ΕΛΛΑΔΑ

Ανακάλεσε την παραίτησή του ο γιατρός της Σερίφου

Την παραίτηση που υπέβαλε τον περασμένο μήνα από τη θέση του γενικού/οικογενειακού ιατρού επιμελητή Α’ του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) Σερίφου ανακάλεσε τελικά ο κ. Θανάσης Κοντάρης.

Ο «γιατρός της Σερίφου», όπως αποκαλούν ευρέως τα ΜΜΕ τον κ. Κοντάρη, απέστειλε πριν από μερικές εβδομάδες υπόμνημα αίτησης παραίτησης στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, όπου και παρέθετε 16 «σκληρές» αλήθειες για το σύστημα υγείας της χώρας μας, και ιδίως της νησιωτικής.

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του υπομνήματος στη σελίδα του στο Facebook, o κ. Κοντάρης έφτασε να δέχεται απειλές για την οικογένειά του, με αποτέλεσμα να κλείσει το προφίλ του. Οι λόγοι ωστόσο που αποφάσισε τελικά να παραμείνει στη θέση του ήταν διαφορετικοί, όπως εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος στην εφημερίδα, σαφώς, δεν ήθελε ποτέ να παραιτηθεί. «Ηταν μια πράξη απόγνωσης στην οποία με οδήγησε ο φόβος ενός νέου καλοκαιριού αντίστοιχου με το περσινό και μια κραυγή αγωνίας προκειμένου να αναδείξω τις ελλείψεις στις Υπηρεσίες Υγείας σε όλες τις Κυκλάδες», λέει ο κ. Κοντάρης. Μετά την ανακοίνωση της αίτησης παραίτησης του, πολλοί τον κομματοποίησαν – «για τους Αριστερούς έγινα παραστάτης, για τους Δεξιούς προπαγάνδα, αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά», δηλώνει. «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει καταφέρει να δώσει κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά (πχ. το να υπάρχει παιδικός σταθμός) σε νέους επιστήμονες να έρθουν σε δυσπρόσιτες περιοχές», αναφέρει.

Το περιθώριο να ανακαλέσει την αίτηση παραίτησης έληγε σήμερα. Αλλά μέσα στον τελευταίο μήνα, διαπραγματεύτηκε καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του ιατρείου κυρίως με τον Χρήστο Ροϊλό, διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα έρθει στο νησί ένας νεαρός συνάδελφος του κ. Κοντάρη, οικογενειακός γιατρός. Από τον Ιούλιο και για τρία χρόνια, θα έρθει επίσης ένας παιδίατρος, ενώ το ιατρείο θα ενισχυθεί και με μια συμβασιούχο νοσηλεύτρια. «Κρατώ τις δεσμεύσεις του κ. Ροϊλού», λέει στην «Κ» ο κ. Κοντάρης. «Δεν το μετάνιωσα ποτέ», σημειώνει για την αρχική δημοσιοποίηση της παραίτησης του. «Γιατί», συνεχίζει, «χωρίς καμία διάθεση για κομματική τοποθέτηση, μετέφερα την αλήθεια των σημερινών συνθηκών στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες».

Από τη Σουηδία στη Σέριφο

Ο κ. Κοντάρης τοποθετήθηκε στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου το 2018, ως επικουρικός (συμβασιούχος) γιατρός, επιμελητής Β’. Επέλεξε το νησί της Σερίφου και εγκαταστάθηκε εκεί με την οικογένεια του. Μαζί του, ωστόσο, «κουβαλούσε» την πολύτιμη εμπειρία του από την 10ετή απασχόλησή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Σουηδίας. Τον περασμένο Οκτώβριο που το υπουργείο Υγείας προκήρυξε θέση παθολόγου/ γενικού γιατρού για το ΠΠΙ Σερίφου η κάλυψη ήταν άμεση για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια και πολλές άγονες προκηρύξεις.

