Έκθεση-ΕΤΕπ:-Τα-εμπόδια-για-επενδύσεις-στην-Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση ΕΤΕπ: Τα εμπόδια για επενδύσεις στην Ελλάδα

-|- 

Θετικές προοπτικές, αλλά και προβλήματα που πρέπει να λυθούν αν η Ελλάδα θέλει να καλύψει το συντομότερο δυνατό το επενδυτικό της κενό, αναδεικνύει ειδική έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις επενδύσεις στη χώρα μας. 

Η έρευνα που έγινε με τη μορφή τηλεφωνικού ερωτηματολογίου για 403 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και τις βαριές υποδομές (μεγάλες κατασκευαστικές) ανέδειξε για άλλη μια χρονιά τα μόνιμα εμπόδια για επενδύσεις. 

Με βάση τις απαντήσεις που συγκέντρωσε η ΕΤΕπ από τις επιχειρήσεις, ως μεγαλύτερα αντικίνητρα επενδύσεων ανέφεραν την αβεβαιότητα για το μέλλον σε ποσοστό 89%, το κόστος ενέργειας σε ποσοστό 85%, την διαθεσιμότητα σε ειδικευμένο προσωπικό σε ποσοστό 82% και το επιχειρηματικό περιβάλλον σε ποσοστό 81%.

Διαχωρίζοντας τις απαντήσεις ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων, οι μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απάντησαν ότι έχουν μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον (ποσοστό 91%, έναντι 88% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), μεγαλύτερο πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος (ποσοστό 88% σε σχέση με 83% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξεύρεση ειδικευμένου προσωπικού, ενώ έχουν οριακά μικρότερο πρόβλημα με το επιχειρηματικό περιβάλλον (ποσοστό 80% έναντι ποσοστού 81% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Βελτίωση στο θέμα της χρηματοδότησης 

Ωστόσο, η έρευνα καταγράφει μια σημαντική διαφορά: Για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τραπεζικό προφίλ, το πρόβλημα χρηματοδότησης ή η περιορισμένη χρηματοδότηση για την υλοποίηση επενδύσεων το 2023, υποδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιχειρήσεων με περιορισμένη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το 2023 ήταν 7,9% – σχεδόν παρόμοιο με τον μέσο όρο της ΕΕ (6,1%) – και περίπου το μισό του ποσοστού που κατέγραψε η ίδια έρευνα του 2022, όταν έφτανε το 16,0%. Μάλιστα το ποσοστό προβλημάτων χρηματοδότησης ήταν τον μικρότερο που αναφέρθηκε από το 2016, δηλαδή τα τελευταία 8 χρόνια.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων με περιορισμένη χρηματοδότηση στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στον κατασκευαστικό τομέα (13,8%) και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (10,0%). 

Οι κυριότερες αιτίες περιορισμού της χρηματοδότησης είναι η απόρριψη αιτημάτων (5,8%), ακολουθούμενη από την υπερβολικά ακριβή χρηματοδότηση (1,7%).

Επενδύσεις για το περιβάλλον 

Σε άλλα συμπεράσματά της, η έρευνα διαπιστώνει ότι τρεις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις (30%) επένδυσαν σε μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης το 2023, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 51% του μέσου όρου της ΕΕ. 

Το 21% των επιχειρήσεων έχει ήδη επενδύσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων και στην αντιμετώπιση της διαδικασίας μείωσης των εκπομπών άνθρακα, έναντι ποσοστού 56% για τον μέσο όρο της ΕΕ.

Μόνο τρεις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις (28%) ανέπτυξαν ή εισήγαγαν νέα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες ως μέρος των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων, έναντι 39% στο μέσο όρο της ΕΕ. 

Μόνο το 5% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναφέρει ανάπτυξη ή εισαγωγή προϊόντων, διαδικασιών ή υπηρεσιών – νέων είτε στη χώρα είτε στην παγκόσμια αγορά – έναντι 13% του μέσου όρου της ΕΕ.

Λιγότερες εταιρείες στην Ελλάδα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία από ό,τι στην ΕΕ συνολικά (61% έναντι 70%). Οι ψηφιακές τεχνολογίες που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η ρομποτική (44%) και οι ψηφιακές πλατφόρμες (44%). Σε σύγκριση με εταιρείες της ΕΕ στο σύνολό τους, χρησιμοποιούν σχετικά λιγότερο τη ρομποτική, την τρισδιάστατη εκτύπωση και την επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα, αλλά συγκριτικά περισσότερο τα drones.
 

Related posts

Στο στόχαστρο του ΕΦΚΑ η υποδηλωμένη εργασία

timesadmin

Γερ. Τζέης: Ένας στους 4 ασφαλίζει τις πιστώσεις του για ευκολότερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα

timesadmin

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Απογειώθηκε η επιβατική κίνηση το α’ εξάμηνο του έτους

timesadmin

Αλ. Σδούκου: Έρχεται επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε αγρότες

timesadmin

Έρχεται ο ψηφιακός χάρτης των ακινήτων – Tι είναι και πώς θα διευκολύνει τους πολίτες

timesadmin

Όλες οι αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία το 2024

timesadmin