την ηλικία των 45 ετών).

Και, τέλος, μιλήστε με τον γιατρό και τον οδοντίατρό σας, εάν παρατηρήσετε τυχόν μη φυσιολογικές πληγές στη γλώσσα, ή τη στοματική κοιλότητα, που δεν φαίνεται να υποχωρούν.

Πηγές: https://www.healthline.com, https://www.mskcc.org, https://www.mayoclinic.org, https://www.nidcr.nih.gov, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του στόματος: Τι βρήκαν ακόμα και για το παθητικό κάπνισμα

Όσο συχνότερο το στοματικό σεξ, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα

Παθογόνα στο στόμα προκαλούν καρκίνο έδειξε μεγάλη έρευνα

Τι είπε ο τραγουδιστής των Iron Maiden για τον στοματικό καρκίνο και το στοματικό σεξ! [vid]

The post Αν παρατηρήσετε αυτό στη γλώσσα σας και δεν υποχωρεί, κάντε εξέταση για καρκίνο appeared first on coollife.gr.

Related posts

Αυτό το Μάιο βρες στην Vodafone wearables με έως -50%

timesadmin

Νάξος: Το φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής της Νάξου στο πιο «έξυπνο» νησί της χώρας παρουσιάζει σήμερα η Amazon

timesadmin

Ιατρικό μυστήριο: 50χρονος άρχισε να “ακούει τον Θεό” μετά από αντιβιοτικά – Δείτε τι συνέβη στον οργανισμό του!

timesadmin

Κορωνοϊός: Βρετανός θεραπεύτηκε από την COVID μετά από 411 ημέρες μόλυνσης

timesadmin

Ουρία αίματος: Τι είναι και τι δείχνει για την υγεία σας το αποτέλεσμα της σχετικής εξέτασης

timesadmin

Πάρτε τα μέτρα σας, για να προστατεύσετε την καρδιά σας από την αλλαγή ώρας

timesadmin