Αντίστροφη-μέτρηση-για-τα-bradley-στον-Ελληνικό-Στρατό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τα Bradley στον Ελληνικό Στρατό

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την ένταξη των πρώτων ΤΟΜΑ Bradley στον Ελληνικό Στρατό, σηματοδοτώντας την έναρξη ανανέωσης του στόλου από τις παλαιότερες εκδόσεις των Μ113, που διαθέτει.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση για την έλευση των πρώτων 80 Bradley στον Στρατό Ξηράς, μετά το «πράσινο φως» που άναψαν οι ΗΠΑ στο αίτημα αύξησης του αριθμού από τα 62 που παραχωρούσαν κατά επιπλέον 18, ώστε να εξοπλιστούν 2 τάγματα.

Μάλιστα, η πρώτη παρτίδα ενδεχομένως να είναι αυξημένη κατά 4, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των οχημάτων στα 84.

Παράλληλα, όπως πρώτο έχει αποκαλύψει το enikos.gr, φαίνεται ότι έχει υπάρξει μία επί της αρχής συμφωνία για την παραχώρηση επιπλέον Bradley από το απόθεμα των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, με τον αριθμό τους να είναι ικανός για τον εξοπλισμό επιπλέον δύο έως τεσσάρων ταγμάτων, δηλαδή, από 80 έως 160 επιπλέον.

Όλα αυτά θα εξαρτηθούν απ’ όσα διαπιστώσει το ειδικό κλιμάκιο του ΓΕΣ, που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Κάτι που προγραμματίζεται να συμβεί σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου.

Εκεί, τα στελέχη του Στρατού Ξηράς θα καταγράψουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα διαθέσιμα προς προσφορά οχήματα, ποιο θα είναι το κόστος ενδεχόμενης επισκευής τους και τι ανταλλακτικά προσφέρονται. Από την κατάσταση των προσφερόμενων οχημάτων θα προκύψει και ο τελικός αριθμός που θα παραλάβουν τελικά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στα θετικά, καταγράφεται η διάθεση παραχώρησης έως 240 Bradley Μ2A2 από τις ΗΠΑ, αν και η ελληνική πλευρά κρατά μια καταρχήν πιο επιφυλλακτική στάση, δηλώνοντας ικανοποιημένη αν καταφέρει να δεσμεύσει ακόμη και 160 σε άριστη κατάσταση.

Η προμήθεια πρόκειται να γίνει έναντι συμβολικού αντιτίμου και με βασικά έξοδα την μεταφορά, αφού παραλαμβάνονται με την μέθοδο «as is where is».

Εάν τελικά η προσπάθεια ευοδωθεί, τότε μαζί με τα Marder, θα μιλάμε για πλήρη υποστήριξη των Leo2Hel με τη συγκρότηση 5 έως 7 ταγμάτων ΤΟΜΑ στην πρώτη γραμμή.

Με αυτά τα δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία είδηση που έρχεται από το Ισραήλ, όπου η εγχώρια βιομηχανία κέρδισε συμβόλαιο για την αναβάθμιση Bradley M2A4E1 του στρατού των ΗΠΑ (IFV), έναντι 37 εκατ. δολαρίων.

Η ισραηλινή ELBIT θα αναλάβει την τοποθέτηση των συστημάτων Iron Fist Active Protection Systems (APS). Το Iron Fist APS είναι ένα προηγμένο σύστημα Hard Kill που στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αυτοάμυνας των αρμάτων έναντι των σύγχρονων απειλών στο πεδίο της μάχης.

Αποτελεί το APS Δεύτερης Γενιάς της Αμυντικής Δύναμης του Ισραήλ και σύμφωνα με τους κατασκευαστές χαρακτηρίζεται από υψηλές επιδόσεις και χαμηλές απαιτήσεις όγκου, βάρους και ισχύος. Το σύστημα παρέχει θωρακισμένες πλατφόρμες με προστασία 360 μοιρών από μια μεγάλη ποικιλία αντιτεθωρακισμένων απειλών, όπως αντιαρματικές ρουκέτες (ATR), κατευθυνόμενους πυραύλους κατά των αρμάτων (ATGM), απειλές UAS και Loitering, τόσο σε ανοιχτό έδαφος όσο και σε πολύπλοκα αστικά περιβάλλοντα.

Related posts

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Κωνσταντίνος Φλώρος – «Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε βουλευτή»

wp-needuser

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

timesadmin

To VMRO απειλεί να τορπιλίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν θα χρησιμοποιώ τον προσδιορισμό «βόρεια», λέει η Σιλιάνοφσκα

James Rollner

Στέφανος Κασσελάκης: Τι τρέχει αν ραίνουν με λουλούδια στα μπουζούκια τον πρόεδρο ενός κόμματος;

timesadmin

Στέφανος Κασσελάκης: Στην πρεμιέρα της «Κάρμεν» στην Εθνική Λυρική Σκηνή – ΦΩΤΟ

timesadmin

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – ΥΠΕΞ: Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια

James Rollner