thetimes.gr
Ανακάμπτει-η-χρήση-φυσικού-αερίου-στην-ευρωπαϊκή-βιομηχανία-–-Τι-μπορεί-να-σημαίνει-αυτό-για-την-τιμή-του
ΚΟΣΜΟΣ

Ανακάμπτει η χρήση φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή βιομηχανία – Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τιμή του

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, φτάνοντας επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως σημειώνει το Bloomberg. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στις προετοιμασίες για τον επερχόμενο χειμώνα, ο οποίος θα έρθει με περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Οι ενδείξεις ανάκαμψης είναι κυρίως φανερές στη βιομηχανία διύλισης, η οποία μπορεί να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευκολία σε αλλαγή πρώτων υλών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δεδομένα από την Ολλανδία έδειξαν ότι ο πετρελαϊκός τομέας της χώρα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου φέτος, ενώ δεδομένα από διυλιστήρια στη Γαλλία και την Ισπανία έδειξαν ότι υπήρξε μεγαλύτερη ζήτηση τον Φεβρουάριο σε σχέση με πέρυσι.

Η ταχύτητα της ανάκαμψης της χρήσης αερίου θα είναι κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση για το δεύτερο χειμώνα χωρίς ρωσικές προμήθειες. Η ανάκαμψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση της τιμής σε περισσότερα από 100 ευρώ/μεγαβατώρα από τα περίπου 40 ευρώ/μεγαβατώρα που βρίσκονται τώρα και να μειώσουν τα αποθεματικά, σύμφωνα με τη σουηδική τράπεζα SEB AB. Παρόμοια θέση έχει και η Vitol Group, ένας από τους μεγαλύτερους traders φυσικού αερίου. 

Πέραν των διυλιστηρίων, έναν καλό δείκτη για την αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου θα αποτελέσουν και οι πετροχημικές μονάδες, καθώς μπορούν εύκολα να γυρίσουν στη χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροδότησή τους, όπως αναφέρει η Energy Aspects Ltd.

Η συνολική βιομηχανική χρήση από εργοστάσια και μονάδες μειώθηκε κατά 20% το τελευταίο έτος στην Ευρώπη, αποτελώντας περίπου το μισό της μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας, με τη μείωση φέτος να αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 10%.

Η Goldman Sachs αναμένεται ότι η βιομηχανική χρήση του φυσικού αερίου θα ξεκινήσει να κάνει κάποια βήματα από το τέλος του μήνα, όμως άλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος καιρός.

Από το ανώτατο επίπεδο των 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τέλη Αυγούστου, τα futures του TTF έχουν μειωθεί κατά 90% περίπου.

Παρά τη μείωσή τους, οι τιμές περαμένουν σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι μέρος της ζήτησης μπορεί να χαθεί για πάντα καθώς ορισμένες βιομηχανίες μπορεί να μετεγκατασταθούν σε περιοχές όπου το ενεργειακό κόστος είναι χαμηλότερο.

Στη Γερμανία, οι BASF SE, Dow Inc. και Lanxess AG είναι έτοιμες να περικόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους εκτός Γερμανίας, επειδή δεν αναμένουν ότι το Βερολίνο θα τους παρέχει αξιόπιστα την ενέργεια που χρειάζονται σε τιμές κοντά σε αυτές που πλήρωναν κάποτε για το ρωσικό αέριο.

Μια έρευνα της ένωσης VCI της Γερμανίας νωρίτερα φέτος αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισές εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα φέτος λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Related posts

Ειδικό καθεστώς, ανάλογο με αυτό των Σέρβων του Κοσόβου, διεκδικούν οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι στη νότια Σερβία

timesadmin

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε από το χαμηλο 6 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο

timesadmin

Η Ιαπωνία αξιώνει την απελευθέρωση υπηκόου της που έχει συλληφθεί στην Κίνα

timesadmin

Γκάλοπ: Πρωτιά για τα ακροδεξιά “Αδέλφια της Ιταλίας”

timesadmin

Μεντβέντεφ: Η εγκατάλειψη ένταξης της Ουκρανίας στο NATO δεν θα αρκούσε πλέον στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο

timesadmin

Τουρκία: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττας)

timesadmin