thetimes.gr
Ένα-εκατομμύριο-τουρίστες-έχουν-προσγειωθεί-φέτος-σε-Μύκονο-και-Σαντορίνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα εκατομμύριο τουρίστες έχουν προσγειωθεί φέτος σε Μύκονο και Σαντορίνη

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Βούλιαξαν φέτος οι δύο πιο δημοφιλείς και ακριβοί τουριστικοί προορισμοί της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία από Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, από την αρχή της σεζόν μέχρι και τις 21 Αυγούστου, η Μύκονος είχε φτάσει ήδη τις 450.000 αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, ενώ η Σαντορίνη ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο διεθνείς αφίξεις.

Πρόκειται για νούμερα πολύ υψηλά, με τους δύο high end προορισμούς να έχουν υπερκαλύψει τη διαφορά σε σύγκριση με το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, και να εμφανίζουν πληρότητες που άγγιξαν και το 100% στα μέσα του Αυγούστου.

Ενδεικτικό της αυξημένης τουριστικής κίνησης είναι πως σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος,  (στοιχεία εξαμήνου) η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ήταν 8 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 360% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (1,7 εκατ. επισκέπτες).

Υψηλές επιδόσεις όλο τον Αύγουστο

Οι πρώτες είκοσι μέρες του Αυγούστου κλείνουν με αύξηση 16% για τους προορισμούς του Νότιου Αιγαίου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ρόδος, Κως, Μύκονος και Σαντορίνη, για τα οποία υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, σημειώνουν ρεκόρ αφίξεων, καθώς προσέλκυσαν από την 1η έως την 21η Αυγούστου περισσότερους από 700.000 επιβάτες.

Ειδικότερα, Ρόδος έχει ήδη ξεπεράσει το 1,7εκ. επισκέπτες από το εξωτερικό, η Κως έχει υποδεχθεί περισσότερους από 800.000, και η Κάρπαθος προσεγγίζει τις 57.000.

Αθροίζοντας και τους επιβάτες που έχουν φθάσει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο, μέσω του “Ελευθέριος Βενιζέλος” στα αεροδρόμια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, οι διεθνείς αφίξεις ξεπερνούν ήδη, πριν ακόμα από την εκπνοή του Αυγούστου, τα 4εκατομμύρια.

Μπαράζ αεροπορικών αφίξεων

Εντωμεταξύ, όλες οι  ενδείξεις από τις κρατήσεις και τον προγραμματισμό  των πτήσεων προμηνύουν μια εξίσου δυναμική συνέχεια τόσο για το υπόλοιπο του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα όσο και για το φθινόπωρο.

Την εβδομάδα που ξεκινά, σύμφωνα με το recovery tracker του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έχουμε 951 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις. Ακολούθως, την εβδομάδα από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, επιπλέον 868 χιλιάδες σε εισερχόμενες πτήσεις.

Όπως ανέφερε και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο “Κ”, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ήταν εξαρχής ένας από τους κύριους στόχους και, όσον αφορά την έναρξη της σεζόν, το πετύχαμε. “Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν αργότερα και στη λήξη της, εφόσον δεν έχουμε απρόοπτες εξελίξεις που θα επηρεάσουν και τον τουρισμό. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους tour operators είναι πολύ ενθαρρυντικά, υπάρχει ζήτηση σε ταξιδιωτικά πακέτα για όλο το φθινόπωρο, ακόμα και για τον Δεκέμβριο” είπε χαρακτηριστικά. 

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Σημαντικές προκλήσεις για τους κρατικούς προϋπολογισμούς δημιουργεί η κλιματική αλλαγή

timesadmin

Εθνική Τράπεζα: Ξεχώρισε το ελληνικό επιχειρείν στην Ευρώπη το 2022 – Κορυφαίες επιδόσεις σε αποπληθωρισμένους όρους

timesadmin

Ξεκινά η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ – Οι προσδοκίες της Αθήνας

timesadmin

Δ. Παπαλεξόπουλος: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση

timesadmin

Γεωργιάδης: Πρόστιμα για κερδοσκοπία σε προϊόντα στο “καλάθι του νοικοκυριού”

timesadmin

Γ. Γεωργαντάς: Ανάγκη επιπλέον άμεσων λύσεων στον αγροτικό τομέα με χρηματοδότηση από ενωσιακούς πόρους

timesadmin