Ανακάμπτουν-οι-πληρότητες-στα-ξενοδοχεία-της-Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακάμπτουν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας

της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η χρονιά εξελίσσεται προς το παρόν πολύ καλά για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, με άνοδο στις πληρότητες και θετικές προβλέψεις για τους επόμενους μήνες. Εντούτοις οι επιδόσεις για την ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας είναι ακόμη μακριά από τα νούμερα του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, το τετράμηνο έκλεισε με πτώση της τάξης του 33,6% στην Πληρότητα, 36,3% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) και του 4,1% στη Μέση Τιμή Δωματίου , έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2019. Το εν λόγω διάστημα, η μέση πληρότητα ήταν 44.9%, η μέση τιμή δωματίου 85 ευρώ και το RevPAR 38,2 ευρώ.

Η μέση πληρότητα αυξήθηκε σταδιακά από 26.9% έως και 50% κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο έφτασε το 65%. Ωστόσο, παρέμεινε 19% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2019 (που ήταν 80%). Σύμφωνα με την Ένωση, η μείωση του RevPar το πρώτο 4μηνο του 2022 (κατά 36,3% έναντι του 2019) οφείλεται κυρίως σε αυτό το γεγονός, δηλαδή στα χαμηλά επίπεδα πληρότητας κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2022. 

Συνολικά, τα επίπεδα πληρότητας του YTD Απριλίου ήταν 33,6% και οι τιμές των δωματίων κατά 4,1% χαμηλότερες το 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πώς κινήθηκαν οι ανταγωνιστές

Από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Απρίλιο, όλες οι ανταγωνιστικές πόλεις της Μεσογείου όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα πληρότητας και τιμές δωματίων από την Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, η Ρώμη πέτυχε πληρότητα 47% και Μέση Ημερήσια Τιμή ή ADR (Average Daily Rate)  € 149 αντίστοιχα, η Βαρκελώνη 55% και € 124, η Μαδρίτη 56% και € 116 και η Κωνσταντινούπολη πληρότητα 64% και ADR € 97 σε σύγκριση με την Αθήνα που είχε πληρότητα 45% και ADR € 85.

Δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις

Αντίστοιχες επιδόσεις καταγράφει η ‘έρευνα-πάνελ’ του ΞΕΕ/ΙΤΕΠ που διεξήχθη πανελλαδικά, σε ότι αφορά στην Αθήνα, όπου κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2021- Απριλίου 2022 η Μέση Πληρότητα δεν ξεπέρασε το 39% στα ανοιχτά ξενοδοχεία της Αττικής και το 36.7% στο σύνολο ξενοδοχείων της Αττικής. Η μέση τιμή δωματίου ήταν περί τα 77 ευρώ. 

Όπως τονίζει πάντως η Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, όποιες συγκρίσεις επομένως με τα δεδομένα του 2021-2020, δεν οδηγούν σε ορθά συμπεράσματα, καθώς συγκρίνονται οι επιδόσεις του 2022 με επιδόσεις ετών κατά τα οποία, για μικρά η μεγαλύτερα διαστήματα,  πολλά – ή και όλα- τα  ξενοδοχεία, παρέμειναν κλειστά.

Οι προβλέψεις

Οι επιχειρηματίες της αγορές βλέπουν ένα καλό καλοκαίρι μπροστά τους, λόγω της ανόδου του τουρισμού, όμως δεν λείπουν οι προβληματισμοί. “Θα πρέπει να παραμείνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα που αφορούν στο φθινόπωρο και στον χειμώνα που είναι μπροστά μας: Οι προκρατήσεις είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα συνέδρια -τα οποία όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν αποτελούν βασικό μέρος των προσπαθειών για την επέκταση της τουριστικής περιόδου- δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα υλοποιηθούν, ενώ παράλληλα, η υπερπροσφορά κλινών κάθε είδους που ‘ανοίγουν’ και ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση, δεν μπορεί παρά μόνο να μας ανησυχεί” σημειώνει η Ένωση.

Related posts

Η Ε.Ε. ενεργοποιεί μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων για τη στήριξη αλιείας και υδατοκαλλιεργειών

timesadmin

Χ.Σταϊκούρας: Στο Eurogroup του Ιουνίου οι αποφάσεις για την έξοδο από την εποπτεία

timesadmin

Χρ. Σταϊκούρας: Η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών δικαιώνει την πολιτική μας

timesadmin

ΟΑΕΔ: “Κλείνουν” οι θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για ανέργους στις Περιφέρειες Δ. Ελλάδας και Ηπείρου

timesadmin

Εκτινάχθηκαν κατά 676,8% οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού τον Μάρτιο

timesadmin

Στην δίνη των lockdown των κινεζικών λιμανιών η εφοδιαστική αλυσίδα

timesadmin