Αγία-Σοφία-–-Η-Αθήνα-για-τον-βανδαλισμό-της-αυτοκρατορικής-πύλης:-«Βρείτε-ποιοι-το-έκαναν-και-οδηγήστε-τους-στη-Δικαιοσύνη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία – Η Αθήνα για τον βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης: «Βρείτε ποιοι το έκαναν και οδηγήστε τους στη Δικαιοσύνη»

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ εκφράζει λύπη και αποτροπιασμό για τις εικόνες, ενώ ζητά από τις αρμόδιες αρχές «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

Άγνοια για το περιστατικό δήλωσε ο υπεύθυνος ασφαλείας 

Η καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας έγινε από την Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter,

Συγκεκριμένα, η Ένωση σε ανάρτησή της στο Twitter καταγγέλλει ότι: «Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Η σύνδεσμος στηλιτεύει επίσης την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και πως οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραφαν.

Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın pic.twitter.com/BH7qKNjVpg

— Sanat Tarihi Derneği (STD) (@SanatTarihiSTD) April 18, 2022

Μάλιστα φέρεται να είπε σε μέλη του συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης «δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε» με τους ίδιους να του απαντούν πως θα καταγγείλουν το θέμα στον εισαγγελέα τόσο για να βρεθεί αυτός που ευθύνεται για την καταστροφή αλλά και γιατί «δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου».

Όπως σημείωσαν στο twitter: «Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».

Να συλληφθούν τα άτομα που κατέστρεψαν την πύληΚάνοντας δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, είπε:

«Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

Ayasofya’nın tarihi kapısının özel bir çaba ile tahrip edilmesi çok acı. Bu tahribatı yapan kişi veya kişiler kamera kayıtları ile tespit edilmeli.

1. Derece tarihi yapı Ayasofya’ya kasten zarar vermeleri nedeniyle konu 2863 sayılı kanun 65. maddesi uyarınca savcılığa taşınmalı https://t.co/7IfeQzfCHQ

— Mahir Polat (@mhrpolat) April 18, 2022

Η Γενική Διεύθυνση ιδρυμάτων με ανάρτηση της στο twitter ενημέρωσε πως έχει ανατεθεί σε δύο Επιθεωρητές, διοικητικούς και τεχνικούς, να ερευνήσουν την καταστροφή της Αυτοκρατορικής Πύλης.

Ayasofya Kebir Camii İmparatorluk kapısının tahribatına yönelik incelemenin yapılması için İdari ve Teknik olmak üzere iki Müfettiş görevlendirilmiştir.

— VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (@VakiflarGM) April 19, 2022

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα λειτουργήσουν μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ από Μεγάλη Παρασκευή έως και Δευτέρα του ΠάσχαΣτΕ: Νόμιμο το πολεοδομικό σχέδιο για Μάτι-Ραφήνα-Μαραθώνα, αλλά με 52 παρατηρήσειςΠαραμένει πρώτος ο Μακρόν στις δημοσκοπήσεις – Ο «κίνδυνος» της Λεπέν και η «μάχη» για τη νεολαία

Related posts

Πόρτα αλλαγής του εκλογικού νόμου άνοιξε η κυβέρνηση

timesadmin

Σύμβουλος Μαργαρίτη Σχοινά: Ψευδείς και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν «διερεύνησή» του

timesadmin

Διπλωματικές πηγές απαντούν στην Άγκυρα για τους κατασκόπους στη Ρόδο: Η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη

timesadmin

Εξοπλιστικά: «Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν» γράφει η Die Welt για τα Rafale της Ελλάδας

timesadmin

Προετοιμασία σε όλα τα «μέτωπα» για τα Χριστούγεννα – «Ισορροπεί» το τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα

timesadmin

Νέα Τούμπα: Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη με τον Μητσοτάκη για το γήπεδο του ΠΑΟΚ

timesadmin