ΑΑΔΕ-και-ΥΠΕΘΟ:-Αναβάθμιση-της-νέας-ψηφιακής-εφαρμογής Αποδεικτικού-Ενημερότητας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ: Αναβάθμιση της νέας ψηφιακής εφαρμογής Αποδεικτικού Ενημερότητας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων αναβαθμίζουν τη νέα ψηφιακή εφαρμογή χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας, προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές με ακόμη πιο απλές διαδικασίες. 

Συγκεκριμένα, με κοινή Απόφαση του Υφυπουργού ΥΠΕΘΟ, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προστίθενται νέες λειτουργίες στην ψηφιακή εφαρμογή:

1. Για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού:

✓ Το ΑΤΑΚ, η αντικειμενική αξία και το τίμημα απαιτείται να αναγράφονται μόνο στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης.

✓ Περισσότεροι ΑΤΑΚ ή περιγραφικά στοιχεία περισσοτέρων ακινήτων είναι δυνατό να αναγράφονται στην ίδια αίτηση.

✓ Η σύνταξη διορθωτικού ή επαναληπτικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου πραγματοποιείται χωρίς προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, εάν δεν μεταβάλλεται κάποιο από τα ουσιώδη στοιχεία της μεταβίβασης.

✓ Από τις 30/11/2023, χωρίς την συμπλήρωση ΑΤΑΚ, με μόνη την αναγραφή των περιγραφικών στοιχείων του ακινήτου, οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας για λογαριασμό εργολάβου κατά τη μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου σε τρίτο, καθώς και στην περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.

2. Για την είσπραξη χρημάτων, από 30/11/2023:

✓ Στην περίπτωση ύπαρξης περιοδικών απαιτήσεων, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας χωρίς αναγραφή του ποσού είσπραξης της επόμενης απαίτησης.

✓ Έως πέντε Μοναδικοί Αριθμοί Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) μπορούν να αναγράφονται στην ίδια αίτηση, ενώ εάν οι ΜΑΡΚ είναι περισσότεροι αρκεί η αναγραφή του συνολικού αριθμού και του συνολικού ποσού αυτών.

Related posts

Στο -9,4% ο πληθωρισμός χονδρικής στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

timesadmin

Υποχρεωτική η δυνατότητα άμεσων πληρωμών στους επαγγελματίες – Τα οφέλη

timesadmin

Σήμερα παρουσιάζεται το οικονομικό νομοσχέδιο – Τι θα περιλαμβάνει

timesadmin

Στο 3,84% το επιτόκιο στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων – Αντλήθηκαν €625 εκατ.

timesadmin

Χρ. Γιαννούλης: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με καρτελάκια στα σούπερ μάρκετ και αναρτήσεις στο διαδίκτυο

timesadmin

Έρευνα ΓΣΕΕ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα: Το 90% έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών

timesadmin