Έβανς-(fed):-Μπορούμε-να-περιορίσουμε-τον-πληθωρισμό-σχετικά-γρήγορα-χωρίς-ύφεση
ΚΟΣΜΟΣ

Έβανς (FED): Μπορούμε να περιορίσουμε τον πληθωρισμό σχετικά γρήγορα χωρίς ύφεση

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να βρίσκεται ακόμα σε θέση να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς απότομη αύξηση της ανεργίας, ακόμη και αν συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, δήλωσε σήμερα τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Τσαρλς Έβανς.

“Πιστεύω ότι μπορούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό σχετικά γρήγορα, αποφεύγοντας παράλληλα μια ύφεση”, είπε ο κ. Έβανς, επισημαίνοντας την “ασυνήθιστη συμπεριφορά” στην οικονομία που θα επιτρέψει στη Fed “να αποπληθωρίσει χωρίς μεγάλη αύξηση της ανεργίας, αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι μιας λελογισμένα περιοριστικής πολιτικής προσεκτικά και συνετά”.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο είπε επίσης ότι εξακολουθεί να βλέπει το τελικό επιτόκιο της ομοσπονδιακής τράπεζα να φτάνει “λίγο πάνω από 4,5% στις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια να παραμένει σε αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα”.

Μια εκτίμηση που είναι εναρμονισμένη με τη μέση πρόβλεψη της Fed για το κόστος δανεισμού, αλλά κατά ορισμένους αναλυτές θα “στρεσάρει” τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αναγνωρίζοντας τη μεταβλητότητα και ότι μπορεί να “ακούγεται μάλλον αισιόδοξος”, ο Έβανς είπε πως πιστεύει ότι λόγω των “ασυνήθιστων αλληλεπιδράσεων” μεταξύ της αγοράς εργασίας και των αλυσίδων εφοδιασμού, “η πίεση στην αγορά εργασία έχει μεγαλύτερη επίδραση στον πληθωρισμό από ό,τι συμβαίνει συνήθως”.

Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση και μειώνουν τη “υπερθέρμανση” στην αγορά εργασίας, ο Τσαρλ Έβανς υποστήριξε ότι η δυναμική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τον πληθωρισμό “χωρίς να προκαλέσει δυσανάλογη χαλάρωση στην οικονομία” υπό τη μορφή έντονης αύξησης της ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Έβανς, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τον Ιανουάριο, υπήρξε πέρυσι ένθερμος υποστηρικτής της άποψης για στάση αναμονής της Fed στο πλαίσιο του ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξασθενούσαν από μόνες τους.

Ωστόσο, σήμερα ανέφερε ότι η οικονομία των ΗΠΑ βιώνει αυτή τη στιγμή μια “ευρεία αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων τις οποίες πρέπει να τις αντιμετωπίσει η νομισματική πολιτική”.

Related posts

Γάλλος ΥΠΕΞ: “Όλα τα στοιχεία” συνομολογούν ότι επίκειται “σφοδρή επίθεση” της Ρωσίας

timesadmin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 2μιση ετών οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών

timesadmin

Γερμανία: Τρίτο κόμμα το SPD σε νέα δημοσκόπηση – Κερδισμένοι Κεντροδεξιά και Πράσινοι

timesadmin

Σρι Λάνκα: Απαγόρευση κυκλοφορίας έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου και διαδηλωτών

timesadmin

Ευρωβαρόμετρο: Οι πολίτες της ΕΕ υπέρ της αντίδρασης των Βρυξελλών στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

timesadmin

Η καναδική Shopify προχωρά σε split, σε αναλογία 10ν/1π

timesadmin