Ένταξη-στο-ΕΣΠΑ-του-έργου-της-Νέας-Προβλήτας-small-scale-lng-στη-Ρεβυθούσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της Νέας Προβλήτας Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 εντάχθηκε η πράξη “Νέα Προβλήτα Small Scale LNG στον Τερματικό Σταθμό Ρεβυθούσας, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη που υπογράφηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας προβλήτας, παράλληλης προς την βορειοανατολική ακτή της Ρεβυθούσας, που θα έχει συνολικό μήκος περίπου 20m και βάθος θαλάσσης περίπου 12,00m στο μήκος αυτό. Το ελάχιστο πλάτος της προβλήτας θα είναι 30m.

Η προβλήτα αυτή θα εξυπηρετήσει τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ (LNG) μικρής χωρητικότητας (μεταξύ 1.000 και 30.000 m³ ΥΦΑ). Το λειτουργικό βάθος κατά μήκος της προβλήτας θα βρίσκεται στα -12,60 μέτρα από τη μέση στάθμη θαλάσσης, παρέχοντας έτσι επαρκές βάθος για την υποδοχή των πλοίων ΥΦΑ.

Η εγκατάσταση αποτελείται από μία (1) πλατφόρμα φόρτωσης, δύο (2) διπλά breasting dolphins (ναύδετα πλαγιοδέτησης) και έξι (6) ανεξάρτητες δέστρες ταχείας απελευθέρωσης στην ακτή (QRMHs). Επίσης προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση δυο βραχιόνων φόρτωσης LNG 12” (2X12”) και ενός βραχίονα επιστροφής απαερίων 12” (1X12”) και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού.

Το συνολικό κόστος της Πράξης ανέρχεται σε 18.070.120,00 με την ιδιωτική συμμετοχή να ανέρχεται σε 9.185.060,00 και τη συνολική δημόσια δαπάνη που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέρχεται σε 8.885.060,00 ευρώ.

Η ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 10/06/2021 και λήξης η 31/12/2023, ενώ δικαιούχους είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ.

Το ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και για κρίσιμα έργα υποδομής που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: 

“Σήμερα εντάξαμε τη νέα προβλήτα Small Scale LNG στον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020″. Σκοπός μας είναι με την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων να συμβάλουμε το ταχύτερο δυνατό στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης τιμών του φυσικού αερίου. Προχωράμε μπροστά με όσα διαθέσιμα εργαλεία έχουμε”.

Related posts

Αδ. Γεωργιάδης: Την ψηφιοποίηση των συστημάτων αδειοδότησης και ελέγχων ετοιμάζει η ΓΓ Βιομηχανίας

timesadmin

Οι μεγάλες επενδύσεις στα ξενοδοχεία που πιάνουν λιμάνι στην Κρήτη

timesadmin

Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού για σεζόν διαρκείας

timesadmin

DBRS: Επιβεβαίωσε το BB (High), με σταθερές προοπτικές για την Ελλάδα

timesadmin

Με το δεξί και ο Σεπτέμβριος για τα αεροπορικές αφίξεις

timesadmin

Οι αλλαγές στα επιδόματα υγείας του e-ΕΦΚΑ

timesadmin