Έως-τέλος-Ιανουαρίου-η-απόφαση-του-ΕΜΑ-για-το-χάπι-κατά-του-κορονοϊού-της-pfizer
ΚΟΣΜΟΣ

Έως τέλος Ιανουαρίου η απόφαση του ΕΜΑ για το χάπι κατά του κορονοϊού της Pfizer

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εάν θα εγκρίνει το χάπι κατά του κορονοϊού της Pfizer. Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος, τονίζοντας ότι η απόφαση για το χάπι της Pfizer θα προηγηθεί της τελικής αξιολόγησης του αντίστοιχου, αλλά λιγότερο αποτελεσματικού, σκευάσματος της Merck.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου έτους, ο EMA παρείχε οδηγίες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τρόπους χρήσης και των δύο αντιιικων χαπιών ως θεραπείες έκτακτης ανάγκης, ενώ συνέχισε τις κυλιόμενες αξιολογήσεις για τα δύο σκευάσματα ώστε να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αποφασίσουν για τη γρήγορη υιοθέτησή τους πριν από οποιαδήποτε επίσημη έγκριση σε επίπεδο Ένωσης.

Η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, όπως αναφέρει το Reuters, είναι μεταξύ των ελάχιστων χωρών της ΕΕ που έχουν αγοράσει τα δύο αντιιικά χάπια.

Η αξιολόγηση του EMA για το χάπι που ανέπτυξε η Merck από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics, διαρκεί περισσότερο χρονικό διάστημα από την αξιολόγηση του σκευάσματος της Pfizer, καθώς η Merck δημοσίευσε τον Νοέμβριο δεδομένα από κλινική μελέτη που έδειξαν ότι το χάπι της είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό από ό,τι αναμενόταν.

“Η Merck υπέβαλε αίτηση πριν από τη Pfizer, αλλά στη συνέχεια έστειλαν τα τελικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του αργότερα, και ως εκ τούτου οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν τα τελευταία αυτά δεδομένα”, επεσήμανε η πηγή στο Reuters.

Ο EMA δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Τα αντιιικά φάρμακα αξιολογούνται ως ένα νέο “όπλο” κατά του κορονοϊού, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που ο πλανήτης αντιμετωπίζει την υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, και αναμένεται να συμβάλλουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς μπορούν να ληφθούν από τους ασθενείς στο σπίτι.

Ήδη, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δώσει το “πράσινο φως” για τη χρήση των δύο αντιιικών χαπιών ως θεραπεία για ορισμένες κατηγορίες ενήλικων ασθενών υψηλού κινδύνου.

Related posts

ΙΑΕΑ: Ετοιμάζει αποστολή στο Τσερνόμπιλ μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

timesadmin

Η Δανία χαλαρώνει περιορισμούς κατά του κορονοϊού, παρά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων

timesadmin

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά

timesadmin

Γερμανία: Αυστηροποίηση κανονισμών εισόδου από χώρες όπου σημειώνεται έξαρση παραλλαγών

timesadmin

Την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη που κατηγορείται για κατασκοπεία ανακοίνωσε η Βουλγαρία

timesadmin

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις από το χάπι κατά του κορονοϊού της Pfizer

timesadmin