Αισιοδοξία,-χωρίς-πανηγυρισμούς,-στην-κυβέρνηση-μετά-τη-νέα-πτώση-του-πληθωρισμού-στα-τρόφιμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία, χωρίς πανηγυρισμούς, στην κυβέρνηση μετά τη νέα πτώση του πληθωρισμού στα τρόφιμα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά χωρίς διάθεση για πρόωρους πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν στελέχη της κυβέρνησης τις νεότερες εκτιμήσεις της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού, οι οποίες καταδεικνύουν ότι τον Ιούνιο συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων.

Στον επιμέρους δείκτη για τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 11 κράτη-μέλη της ευρωζώνης που υπέβαλαν στοιχεία, με τις τιμές να αυξάνονται μόλις κατά 1,3% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο. Σε μία δυτική οικονομία που έχει καλό ρυθμό ανάπτυξης πληθωρισμός της τάξης του 2% θεωρείται υγιής, εξ ου και αυτό το επίπεδο αύξησης τιμών αποτελεί επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για αισθητή επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα καπνικά κινήθηκαν με ρυθμό 4,8% και τέθηκαν σε ισχύ τα τέσσερα διαρθρωτικά μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς, στα οποία περιλαμβάνονται η απαγόρευση προσφορών για προϊόντα όπου οι προμηθευτές αυξάνουν την τιμή και το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Τα νεότερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τη συνέχιση μίας ευρύτερης πτωτικής τάσης στην Ελλάδα, καθώς ο Ιούνιος ήταν ο όγδοος συναπτός μήνας κατά τον οποίο στον συγκεκριμένο υποδείκτη καταγράφηκε είτε υποχώρηση είτε σταθερότητα στον πληθωρισμό.

Η δυναμική αυτή είχε αρχίσει να φαίνεται από τον Μάιο, όταν εσωτερικές μετρήσεις κατέγραψαν όχι μόνο επιβράδυνση των ανατιμήσεων αλλά και πτώση τιμών σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, όπως τα είδη υγιεινής, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα αλλαντικά, τα γάλατα και τα τυροκομικά.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat, αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο όμως σταθερά κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ο οποίος μετρήθηκε στο 2,5%. Πρόκειται για την όγδοη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 20 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ. Οι χειρότερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (+5,5%) και στην Ισπανία (+3,5%).

Στην κυβέρνηση βλέπουν τα νεότερα στοιχεία με συγκρατημένη ικανοποίηση αλλά και προσοχή, σημειώνοντας αφενός ότι πλέον έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στο ράφι τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί, αλλά παράλληλα υπερθεματίζοντας ότι απέχουμε ακόμα από την οριστική λήξη αυτού του παγκόσμιου πληθωριστικού επεισοδίου και των συνεπειών του.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς σε επίπεδο ευρωζώνης εξακολουθούν να υφίστανται πληθωριστικοί κίνδυνοι, με πρώτο παράδειγμα το σταθερά αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών, υπερκλάδος στον οποίο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,1% για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο.

Πηγή ανησυχίας αποτελούν επίσης το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών αλλά και ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν προσμετρώνται οι ευμετάβλητες τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα ώστε να αποτυπώνεται καλύτερα η υποβόσκουσα, μακροπρόθεσμη δυναμική των τιμών.

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,9% τον Ιούνιο και φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί πια στη ζώνη του 3%, κάτι που παρακολουθεί επισταμένα η ΕΚΤ, η οποία άλλωστε αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν τον δείκτη.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Κλείνουν οι συμφωνίες για τη νέα τουριστική περίοδο στη Σκιάθο

timesadmin

Παράταση στην υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας

timesadmin

“Κρυφό” μαξιλάρι για ελαφρύνσεις ως το 2025

James Rollner

Οι επερχόμενες μεγάλες αλλαγές στην ασφάλιση

timesadmin

ΤΑΙΠΕΔ: Τρεις ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίηση του ακινήτου “Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας”

James Rollner

Νέα “τάξη” 180.000 εργαζομένων με μισθό και σύνταξη

James Rollner