Έρχεται-αύξηση-στα-τιμολόγια-ρεύματος-τον-Ιούνιο-–-Τα-μηνύματα-της-χονδρεμπορικής-αγοράς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο – Τα μηνύματα της χονδρεμπορικής αγοράς

-

Προς αύξηση οδεύουν  τα πράσινα τιμολόγια του Ιουνίου σύμφωνα με τα μηνύματα που στέλνει μέχρι στιγμής η χονδρεμπορική αγορά, η οποία κινείται ανοδικά.

Ειδικότερα το τελευταίο διήμερο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρίσκεται πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής των - και της αύξησης του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Παράλληλα ρόλο στην αύξηση της τιμής χονδρεμπορικής έχει παίξει η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων. Συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ/MWh ενώ και τα δικαιώματα βρίσκονται κοντά στα 70 ευρώ/τόνο. 

Και δεν είναι μόνον οι τελευταίες δύο ημέρες: κλείνοντας το πρώτο μισό του Μαΐου η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τον Απρίλιο αλλά και το Μάρτιο. Συγκεκριμένα για το Μάιο η μέση τιμή είναι μέχρι στιγμής στα 70,59 ευρώ/MWh, δηλαδή σχεδόν 15% υψηλότερη από τα 60,11 ευρώ/MWh που είχε κλείσει τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα τιμή του Μαΐου είναι υψηλότερη και από τον Μάρτιο όταν η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 67,54 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του διημέρου χθες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, η τιμή χονδρικής επέστρεψε στα επίπεδα άνω των 100 ευρώ/MWH και συγκεκριμένα χθες έκλεισε στα 102,16 ευρώ/MWh ενώ για σήμερα η τιμή θα είναι στα 100,56 ευρώ/MWh.

Καθώς η μέση τιμή του Μαΐου διαμορφώνεται πάνω από τα 70 ευρώ/MWh και ενώ η τάση της αγοράς είναι ανοδική, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών λιανικής για το μήνα Ιουνίου με δεδομένο ότι τα πράσινα τιμολόγια υπολογίζονται με βάση την εξέλιξη της χονδρικής κατά το προηγούμενο δίμηνο

Συγκεκριμένα, αν η μέση χονδρική βρεθεί τελικά κοντά στα 70 ευρώ για το σύνολο του Μαΐου, τότε αναμένεται μια αντίστοιχη άνοδος της λιανικής τιμής των πράσινων τιμολογίων άνω του 10%. Έτσι από τα 10,97 λεπτά/KWh που είναι η μέση τιμή του Μαΐου, οι τιμές του Ιουνίου αναμένεται να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα 12 λεπτά/KWh, πάνω και από την τιμή του Απριλίου που ήταν στα 11,29 λεπτά/KWh.

Διαβάστε ακόμα:

Related posts

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Έγκριση καταβολής επιδοτήσεων σε άλλους 268 δικαιούχους

timesadmin

Τι ζητάνε οι ξενοδόχοι και τι υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα Airbnb

timesadmin

Σε άνθιση η αγορά εταιρικών ομολόγων – Η εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων για το ελληνικό επιχειρείν

timesadmin

ΕΒΕΠ: Τα 2 μεγάλα “αγκάθια” για τις επιχειρήσεις – Σήμερα η συνάντηση Β. Κορκίδη με Κ. Σκρέκα

James Rollner

Στο 3,75% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων – Υπερκάλυψη κατά 1,59 φορές

timesadmin

Ολοκληρώνεται η διασύνδεση της Πελοποννήσου στο σύστημα υπερυψηλής τάσης – Υπεγράφη η σύμβαση με Mytilineos – Aτέρμων

timesadmin