Αδυνάτισμα:-Τι-κερδίζουμε-αν-τρώμε-με-το…-ρολόι-στο-χέρι.-Πόσα-κιλά-μπορούμε-να-χάσουμε
ΥΓΕΙΑ

Αδυνάτισμα: Τι κερδίζουμε αν τρώμε με το… ρολόι στο χέρι. Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε

.-

Πόσα κιλά περισσότερα μπορούν να χάσουν όσοι αλλάζουν το ωράριο της κατανάλωσης φαγητού. Τι άλλες επιδράσεις έχει η διακοπτόμενη διατροφή στην υγεία τους. Τα ευρήματα νέας κλινικής μελέτης.

Όποιος έχει κάνει στη ζωή του δίαιτα, γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο είναι να χαθούν τα περιττά κιλά. Τώρα, μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως υπάρχει ένας τρόπος για να διευκολυνθεί η απώλεια βάρους: να μειωθούν οι ώρες κατανάλωσης φαγητού.

Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως διαλείπουσα νηστεία ή διακοπτόμενη δίαιτα. Κατ’ αυτήν, μπορεί κάποιος να τρώει ό,τι θέλει, αλλά μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.

Η διαλείπουσα νηστεία από μόνη της είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να θέσει κάποιος το σωματικό βάρος του υπό έλεγχο. Όταν, όμως, συνδυάζεται με ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, ευνοεί σημαντικά την απώλεια βάρους, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Μάλιστα η απώλεια αυτή συνοδεύεται από πρόσθετα οφέλη στην υγεία, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη διεξήχθη σε 90 παχύσαρκους εθελοντές. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, τους ζήτησαν να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Οι μισοί έπρεπε επίσης να καταναλώνουν όλο το φαγητό της ημέρας εντός 8 ωρών. Οι ώρες αυτές ήταν μεταξύ 7 το πρωί και 3 το μεσημέρι. Οι υπόλοιποι εθελοντές έπρεπε να τρώνε το φαγητό τους σε διάστημα 12 ωρών ή περισσότερων.

Και οι δύο ομάδες έπρεπε να κάνουν δίαιτα τουλάχιστον έξι ημέρες την εβδομάδα. Έπρεπε επίσης να γυμνάζονται 75-150 λεπτά την εβδομάδα.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. Όπως έδειξε, όσοι εθελοντές διέκοπταν στις 3 το μεσημέρι την κατανάλωση τροφής, έχασαν κατά μέσον όρο 6,5 κιλά σε διάστημα 14 εβδομάδων.

Η απώλεια βάρους τους ήταν 2,5 κιλά μεγαλύτερη απ’ ό,τι με την ελεύθερη κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα. «Οι επιδράσεις (της διαλείπουσας νηστείας) ήταν αντίστοιχες με εκείνες που παρέχει η μείωση της πρόσληψης τροφής κατά επιπλέον 214 θερμίδες την ημέρα», γράφουν οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι με την διακοπτόμενη διατροφή βελτιώθηκε σημαντικά η αρτηριακή πίεση και η ψυχική διάθεση των εθελοντών.

Οι ερευνητές λένε ότι η διαλείπουσα νηστεία ήταν εφικτή, παρότι οι εθελοντές τους συχνά είχαν κοινωνικές υποχρεώσεις το απόγευμα και το βράδυ. Μάλιστα το 41% των συμμετεχόντων είπαν ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν, για να επιτύχουν ακόμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Δεν είναι δεσμευτικές οι ώρες

Πάντως, οι ώρες της μελέτης δεν είναι δεσμευτικές, λένε οι ειδικοί. Πολλοί άνθρωποι δεν ξυπνούν τόσο νωρίς το πρωί ώστε να αρχίσουν να τρώνε. Γι’ αυτούς, ένα πολύ πιο εφικτό πρόγραμμα θα ήταν να τρώνε πρωινό στις 11 το πρωί και να σταματούν την πρόσληψη τροφής στις 7 το απόγευμα.

Και με τα δύο ωράρια, το χρονικό περιθώριο για την πρόσληψη τροφής είναι το ίδιο, σχολίασε ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου.

Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα τους όσον αφορά την απώλεια βάρους δεν είναι οριστικά. Και αυτό διότι υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μακροπρόθεσμα δεν παρέχει πρόσθετα οφέλη έναντι της απλής δίαιτας.

Γι’ αυτό τον λόγο, «είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μία καλά σχεδιασμένη, μεγάλη μελέτη για τη διαλείπουσα νηστεία, με μακροχρόνια παρακολούθηση των συμμετεχόντων», δήλωσε ο διαιτολόγος Dr. Simon Steenson, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής (BNF).

Φωτογραφία: iStock

The post Αδυνάτισμα: Τι κερδίζουμε αν τρώμε με το… ρολόι στο χέρι. Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε appeared first on coollife.gr.

Related posts

Κορωνοϊός: Αρκούν οι υφασμάτινες μάσκες για την Όμικρον; Τι απαντά κορυφαίος λοιμωξιολόγος

timesadmin

Μύκητας Candida auris: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

timesadmin

Θα μπορούσε η NASA να προκαλέσει εισβολή εξωγήινων; – To σχέδιο μετάδοσης σήματος από τη Γη προς άλλους πολιτισμούς

timesadmin

Η προσθήκη υπερανοσοποιητικών αντισωμάτων κατά του κορονοϊού στην καθιερωμένη θεραπεία δεν βελτιώνει την εξέλιξη της υγείας ασθενών με COVID-19

timesadmin

Η τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να αποτρέψει τον θάνατό σας σε 10 χρόνια από τώρα – Πώς θα λειτουργεί

timesadmin

Τι μπορεί να συμβαίνει αν ξαφνικά στα 60 σας αρχίσετε να βλέπετε εφιάλτες

timesadmin