ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τον επικίνδυνο συνδυασμό Hot – Dry – Windy – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε την Τρίτη και την Τετάρτη, στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη Δυτική Πελ/σο, σύμφωνα με το meteo.

Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 bf, τοπικά 8 bf) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, και οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Τρίτη  και τη Τετάρτη αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Ειδικότερα, την Τρίτη (Εικόνα 1) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Νάξο και Κρήτη.

hdw_18072023
Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών για την Τρίτη 18 Ιουλίου

Για τη Τετάρτη 19.07.2023 (Εικόνα 2) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο σε Δ. και Ν. Κρήτη. Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένουμε σε Δ. Στερεά, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο.

hdw_19072023
Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών για τη Τετάρτη 19 Ιουλίου

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

Ειδήσεις σήμερα:Προς Μαγούλα το μεγάλο μέτωπο φωτιάς που ξεκίνησε από Δερβενοχώρια

Στους 40 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος – Παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι

Το πρώτο θερινό crash test για την κυβέρνηση – Σε θέσεις μάχης ο κρατικός μηχανισμός για τις πυρκαγιές

Related posts

Άγιοι Ανάργυροι: Έρευνα για την απόπειρα αυτοκτονίας του δράστη – Σε εξέλιξη η ΕΔΕ στο ΑΤ

timesadmin

Χανιά: Βρήκαν αποδείξεις και σπρέι στη σακούλα με το κεφάλι του τεμαχισμένου άνδρα – Τα σημεία «κλειδιά» για την εξιχνίαση

timesadmin

Τρίκαλα Κορινθίας: Οικογένεια «πήρε» τα όπλα, απείλησε αστυνομικούς και χτύπησε αρχιφύλακα

timesadmin

Καιρός: Έρχεται 48ωρη κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους έως 9 μποφόρ

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε 44χρονη αναισθησιολόγος στο Παπανικολάου

timesadmin

Υπ. Υγείας: Μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού και στάχτης από πυρκαγιά

timesadmin