Αλτσχάιμερ:-Νέα-μελέτη-επιβεβαιώνει-τις-δυνατότητες-της-καφεϊνης-ως-θεραπεία-για-τη-νόσο
ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της καφεϊνης ως θεραπεία για τη νόσο

Αλτσχάιμερ:-Νέα-μελέτη-επιβεβαιώνει-τις-δυνατότητες-της-καφεϊνης-ως-θεραπεία-για-τη-νόσο

Νέα έρευνα μελετά ποιο είναι το αποτέλεσμα της καφεΐνης στις γνωστικές ικανότητες ασθενών που έχουν προσβληθεί από πρώιμες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η καφεΐνη μπορεί άραγε να αποτελέσει στο μέλλον θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι ευεργετικά για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου στους ασθενείς που είναι προσβεβλημένοι σε πρώιμο στάδιο.

Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν ήδη υπογραμμίσει πως τακτική και μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μοιάζει να επιβραδύνει την επιδείνωση της γνωστικής ικανότητας που συνδέεται με το γήρας και τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από διαταραχές της μνήμης, των εκτελεστικών λειτουργιών και του προσανατολισμού στο χρόνο και το χώρο.

Σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την επιστημονική επιθεώρηση «Brain», ερευνητές και ερευνήτριες στους κόλπους του γαλλικού ερευνητικού κέντρου της Λίλλης Lille Neuroscience et cognition ανέλυσαν μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η παθολογική αύξηση των υποδοχέων στους οποίους στοχεύει η καφεΐνη στους νευρώνες στη διάρκεια της ανάπτυξης της νόσου ευνοεί την απώλεια συνάψεων και ως εκ τούτου την πρώιμη ανάπτυξη διαταραχών της μνήμης σε ένα ζωικό μοντέλο της νόσου.

Το 2016, η ίδια ομάδα έρευνας είχε περιγράψει έναν από τους μηχανισμούς μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει στα ζώα αυτούς τους ίδιους υποδοχείς, των οποίων η έκφραση είναι αφύσικα αυξημένη στον εγκέφαλο αυτών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Δείτε επίσης: Αλτσχάιμερ: Η μητρική κληρονομικότητα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

«Μπορούμε έτσι να φανταστούμε πως, μπλοκάροντας τους υποδοχείς αυτούς, η δραστηριότητα των οποίων είναι αυξημένη στον ασθενή με Αλτσχάιμερ, η καφεΐνη μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη διαταραχών της μνήμης, ακόμη και άλλων γνωστικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων», δήλωσε ο Νταβίντ Μπλιμ, διευθντής έρευνας στο INSERM (Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Κλινική δοκιμή φάσης 3 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο της Λίλλης, που περιλαμβάνει 248 ασθενείς, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι μισοί ασθενείς θα λάβουν 400 mg καφεΐνης, οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακο.

Στόχος της είναι να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της καφεΐνης στις γνωστικές ικανότητες ασθενών που έχουν προσβληθεί από πρώιμες έως μέτριες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Αν η δοκιμή είναι θετική, αυτό θα μας παρακινήσει να αρχίσουμε μια δοκιμή μεγαλύτερης έκτασης. Εν δυνάμει αυτό μπορεί να σημάνει πως η καφεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία αυτής της νόσου», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δείτε επίσης: Ρόδι: Ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ [μελέτη]

Φωτογραφία iStock

The post Αλτσχάιμερ: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της καφεϊνης ως θεραπεία για τη νόσο appeared first on coollife.gr.

Related posts

Tips για να παραμείνει υγιής η διάρκεια ζωής στη μπαταρία του κινητού σου

timesadmin

Blue Monday: Γιατί αποκαλείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου – Τι έχουν δείξει οι έρευνες

timesadmin

Tabata: Η προπόνηση που κρατάει μόνο τέσσερα λεπτά, αλλά την καταλαβαίνεις κάθε δευτερόλεπτο

wp-needuser

Ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν ότι τους περίσσεψαν φάρμακα τον τελευταίο χρόνο

timesadmin

Νόσος κινητικού νευρώνα: Πράσινο φως σε νέα θεραπεία στην ΕΕ μετά από 15 χρόνια

timesadmin

OpenAI: Η απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου Σαμ Αλτμαν οφείλεται «σε διακοπή επικοινωνίας με το διοικητικό συμβούλιο»

timesadmin