Αέρας-και-ζέστη:-Τι-μπορείτε-να-κάνετε-για-να-προστατεύσετε-το-δέρμα-σας
ΥΓΕΙΑ

Αέρας και ζέστη: Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας

Αέρας-και-ζέστη:-Τι-μπορείτε-να-κάνετε-για-να-προστατεύσετε-το-δέρμα-σας

Ο αέρας έχει πιθανότατα διπλό αντίκτυπο στο δέρμα: Είναι ένας άμεσος ερεθιστικός παράγοντας που διαλύει τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος και αφήνει το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλαβερές ακτίνες UV

Έχετε προσέξει ποτέ τα πρόσωπα των ανθρώπων που ασχολούνται με την θάλασσα; Ψαράδων, σέρφερ, ιστιοπλόων; Των ανθρώπων μετά από μια πρόσφατη μεγάλη εκδρομή με το ποδήλατο ή και με τη μηχανή; Το ίδιο ισχύει τον χειμώνα και με εκείνους που κάνουν σκι. Το πρόσωπό τους είναι πολύ πιθανό να είναι κόκκινο. Και δεν φταίει μόνον ο ήλιος, αλλά και ο αέρας. Ο αέρας μπορεί να μειώσει τη φυσική αντηλιακή προστασία στο δέρμα, αφήνοντας να διεισδύσει περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία και να κάνει ζημιά.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους του Skin Cancer Foundation, ο αέρας έχει πιθανότατα διπλό αντίκτυπο στο δέρμα: Είναι ένας άμεσος ερεθιστικός παράγοντας που διαλύει τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος και αφήνει το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλαβερές ακτίνες UV. Δύο κύριοι τύποι ακτίνων UV μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA στο δέρμα σας, ακόμη και από σύντομη έκθεση. Οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα, ενώ οι ακτίνες UVA προκαλούν μαύρισμα, γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη από τον έναν ή και από τους δύο τύπους ακτίνων συσσωρεύεται, οδηγώντας σε μεταλλάξεις στο DNA που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος.

Η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας, η κεράτινη στιβάδα όπως ονομάζεται, παίζει βασικό ρόλο σε όλα αυτά. Παρέχει ένα προστατευτικό φράγμα, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει να διεισδύσουν πράγματα όπως ο αέρας, το φως και η ενυδατική σας. Η στιβάδα αυτή περιέχει επίσης ουροκανικό οξύ, ένα φυσικό αντηλιακό που βοηθά στην απορρόφηση μέρους της υπεριώδους ακτινοβολίας που οδηγεί σε βλάβη του δέρματος. Παρότι το ουροκανικό οξύ έχει χαμηλό παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF), μόλις 1,5, μελέτη του 2011 στο Journal of Investigative Dermatology ανέφερε ότι μπορεί να μειώσει τη βλάβη στο DNA από τον ήλιο έως και 33%.

Αέρας + Ήλιος

Ωστόσο, η έκθεση στον άνεμο μπορεί να μειώσει αυτή τη φυσική προστασία του δέρματος, σύμφωνα με έρευνα που συνοψίζεται στο ιατρικό εγχειρίδιο The Environmental Threat to the Skin. Η έκθεση στον αέρα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και να αποδυναμώσει την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας. Και η δύναμη του ανέμου μπορεί, στη συνέχεια, να απομακρύνει αυτά τα ξηρά, κατακερματισμένα κύτταρα του δέρματος. Η απώλεια μέρους αυτής της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας μειώνει τις αντηλιακές επιδράσεις της κεράτινης στιβάδας.

Όταν συμβεί αυτό, διεισδύουν στο δέρμα μας περισσότερες ακτίνες UV από τον ήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα στην εξωτερική αυτή στιβάδα δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να επιδιορθώσει όλα τα κατεστραμμένα κύτταρα, ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος. Μελέτη του 1977 στο British Journal of Dermatology έδειξε ότι οι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία και στον άνεμο ανέπτυξαν περισσότερο καρκίνο του δέρματος από εκείνους που δεν εκτέθηκαν στον αέρα.

