Αντιμέτωπη-με-βέβαιη-ύφεση-η-Γερμανία-εάν-βαθύνει-η-κρίση-με-το-ρωσικό-αέριο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπη με βέβαιη ύφεση η Γερμανία εάν βαθύνει η κρίση με το ρωσικό αέριο

Η Γερμανία θα έρθει αντιμέτωπη με βέβαιη ύφεση εάν οι ήδη μειωμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σταματήσουν εντελώς, όπως προειδοποίησε σήμερα η γερμανική βιομηχανική ένωση BDI, καθώς η Σουηδία προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο ευρωπαϊκών χωρών που αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν μια επιδεινούμενη κρίση ενεργειακού εφοδιασμού.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βαλτική στα βόρεια, μέχρι τις ακτές της Αδριατικής στο νότο, έχουν σκιαγραφήσει μέτρα για την αντιμετώπιση μιας κρίσης εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% των αναγκών της σε αέριο πριν από τον πόλεμο –το οποίο αυξάνεται στο 55% για τη Γερμανία- αφήνοντας ένα μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί σε μια ήδη σφιχτή αγορά αερίου.

Ορισμένα κράτη έχουν ανατρέψει προσωρινά τα σχέδια να κλείσουν εργοστάσια παραγωγής άνθρακα ως απάντηση.

Οι τιμές αερίου παγκοσμίως έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οδηγώντας τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα και δημιουργώντας μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους φορείς χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να τραβήξουν την Ευρώπη από την κρίση.

Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος BDI περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την οικονομία της Γερμανίας το 2022 στο 1,5%, αναθεωρώντας το πτωτικά από το 3,5% που αναμενόταν πριν από τον πόλεμο.

Το ρωσικό αέριο συνεχίζει να αντλείται μέσω της Ουκρανίας αλλά με μειωμένο ρυθμό, και ο αγωγός Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική, μια ζωτικής σημασίας οδό ανεφοδιασμού στη Γερμανία, λειτουργεί μόλις στο 40% της δυναμικότητας, κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα, οφείλεται στις δυτικές κυρώσεις που εμποδίζουν τις επιδιορθώσεις.

Η Ευρώπη λέει ότι αυτό είναι πρόσχημα για τη μείωση των ροών.

Η Γερμανία, όπως και η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιταλία και άλλες, έχουν ενεργοποιήσει το πρώτο από τα τρία στάδια έγκαιρης προειδοποίησης του σχεδίου για την αντιμετώπιση μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Ως μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η γερμανική ρυθμιστική αρχή, Bundesnetzagentur, αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός νέου συστήματος δημοπρασιών που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις –ιδιαίτερα εκείνες που χρησιμοποιούν αέριο σε διαδικασίες υψηλής θερμοκρασίας- να καταναλώνουν λιγότερο.

Related posts

Φινλανδία: Μειώνει σημαντικά τον αριθμό των Ρώσων που εισέρχονται στη χώρα

timesadmin

Tata Motors: Ζημιές στο τρίμηνο για την ιδιοκτήτρια της Jaguar Land Rover

timesadmin

“Ψευδείς και παραληρηματικές”, απαντούν από το Ισραήλ για τις δηλώσεις Λαβρόφ

timesadmin

Το πετρελαϊκό πεδίο της Λιβύης κλείνει εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για τον πρωθυπουργό

timesadmin

Bloomberg: Τα σχόλια της ΕΚΤ για το ευρώ δεν εισακούγονται από τους traders που αποφεύγουν το ρίσκο

timesadmin

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η πρώτη Ελληνίδα στην ιστορία που αναλαμβάνει πόστο σε γαλλική κυβέρνηση

timesadmin