Ο κ. Κοντάρης ανέλαβε τα καθήκοντά του συνεχίζοντας να κάνει ό,τι έκανε μέχρι τότε: Να είναι ο πυλώνας του ΠΠΙ Σερίφου, συνεπικουρούμενος από δύο αγροτικούς γιατρούς και το λοιπό νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Ζούσε και εργαζόταν ήδη τέσσερα χρόνια στο νησί, και είχε γνωρίσει τις δύο όψεις του, την ήρεμη των «νεκρών» τουριστικά μηνών με τους περίπου 2.000 κατοίκους και την ξέφρενη θερινή περίοδο με τους πολλαπλάσιους κατοίκους- επισκέπτες και τις ανάλογες ανάγκες, μεταξύ όλων των άλλων, και για ιατρική περίθαλψη.

«Οι κάτοικοι της Σερίφου αλλά και άλλων μικρών νησιών αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. Οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από το ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ είναι επισφαλείς για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Οι λόγοι είναι ο φόρτος εργασίας, η αυξημένη επισκεψιμότητα στο νησί καθώς και η υποστελέχωση. Τους θερινούς μήνες εργαζόμαστε υπερωριακά, παράνομα και με εξουθενωτικά ωράρια, σε τέτοιο σημείο που είμαστε επικίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών, ενώ η πληρωμή μας, αφορά κυρίως (μας αποζημιώνονται) 7 εφημερίες» ανέφερε στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη.

Παρότι ήταν μια σαφής και μελετημένη επιλογή η επιστροφή του κ. Κονταρή στην Ελλάδα – και μάλιστα από μία χώρα με ένα σύστημα υγείας σημείο αναφοράς για πολλές χώρες- και δη σε ένα νησί των Κυκλάδων, η πραγματικότητα μετατράπηκε σε μία τεράστια πρόκληση όπως ανέφερε στην επιστολή του.  «Η διαμονή σε ένα τόσο μικρό νησί των Κυκλάδων αποτελεί τεράστια πρόκληση για έναν ιατρό. Εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις δυσκολίες στην λήψη ιατρικών αποφάσεων (καιρός, δρομολόγια), περιλαμβάνει κοινωνική απομόνωση, ερημοποίηση, ακρίβεια, δυσκολία μετακίνησης και επιστημονικό αποκλεισμό» ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα: Undergound πάρτι με σεξ και ναρκωτικά πίσω από τη δολοφονία του 43χρονου ιδρυτή της Cash App

Απόστολος Κοσμάς: Ο πατέρας που σκότωσε με τσεκούρι τον σχιζοφρενή γιο του για να λυτρώσει την οικογένειά του

Βίντεο: Αποθεώθηκε ο Τζόνι Ντεπ στο κόκκινο χαλί για το Φεστιβάλ των Καννών
————–
Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Related posts

Θρίλερ με τη δολοφονία της Γερμανίδας στο Πήλιο – «Άργησα να ειδοποιήσω τις Αρχές επειδή κοιμόμουν», λέει ο σύζυγος

timesadmin

Νάουσα: ΕΔΕ για τον θάνατο του 8χρονου από στρεπτόκοκκο

timesadmin

Κοζάνη: Μετά τα μέσα Ιουνίου θα δοθεί ξανά στην κυκλοφορία η γέφυρα Σερβίων

timesadmin

Έκτακτα μέτρα στην Αθήνα για τον καύσωνα – Ποιες ώρες απαγορεύεται να βγάζουμε τα σκουπίδια

timesadmin

Θεσσαλονίκη: «Προσπαθώ να το ξεπεράσω» – Τα λόγια της ανήλικης που έπεσε 12 ετών θύμα ασέλγειας από τον 49χρονο

timesadmin

Καβάλα: «Ρήξη σπλήνας, διάτρηση πνευμόνων και σπασμένα πλευρά» είχε η κτηνοτρόφος – «Να βρεθεί αυτός που την σκότωσε στο ξύλο»

timesadmin