Άνοιξε-η-πλατφόρμα-για-τις-επενδύσεις-που-θα-χρηματοδοτήσει-το-Ταμείο-Ανάκαμψης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης

-|- 

Σε λειτουργία μπαίνει από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://rrf-gobeyond.gr/welcome) όπου θα υποβάλλονται οι επενδυτικές προτάσεις ιδιωτών που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

 

Η νέα πλατφόρμα επιτρέπει, πλέον, στις υποβολές επενδυτικών σχεδίων να γίνονται και ηλεκτρονικά και αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα αξιολογηθούν για να λάβουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή χρηματοδότηση, χάρη στους δανειακούς πόρους του “Ελλάδα 2.0”.

 

Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ώστε να παρέχει ταχύτητα και επαρκή ενημέρωση των επενδυτών – χωρίς άλλες παρεμβάσεις – και να δίνει δυνατότητα γρήγορων εκταμιεύσεων.

 

Επιπρόσθετα, είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών. Μέσω της πλατφόρμας γίνεται έλεγχος και για τα ζητήματα σώρευσης.

 

Οι επενδυτές μπορούν, πλέον, να ανεβάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και μέσω της πλατφόρμας, ενώ από 1η.6.2022 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της για την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων. 

Υπενθυμίζεται ότι το δανειακό σκέλος του “Ελλάδα 2.0”, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν για την επένδυσή τους έως το 50% του κόστους από πόρους του “Ελλάδα 2.0”, με σταθερό επιτόκιο που σήμερα είναι 0,35%. 

Οι επενδύσεις του “Ελλάδα 2.0” επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους θα αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Το τελικό ύψος της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπολογίζεται σύμφωνα με την ύπαρξη προϋπολογισμού επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στους πέντε πυλώνες του δανειακού σκέλους του “Ελλάδα 2.0”, καθώς και με την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων ανά πυλώνα .

 

Στις χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων, συμμετέχουν επτά εγχώριες Τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, Παγκρήτια Τράπεζα και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και δύο διεθνείς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: “Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ προχωράει με αυξανόμενη δυναμική. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, η λειτουργία της πλατφόρμας για τα δάνεια του Προγράμματος αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Προηγήθηκε, χθες, η ανακοίνωση των αποφάσεων που ανεβάζουν στα 10 δισ. ευρώ και πλέον τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων που έχουν ενταχθεί, έως σήμερα, στο Ταμείο Ανάκαμψης”.

Related posts

Β. Κικίλιας: Η στρατηγική μας να φέρουμε νωρίτερα την έναρξη της τουριστικής περιόδου έχει αποτέλεσματα

timesadmin

Κ. Χατζηδάκης: Το “Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας” θα επιταχύνει και άλλο την έκδοση των συντάξεων

timesadmin

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ε.Ε. το 2023

timesadmin

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η ενίσχυση σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

timesadmin

Citi: Οι “νικητές” και οι “χαμένοι” της ευρωπαϊκής λύσης για την Ενέργεια – Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα

timesadmin

Eurobank: Ανθεκτική η μεταποίηση στις πληθωριστικές πιέσεις

timesadmin