thetimes.gr
Έρευνα-της-Ευρωπαϊκής-Εισαγγελίας-για-το-predator-στην-Ελλάδα-–-Η-ανακοίνωση-ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το Predator στην Ελλάδα – Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

παρακολουθήσεις

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση του παράνομου spyware Predator στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Euractiv , αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρο το μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας «Predator» από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predator-gate εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.

Eκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», είπε ο εκπρόσωπος στο Euractiv. Και πρόσθεσε: «Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε προληπτικά», πρόσθεσε.

Δύο διαφορετικές πηγές ανέφεραν επίσης στο Euractiv ότι ο εισαγγελέας της Ε.Ε. έλαβε τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένες πληροφορίες από Eλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Τα άτομα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς υπέβαλαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη μεταφορά του spyware Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

Σε νομικό επίπεδο, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας θα διερευνήσει αν η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη τον Κανονισμό 2021/821 της Ε.Ε. για τα λεγόμενα «προϊόντα διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που χρειάζονται ειδική άδεια εξαγωγής γιατί έχουν ενδεχόμενες κακόβουλες χρήσεις) για να ευνοήσει την Intellexa.

EXCLUSIVE: EU Prosecutor probes Greek ‘Predatorgate’ https://t.co/1m53jMvXze #TheCapitals

— EURACTIV (@EURACTIV) April 4, 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Κόλαφος για τον κ. Μητσοτάκη η παρέμβαση Ευρωπαίου Εισαγγελέα για τις εξαγωγές Predator»

«Ο κ. Μητσοτάκης, που στην αρχή δήθεν δεν γνώριζε για το Predator, για να αποκαλυφθεί εν συνεχεία ότι έδινε άδειες εξαγωγής του σε τρίτες χώρες, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Και ως γνωστόν, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δεν έχει τη συνήθεια να ψάχνει να βρει ποιος διέρρευσε την αλήθεια για να τον απειλήσει με φυλάκιση, αλλά ποιος διέπραξε το έγκλημα», αναφέρει και τονίζει:

«Η παρέμβαση των ευρωπαϊκών εισαγγελικών Αρχών για τις παράνομες εξαγωγές του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης με κυβερνητική άδεια από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Σμυρλή, αλλά και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φορολογικές απάτες από τις εμπλεκόμενες εταιρίες, αποτελεί κόλαφο για το παρακράτος Μητσοτάκη και την επιχείρηση συγκάλυψης».

«Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν. Μετά τις 21 Μαΐου τίποτα και κανένας δεν θα μείνει στο σκοτάδι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Related posts

Αλέξης Τσίπρας: Συνάντησε τους γονείς του Ζακ Κωστόπουλου στην Ιτέα – «Πάντα στο πλευρό τους»

timesadmin

Γεραπετρίτης: Επιστολές σε Βουλή και αρχηγούς κομμάτων για ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών

timesadmin

Κουτσούμπας στο Σύνταγμα: Την Κυριακή ζωντανεύουμε ξανά την ελπίδα, με δυνατό ΚΚΕ

timesadmin

Μητσοτάκης στο ITV: Μία εβδομάδα δωρεάν στη Ρόδο για όσους έχασαν τις διακοπές λόγω της πυρκαγιάς

timesadmin

Ανδρουλάκης: Το «Ευαγγέλιο» των 12 σημείων για τις μετεκλογικές συνεργασίες

timesadmin

Εκλογές 2023 – Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός – Με τον Μητσοτάκη δεν έχουμε να πούμε τίποτα

timesadmin