Ανάπτυξη-2,1%-στο-πρώτο-τρίμηνο-στην-Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,1% στο πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα

-|- 

Με ρυθμό 2,1% αναπτύχθηκε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2024 έναντι του ιδίου διαστήματος το 2023, με οδηγούς τις επενδύσεις την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ αρνητικά επέδρασε η μείωση των εξαγωγών. 

Η οικονομία έδειξε το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 όταν η ανάπτυξη έφτασε τελικά το 1,3% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης της ΕΛΣΤΑΤ για 1,2%) κυρίως λόγω της καθίζησης των επενδύσεων. Σίγουρα πάντως η ελληνική ανάπτυξη ήταν πολλαπλάσια από αυτή της Ευρωζώνης, η οποία κινήθηκε για το πρώτο τρίμηνο στο όριο της στασιμότητας με +0,3%.

Η συνολική αύξηση κατά 2,1% για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε από την αύξηση κατά 1,1% της συνολική τελικής καταναλωτικής δαπάνης σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023 και της αύξησης κατά 2,9% των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τη μείωση κατά 5,7% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,8%, λόγω κυρίως της στασιμότητας στην ευρωζώνη ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5% λόγω της καλής πορείας του τουρισμού.

Αντίθετα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%. Στην αύξηση των εισαγωγών συνέβαλε και ανάκαμψη από την αρχή του χρόνου των επενδύσεων, οι οποίες λόγω χαμηλής παραγωγικής βάσης της οικονομίας απαιτούν μεγάλης αξίας εισαγωγές για να υλοποιηθούν.

Η εκτίμηση του ΥΠΕΘΟ είναι ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν το “χειρότερο” της χρονιάς και πλέον η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιο ισχυρά ανοδικές τάσεις, όπως αναμένεται και για όλη την Ευρώπη στο υπόλοιπο του έτους. 

Τριμηνιαία σύγκριση 

Η ανάκαμψη τεκμηριώνεται και στην τριμηνιαία σύγκριση των στοιχείων του πρώτου τρίμηνου του χρόνου σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, στην οποία καταγράφεται μια επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά 0,7% η οποία διαμορφώθηκε:

– Από την αύξηση κατά 0,2% της τελική καταναλωτικής δαπάνης σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.

– Την αύξηση κατά 7,2% των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.

Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν ως ένα βαθμό από τη μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.

Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,1%. 

* Δείτε αναλυτικά την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ δεξιά στη στήλη Σχετικά Αρχεία

Related posts

ΕΒΕΑ: Ζητά τη μη επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις με προγραμματισμένο ραντεβού για τη διασύνδεση με POS

wp-needuser

Aύξηση της απασχόλησης των συνταξιούχων φέρνει η κατάργηση του πέναλτι του 30%

timesadmin

Στη “δίνη” των πλειστηριασμών οι Έλληνες κλωστοϋφαντουργοί

timesadmin

Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις από Γερμανία για Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

timesadmin

“Παράθυρο” για επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους

timesadmin

“Το Υπουργείο Οικονομικών καταργεί τη ζώνη παράκτιας προστασίας”

timesadmin