Εάν ο αέρας μπορεί να μειώσει τη φυσική αντηλιακή προστασία στο δέρμα σας, μπορεί επίσης να επηρεάσει και το αντηλιακό που εφαρμόζετε τοπικά. Όταν βάζετε αντηλιακό, αυτό επικαλύπτει την επιφάνεια της κεράτινης στιβάδας. Εάν το δέρμα σας είναι εκτεθειμένο για ώρα στον αέρα, η κεράτινη στιβάδα θα στεγνώσει και θα φύγει, μαζί με το αντηλιακό σας, αυξάνοντας την ευαισθησία της επιδερμίδας σας στις ακτίνες UV και στη ζημιά που προκαλούν. Επομένως, η πλήρης αντηλιακή προστασία είναι σημαντικότερη από ποτέ όταν φυσάει.

Προστατέψτε τον εαυτό σας τις μέρες που έχει αέρα

Βγείτε έξω, κάντε τις δραστηριότητες που θέλετε και διασκεδάστε, ακόμα κι οι άνεμοι είναι θυελλώδεις. Απλώς ακολουθήστε αυτές τις απλές προφυλάξεις.

Μειώστε την έκθεσή σας στον ήλιο. Περιορίστε τη διάρκεια της έκθεσης σας στον ήλιο τις μέρες που έχει αέρα ή προφυλαχθείτε από αυτόν. Μην αφήσετε τον αέρα να σας ξεγελάσει: Αν ο αέρας είναι δροσερός, είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσετε ή να αισθανθείτε τις ακτίνες του ήλιου όταν καίγεστε από τον ήλιο, αλλά καίγεστε.

Καλυφθείτε. Εάν πρέπει να είστε έξω στον άνεμο, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις επιπτώσεις από τον συνδυασμό αέρα και ήλιου είναι να φοράτε ρούχα που παρέχουν αποτελεσματική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: μακριά μανίκια, παντελόνια, γάντια, αντιανεμικά, γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο που εφαρμόζει σταθερά και δεν θα το πάρει ο αέρας. Για να κάνετε θαλάσσια σπορ ή βόλτα με το σκάφος, μία αδιάβροχη στολή ή τα αντηλιακά ρούχα θα σας βοηθήσουν. Εάν είστε μοτοσικλετιστής, εκτός από το να φοράτε το δερμάτινο τζάκετ σας, σκεφτείτε να επενδύσετε και σε ένα full face κράνος με αντηλιακή ασπίδα.

Χρησιμοποιήστε ένα πλούσιο και ενυδατικό αντηλιακό. Όταν βρίσκεστε σε αέρα, είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνετε συχνά το αντηλιακό σας, τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Μια πλούσια φόρμουλα σε κρέμα ή λάδι μπορεί να είναι καλύτερη από μια ελαφριά λοσιόν ή ένα «ξηρό σπρέι» όταν έχει δυνατό αέρα. Προσθέτοντας περισσότερη υγρασία στο δέρμα σας, πιθανότατα θα μειώσετε την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα που το κάνουν πιο ευάλωτο στις ακτίνες UV.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδυνάτισμα: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε κιλά

Το συχνό ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε υπέρταση [μελέτη]

Covid και καρκίνος: Τι φοβούνται οι επιστήμονες, πώς μπορεί να εξηγούνται οι καρκινογενέσεις

The post Αέρας και ζέστη: Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας appeared first on coollife.gr.

Related posts

“Fashion Innovation Award” για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

James Rollner

Θεσσαλία: Οδηγίες για την αποφυγή διαρροϊκών επεισοδίων και την προστασία από λοιμώξεις

timesadmin

Check-up: Όλες οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στα 40 – 50 και 60

timesadmin

Η Apple καταργεί λειτουργία των iPhone στην Ευρώπη

timesadmin

Ποιοι καρδιοπαθείς χρειάζονται αντιβιοτικά πριν και μετά τον οδοντίατρο

timesadmin

Η πλατφόρμα X έχασε παραπάνω από τη μισή της αξία, από όταν ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter

timesadmin