Έπαινοι-Βεστάγκερ-για-ανάκαμψη-της-οικονομίας-και-αντιμετώπιση-της-πανδημίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπαινοι Βεστάγκερ για ανάκαμψη της οικονομίας και αντιμετώπιση της πανδημίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.40

-|-

“Είναι μια έμπνευση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και την ευρωζώνη όσα έχει πετύχει η Ελλάδα”, τόνισε μεταξύ άλλων η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μετά την σημερινή συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η κ Βεστάγκερ μίλησε για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία “Σήμερα πρέπει να αναγνωριστούν αυτά τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομία ” τόνισε σημειώνοντας την υπευθυνότητα της κυβέρνησης στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

“Ίσως ξεχνάμε πόσο επώδυνα ήταν όλη αυτή η πορεία, η θυσία τόσων πολλών ανθρώπων για να πετύχει η Ελλάδα αυτή η ισχυρή οικονομική θέση. Νομίζω όμως ότι αυτή η θυσία θα πρέπει να αναγνωριστεί από όλους μας” τόνισε η Δανή αντιπρόεδρος για να συνεχίσει λέγοντα ότι ” Πλέον σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης σε νέους και γυναίκες είναι μια έμπνευση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ και την Ευρωζώνη μια έμπνευση για ότι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα 

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επαίνεσε τις ελληνικές αρχές και για την αντιμετώπιση της πανδημία όχι μόνο για το ύψος των μέτρων στήριξης αλλά και τα προγράμματα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επίσης τόνισε την πρόοδο της ψηφιοποίησης του δημοσίου που επιτρέπει να ενισχύονται άμεσα οι πολίτες μέσω του fuel pass αλλά και των υπολοίπων ψηφιακών που έχουν εφαρμοστεί που δείχνει – όπως είπε – σημαντικές βελτιώσεις για την ελληνική οικονομία. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

“Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα κρίση” είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει:

“Απαιτούνται ευρωπαϊκές, δραστικές και αποφασιστικές πολιτικές λύσεις.

Λύσεις για το παρόν αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα παλαιών και νέων εμπειριών”.

Τόνισε πάντως ότι στην παρούσα η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει, με ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευστάθεια των δημοσίων οικονομικών.

“Συνεχίζουμε επίσης, με εντατικούς ρυθμούς, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, χρόνιων προβλημάτων εταιρειών του Δημοσίου, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ, ενώ δίνουμε και ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης” κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε ο υπουργός, “η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ισχυρή δυναμική, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την κατατάσσουν, βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης. Με εντατική και μεθοδική δουλειά κατακτήσαμε σχεδόν όλους τους σημαντικούς στόχους που είχαμε θέσει στο μέτωπο της οικονομίας, κλείνοντας επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος και ανοίγοντας νέα, πιο ελπιδοφόρα σελίδα στο μέλλον. Όπως αποτυπώνεται στην ιστορική απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την επιστροφή της μετά από 12 χρόνια στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στην ευρωζώνη. Όπως αντανακλάται και στις 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας τα 3 τελευταία χρόνια, που τη φέρνουν ένα μόλις “σκαλοπάτι” πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Πριν από την κατάκτηση, δηλαδή, και του τελευταίου μεγάλου στόχου αυτής της τετραετίας, ο οποίος έχει τεθεί για το 2023 και αναμένεται να επιτευχθεί”.

Έκανε δε, εκτενή αναφορά στην έως σήμερα πορεία της οικονομίας και στα επόμενα βήματα, επισημαίνοντας ότι:

– Το ΑΕΠ να εξακολουθεί να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς, ύψους 7% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2022, σημαντικά υψηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, αναρριχόμενο σε υψηλό δεκαετίας, σε όρους όγκου. Ταυτόχρονα, η σύνθεση του ΑΕΠ βελτιώνεται, καθώς μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης εδράζεται στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα τόσο το 2022 όσο και το 2023, με την Ελλάδα “πρωταθλήτρια” στην Ευρώπη για την επόμενη διετία στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

– Επιπλέον, συνεχίζεται η σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, το δημόσιο χρέος υποχωρεί σημαντικά και αποκαθίσταται σταδιακά η δημοσιονομική ισορροπία.

– Τα παραπάνω αποτελούν καρπό και συνάμα επιστέγασμα της υπεύθυνης, μεταρρυθμιστικής και δυναμικής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με βασικούς πυλώνες τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, τη μεταρρυθμιστική συνέπεια και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε στην παρούσα-ευρύτατα δυσχερή- συγκυρία, να στηρίζουμε, με ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευστάθεια των δημοσίων οικονομικών.

– Συνεχίζουμε επίσης, με εντατικούς ρυθμούς, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, χρόνιων προβλημάτων εταιρειών του Δημοσίου, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ. Ενώ δίνουμε και ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

– Ιδιαίτερης σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη η Ελλάδα καταγράφει σημαντικά βήματα στο πεδίο αυτό, καθώς 230 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 10,2 δισ. ευρώ, έχουν ενταχθεί και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2.0”.

Related posts

ΕΕΑ – ICAP: Προβλέπουν μείωση τζίρου στην εστίαση για το 2021 κατά 76,2 εκατ. ευρώ

timesadmin

Τι φέρνει για την οικονομία το ακριβό φυσικό αέριο

timesadmin

Οι λόγοι πίσω από το πρωθυπουργικό “φρένο” στην παροχολογία

timesadmin

Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρούν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα “arogi.gov.gr” για την Κρήτη

timesadmin

ΠΟΜΙΔΑ: Αίτημα παράτασης της προθεσμίας για τη δόμηση αγροτεμαχίων κάτω των 4 στρεμμάτων

timesadmin

Β. Κικίλιας: Οι ταξιδιώτες εμπιστεύονται την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό

timesadmin