Ανδρουλάκης:-Οι-μικρομεσαίες-επιχειρήσεις-δεν-έχουν-πρόσβαση-σε-τραπεζικό-δανεισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπονομεύονται”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και μικρές επιχειρήσεις».

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό”

Ο κ. Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων από τις ελληνικές τράπεζες είναι διπλάσια από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, με συνέπεια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

«Τα αποτελέσματα της σημερινής πολιτικής για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εκκωφαντικά: έως σήμερα μόλις 287 εταιρείες έχουν λάβει 4,8 δισ. ευρώ με πολύ ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό, λοιπόν, υπονομεύει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι μεταρρύθμιση σημαίνει εκσυγχρονισμός του κράτους και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και όχι διευθετήσεις ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Αναφορά σε “ολιγοπώλια”

Πρόσθεσε ότι στην ενέργεια, στις τράπεζες, στην εμπορία τροφίμων, στην υγεία, υπάρχουν ολιγοπώλια.

Αναφερόμενος στα φορολογικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «δεν είναι απλά ένα μότο, αλλά είναι αναγκαιότητα να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Είναι βασικό στοιχείο της υγιούς οικονομίας να σπάσει ο σημερινός συσχετισμός έμμεσων και άμεσων φόρων. Μπορούμε να βάλουμε μετρήσιμους στόχους διετίας, τετραετίας, ώστε όταν για παράδειγμα επιτυγχάνονται οι στόχοι για τον ΦΠΑ ή τον ΕΦΚ να υπάρχει ένα κοινωνικό consensus, να μειώνονται σταθερά».

Δέσμη προτάσεων

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει:

-Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως έγινε και στην Πορτογαλία, με έμφαση σε επενδύσεις στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

-Στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην χρηματοδότηση των επενδύσεων της μικρομεσαίας επιχείρησης. Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιοτεχνικά πάρκα.

-Τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών ως κίνητρο για την δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων και την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας.

-Πίεση στις τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα στο e-banking, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις ΜμΕ.

-Για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, πραγματικές ρυθμίσεις σε 120 δόσεις, με «κούρεμα» 30% για τους συνεπείς. Εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για δημιουργία μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανή αφερεγγυότητα και επισήμανση της ανάγκης άμεσης αντίδρασης μέσω των επιμελητηρίων. Αυτές είναι πολιτικές που ξεχωρίζουν τον στρατηγικό κακοπληρωτή από εκείνον που αγωνίζεται, αλλά δεν αντέχει.

-Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, με προστασία της πρώτης κατοικίας σε αυτούς που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

-Κίνητρα για νέες προσλήψεις προσωπικού με πλήρη απασχόληση, με επιδότηση επί τέσσερα έτη των εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.

-Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

-Κίνητρα για πραγματικά δίκαιη και πράσινη μετάβαση.

Related posts

Τα νησιά είναι πανέτοιμα για την αντιμετώπιση κάθε απειλής – Δείτε βίντεο

James Rollner

Δημοσκόπηση MRB: Η ΝΔ διευρύνει την διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ, θετική αξιολόγηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο

timesadmin

Υπουργικό Συμβούλιο: Τα χαρακτηριστικά του τέλους συναλλαγής που αντικαθιστά το τέλος χαρτοσήμου – Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν

protothema.gr

Δένδιας: Μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας – «Αναγκαία η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα

timesadmin

Χατζηδάκης: Δεν είναι οριζόντιος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες

timesadmin