Έρχονται-νέες-αυξήσεις-στα-τιμολόγια-ρεύματος-λόγω-χονδρεμπορικής-–-Οι-τιμές-ευνοούν-τα-σταθερά-τιμολόγια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω χονδρεμπορικής – Οι τιμές ευνοούν τα σταθερά τιμολόγια

-

H άνοδος της θερμοκρασίας και της ζήτησης, η μειωμένη παραγωγή των - και η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Η χονδρεμπορική αγορά εμφανίζει νέα σημαντική αύξηση την πρώτη εβδομάδα του μήνα, η οποία εφόσον συνεχιστεί θα επηρεάσει και άλλο τις λιανικές τιμές.

Με βάση την εικόνα της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, η χονδρική καταγράφει αύξηση κοντά στο 20%, που σημαίνει ότι αντίστοιχη ή ακόμη και μεγαλύτερη αναμένεται να είναι και η άνοδος στις λιανικές τιμές. Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους απλούς καταναλωτές οι προσφορές των εταιρειών για σταθερά προϊόντα 6μηνης διάρκειας, τα οποία εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές.

Ως προς τη χονδρεμπορική αγορά, στις πρώτες 7 ημέρες του Ιουνίου, η μέση τιμή σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου διαμορφώνεται στα 95,71 ευρώ/MWh. Η τιμή αυτή είναι 18% αυξημένη σε σύγκριση με τη μέση τιμή του μηνός Μαΐου, ήτοι τα 81,08 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις χονδρικές τιμές του Μαΐου, οι λιανικές τιμές του Ιουνίου διαμορφώθηκαν από 11% έως και 70% υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι πάροχοι ενσωμάτωσαν πλήρως την άνοδο που σημείωσε η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς.

Με βάση την τρέχουσα μέση τιμή του Ιουνίου, η ελληνική αγορά είναι η 9η ακριβότερη της Ευρώπης, καθώς όλες οι χώρες εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα ανατιμήσεις κυρίως εξαιτίας της ανόδου του φυσικού αερίου. 

Φαίνεται λοιπόν ότι η τάση όχι μόνο για τον Ιούνιο αλλά και για τον Ιούλιο, θα είναι ανοδική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της λιανικής. Αυτό σημαίνει ότι τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας που είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές εμφανίζονται πιο ελκυστικά: είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από τα 8,8 λεπτά/KWh (με πάγιο στις περισσότερες περιπτώσεις στα 9,9 ευρώ) όταν η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίου είναι στα 15 λεπτά/KWh. 

Εάν συνυπολογιστεί το πάγιο των σταθερών τιμολογίων για μια μέση κατανάλωση το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 12 λεπτά/KWh δηλαδή είναι χαμηλότερη από τη μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων. Καθώς μάλιστα η τάση είναι ανοδική και τον Ιούλιο πιθανόν να έχουμε νέες αυξήσεις κοντά στο 20% με βάση την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή, είναι σαφές ότι τα φθηνότερα σταθερά τιμολόγια εμφανίζουν προβάδισμα. Δηλαδή εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, δεν αποκλείεται τον Ιούλιο να δούμε τιμές κοντά στα 18 λεπτά/KWh.  

Related posts

Μ. Σενετάκης: Ξεκινά σύντομα η λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”

protothema.gr

ΥΠΟΙΚ: Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους servicers σε 11 ερωτήσεις-απαντήσεις

timesadmin

Π. Τσακλόγλου: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού θα επιταχύνουν την απονομή συντάξεων

timesadmin

Συνεχίζονται οι προκαταβολές του 50% της κρατικής αρωγής για τους πλημμυροπαθείς Θεσσαλίας

timesadmin

Β. Κορκίδης: Η πρόβλεψη ότι ο τζίρος του λιανεμπορίου θα κινηθεί το Δεκέμβριο πάνω από τα 4 δισ. ευρώ φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί

timesadmin

Αποκλειστικό: Όλο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του 2024 για την εισφοροδιαφυγή

wp-needuser