Αιμοδοσία:-«Δώστε-αίμα,-τελειώνουν-τα-αποθέματα»-καλεί-η-Ελληνική-Ομοσπονδία-Θαλασσαιμίας
ΕΛΛΑΔΑ

Αιμοδοσία: «Δώστε αίμα, τελειώνουν τα αποθέματα» καλεί η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Δραματική έκκληση προς όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν αίμα απευθύνει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Η έλλειψη των αναγκαίων μονάδων αίματος όπως κάθε καλοκαίρι έχει λάβει κι εφέτος μεγάλες διαστάσεις, πλήττοντας τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς αλλά και όσους εισάγονται σε νοσοκομεία για έκτακτες ή προγραμματισμένες σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Για τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους και κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις αίματος πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή. Αυτές τις μέρες, οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τη γραμματέα της Ομοσπονδίας, κυρία Αγλαΐα Σαλαμούρα, οι περίπου 3.500 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στη χώρα μας χρειάζεται να μεταγγίζονται κάθε δύο εβδομάδες λαμβάνοντας κατά μέσο όρο δύο μονάδες (φιάλες) αίματος. Οι περισσότεροι ασθενείς εξυπηρετούνται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπου συνεπώς καταγράφονται και οι περισσότερες ελλείψεις.

Όπως μαρτυρά η έκκληση των εκπροσώπων των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, οι εντατικές και στοχευμένες δράσεις αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την κάλυψη των αναγκών της χώρας δεν είναι αρκετές. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΕΑ διοργανώνει σε πολύ τακτική βάση αιμοδοσίες σε υπαίθριους χώρους καλώντας παλαιούς και νέους αιμοδότες να συντρέξουν την προσπάθειά του για να αυξηθούν τα αποθέματα αίματος.

Στην Ελλάδα από το σύνολο των αιμοδοτών, το 56% είναι αιμοδότες που δίνουν αίμα συνειδητά και τακτικά κατά 56%, το 35% είναι συγγενείς όσων χρειάζονται αίμα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τον στρατό και περί τις 20.000 μονάδες ειδικά ελεγχθέντος αίματος από την Ελβετία. Στο μητρώο εθελοντών είναι εγγεγραμμένοι 250.000 περίπου αιμοδότες. «Αν καταφέρουμε να τους κάνουμε 300.000 και τους πείσουμε να δίνουν αίμα δύο φορές το χρόνο, θα έχουμε καλύψει την ετήσια ανάγκη της χώρας για 600.000 μονάδες», είχε αναφέρει πρόσφατα μιλώντας στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.

«Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και δεν κάνουν… διακοπές. Προσφέροντας 10 λεπτά από το χρόνο σας δίνοντας αίμα, προσφέρετε ζωή σε συνανθρώπους σας που το έχουν τόσο ανάγκη» τονίζει η κυρία Σαλαμούρα και καλεί τους πολίτες να ανταποκριθούν στην έκκληση για αίμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση στην Αγία Σοφία: Εκατοντάδες παιδιά κραυγάζουν «Αλλάχου άκμπαρ» – Δείτε βίντεο

Επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: «Όσοι μας προσβάλλουν θα τιμωρηθούν» λέει το Πεκίνο

Τραγωδία στα Γρεβενά: Η μητέρα κοιμόταν δίπλα στο βρέφος της όταν αυτό «έσβησε»

Related posts

«Η Τζωρτζίνα είδε και τις δύο αδερφές της να πεθαίνουν», λέει η μάνα από την Πάτρα

timesadmin

Εξιχνιάστηκαν 14 απάτες με «μαϊμού» τροχαία στην Κοζάνη

timesadmin

Κίνηση στους δρόμους: Μεγάλο μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Δείτε live, πού έχει καθυστερήσεις

timesadmin

Θεσσαλονίκη: «Ποτέ Ξανά» – Πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

timesadmin

Νέες θέσεις εργασίας γεωπόνων στο δήμο Εύβοιας, δείτε την προκήρυξη

timesadmin

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης

timesadmin