-|-
Το “κενό” που δημιούργησε ο τρίμηνος εκλογικός κύκλος στην υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να κλείσει τον επόμενο μήνα, με την έγκριση της 3ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του δις αναθεωρημένου Ελλάδα 2.0. των 36 δισ. ευρώ.
Στο ECOFIN της 8ης Δεκεμβρίου, το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της 3ης δόσης ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η έγκριση έρχεται σχεδόν επτά μήνες μετά το σχετικό αίτημα που κατέθεσε Αθήνα. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε χθεσινή του συνέντευξη, ανακοίνωσε ότι έχει λυθεί και το τελευταίο ορόσημο που είχε καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης τους προηγούμενους μήνες. Με την εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ, τα χρήματα τα οποία θα έχει εισπράξει η Ελλάδα από το ΤΑΑ θα φτάσουν συνολικά τα 12,8 δισ. ευρώ, από το αρχικό ποσό των 30,7 δισ. ευρώ, τα οποία είχε εξασφαλίσει στην αρχική κατανομή των πόρων. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια επίτευξης των οροσήμων αλλά και των στόχων της 4ης δόσης για να προχωρήσει ομαλά η χρηματοδότηση από το ΤΑΑ, που μπαίνει και επισήμως στην τελική ευθεία υλοποίησης.
Έγκριση του αναθεωρημένου Ελλάδα 2.0.
Παράλληλα με την δόση, το επόμενο ECOFIN αναμένεται να εγκρίνει και το δις αναθεωρημένο Ελλάδας 2.0. δηλαδή το ελληνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ως γνωστό, η πρόταση αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος είχε κατατεθεί στο τέλος Αυγούστου μαζί με την πρόταση της Ελλάδας για το REpowerEU και του αιτήματος επιπλέον 5 δισ. ευρώ από αδιάθετα δάνεια του ΤΑΑ, για την χρηματοδότηση του. Το Σεπτέμβριο, μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, η Ελλάδα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ζήτησε νέα αναθεώρηση της πρότασης του Αυγούστου, προκειμένου να εντάξει και τα έργα αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της Commission οι αλλαγές έγιναν δεκτές και γίνεται θετική εισήγηση στο στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε.
Το RepowerEU
Μέρος της αναθεώρησης θα είναι και η ελληνική πρόταση για το REpower EU. Δηλαδή του προγράμματος που θα επιταχύνει την απεξάρτηση της Ελλάδα από τα ορυκτά καύσιμα, με την εισαγωγή της στην τεχνολογία της παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω υδρογόνου και νέων τύπων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων.
Με την έγκρισή και του συμπληρωματικού αυτού ” κεφαλαίου” οι πόροι που έχει να περιμένει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης αυξάνονται στα 36 δισ. ευρώ, από 30,7 δισ. που ήταν η αρχική κατανομή. Το συμπληρωματικό αυτό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 5 δισ. δανείων από τα αδιάθετα του ΤΑΑ που διεκδίκησε η Ελλάδα και 779 εκατ. που ήταν η κατανομή των πρόσθετων επιχορηγήσεων που εγκρίθηκε με το τελικό χρηματοδοτικό σχήμα του προγράμματος, τον περασμένο Ιούνιο. Εκείνο που δεν θα αλλάξει, είναι ότι τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΤΑΑ θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το καλοκαίρι του 2026.