Οι καθοριζόμενοι από συλλογικές διαπραγματεύσεις μισθοί στη ζώνη του ευρώ δεν έδειξαν κάποια επιβράδυνση της αύξησής τους το α’ τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων στη Γερμανία, σύμφωνα με οικονομολόγους της Citigroup, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι αμοιβές υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 4,5% ετησίως τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με έναν υπολογισμό που βασίζεται σε εθνικά στοιχεία από τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, ανέφεραν οι αναλυτές Christian Schulz και Giada Giani σε έκθεσή τους την Πέμπτη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση κατά 5,6% στη Γερμανία, όπου οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα έλαβαν μεγάλες εφάπαξ πληρωμές.
Η αύξηση των μισθών που υπόκεινται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις επιβραδύνθηκε το δ’ τρίμηνο από το ρεκόρ που είχε σημειωθεί νωρίτερα μέσα στο έτος. Μια επίσημη ενημέρωση για τις αρχές του 2024 αναμένεται στις 23 Μαΐου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρακολουθούν στενά τα συγκεκριμένα στοιχεία, επιφυλακτικοί μήπως οι υπερμεγέθεις αυξήσεις στους μισθούς μεταφερθούν στην κατανάλωση και διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2%.
Ορισμένοι αξιωματούχοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αυξήσεις στους μισθούς “δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, ενδεχομένως με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι περιμέναμε”.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία στις αρχές του έτους, ενώ παρέμεινε σταθερή στην Ολλανδία. Εκτός από τη Γερμανία, αυξητική τάση σημειώθηκε και στην Αυστρία.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζονται για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά έχουν αφήσει ανοικτά όλα τα σενάρια για το τι θα συμβεί από εκεί και ύστερα. Πολλοί έχουν δηλώσει ότι τα δεδομένα για τις αμοιβές των εργαζομένων, τα κέρδη και την παραγωγικότητα των εταιρειών θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας της νομισματικής πολιτικής.