Ένα-βήμα-πιο-κοντά-στο-ΝΑΤΟ-η-Φινλανδία-–-Οκτώ-στις-δέκα-κοινοβουλευτικές-ομάδες-τάσσονται-υπέρ
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία – Οκτώ στις δέκα κοινοβουλευτικές ομάδες τάσσονται υπέρ

Η Φινλανδία έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, αφότου οι μεγάλες κοινοβουλευτικές της ομάδες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για κάποια μορφή στρατιωτικής συμμαχίας ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ξεκίνησε την Τετάρτη τη συζήτηση για το ενδεχόμενο η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μεγάλου μήκους σύνορα με τη Ρωσία, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν σταμάτησαν να αναφέρουν το ΝΑΤΟ στις ομιλίες τους, αλλά εξέφρασαν ωστόσο την υποστήριξή τους για μια ιδέα στρατιωτικής συμμαχίας.

“Είναι προφανές ότι οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν φέρει τη Φινλανδία αρκετά βήματα πιο κοντά στην απαραίτητη στρατιωτική ευθυγράμμιση”, είπε ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας Άντι Λίντμαν σε συναδέλφους του κοινοβουλίου.

Η Φινλανδία είναι στενός εταίρος με το ΝΑΤΟ, αλλά έχει διατηρήσει στρατιωτικά ουδέτερο καθεστώς. Τώρα, ωστόσο, η άμυνα και η ασφάλειά της χρειάζονται ενίσχυση και η απόφαση για το αν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ληφθεί εντός εβδομάδων, είπε η Μαρίν.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στη συμμαχία θα μπορούσε να μετρηθεί μέσω κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αντί δημοψηφίσματος, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για μια τέτοια ψηφοφορία.

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών στην πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, το Κόμμα του Κέντρου δήλωσε ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια απόφαση υπέρ του ΝΑΤΟ.

Οκτώ αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων στους 10 εξέφρασαν την υποστήριξή τους είτε για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είτε για ευθυγράμμιση στρατιωτικά, ενώ ο αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας Γιούσι Σαράμο είπε ότι αυτή δεν πρέπει να είναι μια επιπόλαια απόφαση και κάλεσε για ευρύτερη συζήτηση.

Η Αριστερή Συμμαχία, η οποία έχει 16 έδρες στο κοινοβούλιο των 200 εδρών και αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Μάριν, αντιτίθεται παραδοσιακά στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι δεν θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση εάν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστήριζε την ένταξη.

Ένας εθνικιστής νομοθέτης που εκπροσωπεί μια ομάδα με μόνο μία κοινοβουλευτική έδρα, ήταν ο μόνος που εξέφρασε την άμεση αντίθεση στην πιθανή προσπάθεια ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Related posts

Moderna: Πέφτει άνω του 7% η μετοχή καθώς η εταιρεία έχασε έφεση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

timesadmin

Για “αντιρωσική εκστρατεία” κατηγορεί την Ολλανδία η Ρωσία

timesadmin

Πρόωρες “εκλογές” την Κυριακή στα κατεχόμενα

timesadmin

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη Ρουμανία μεγαλύτερη βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή

timesadmin

Ισραήλ – Covid-19: Διεύρυνση των δικαιούχων τέταρτης δόσης του εμβολίου

timesadmin

Ισπανία: Υπέρ νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

timesadmin