Το γαλακτοπωλείο από την Κυψέλη που έγινε διάσημο σε όλη την Ελλάδα

Με βαριά ιστορία από την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα της δεκαετίας του 1960 με τους κακοτράχαλους δρόμους και την «αφρόκρεμα» των Αθηνών που συγκεντρωνόταν στην Κυψέλη, μια βιομηχανία παγωτού έμελλε να κάνει τα πρώτα της βήματα μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων.

Η ιστορία ξεκινά με φόντο ένα ατμοσφαιρικό γαλακτοπωλείο στην Αθήνα του 1967 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Εκεί φτιάχτηκε το αποκαλούμενο «θεϊκό παγωτό». Ο λόγος λοιπόν για τη Δωδώνη.

Όλα ξεκινούν στη δεκαετία του 1960.

Δύο συγχωριανοί από το Ζαγόρι φθάνουν στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60 για να προσπαθήσουν να φτιάξουν την τύχη τους. Ο ένας δουλεύει σε γαλακτοπωλείο, ενώ η συγχωριανή του θέλει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Να ανοίξει κομμωτήριο.

Σε αυτό το παλιό γαλακτοπωλείο ο ιδιοκτήτης θέλει να αποσυρθεί. Κάνει λοιπόν την πρότασή του στον υπάλληλό του Βασίλειο Μπλέτσο να το αγοράσει. Εκείνος ψάχνει τρόπο να αγοράσει το κατάστημα και τότε προτείνει στη συγχωριανή του Σοφία Ξήτα, αντί να ανοίξει κομμωτήριο, να συνεταιρισθούν.

Η είσοδος στα παγωτά και οι ουρές για παρφέ

image

Το γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη μετονομάζεται σε Δωδώνη και βεβαίως προσφέρει όλα τα κλασικά της εποχής: γάλα, γιαούρτι, κρέμες, ρυζόγαλο και, φυσικά, γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι και μπακλαβά. Ό,τι είχαν τα γαλακτοπωλεία της εποχής.

Παρατηρώντας ότι το παγωτό ήταν η νέα μεγάλη… τάση της εποχής, το 1969 αποφασίζουν ότι πρέπει να κάνουν το βήμα.

Άλλωστε είναι εκείνη η εποχή που η Κυψέλη ανθεί. Συγκεντρώνει καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και είναι πόλος έλξης για τους επώνυμους των Αθηνών.

Οι δύο συνέταιροι από την Ήπειρο ξεκινούν το 1969 με το παγωτό και προσλαμβάνουν έναν ακόμη συγχωριανό τους για την παραγωγή του.

Η πρώτη γεύση ήταν το παρφέ κρέμα. Αυτό το παγωτό ήταν που έκανε γνωστό το γαλακτοπωλείο που σταδιακά πρόσθεσε ακόμη επτά γεύσεις.

Ειδικά όμως το παρφέ κρέμα κέρδισε τις εντυπώσεις. Μάλιστα οι πελάτες έκαναν ουρές που έφταναν έξω από το γαλακτοπωλείο για να το προμηθευτούν. Η επιτυχία του γαλακτοπωλείου είναι φανερή και από τα τραπεζάκια της Κυψέλης πέρασαν ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Λόγω της ολοένα και πιο αυξημένης ζήτησης το 1984, η εταιρεία ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα στην Κηφισιά με μορφή τζελατερίας και το πρώτο franchise κατάστημα στο Χαλάνδρι. Το 1991, αρχίζει να επεκτείνεται η γκάμα των προϊόντων με κατεψυγμένα γλυκά και ξεκινάει επέκταση του δικτύου μέσω franchise με το άνοιγμα 17 καταστημάτων.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόλις το 1992 έγινε η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη στον έντυπο Τύπο.

Μέχρι τότε η φήμη του παγωτού εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα.

Το τέλος της οικογενειακής επιχείρησης και τα επενδυτικά γκρουπ

image

Το 1999 η εταιρεία παύει να είναι οικογενειακή. Εξαγοράζεται από το επενδυτικό γκρουπ (Valtop Holdings Limited). Λανσάρεται το συσκευασμένο παγωτό , ενώ παράλληλα το δίκτυο ξεπερνά τα 80 καταστήματα.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό γκρουπ (NBGI 90% & μέτοχοι 10%) και το δίκτυο ξεπερνάει τα 150 καταστήματα.

Να σημειωθεί ότι η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ είναι ένα τελείως διαφορετικό επενδυτικό σχήμα από τη Δωδώνη που δραστηριοποιείται στον κλάδο του παγωτού.

Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν την δραστηριότητα τους τη δεκαετία του 1960, χωρίς να γνωρίζει η μία για την ύπαρξη της άλλης και τελικά συνεχίζουν τη δραστηριότητα τους έχοντας το ίδιο όνομα, χωρίς όμως κάποια από τις δύο να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην παραγωγή ή διάθεση προϊόντων της άλλης εταιρείας.

Σήμερα, μετά από δύο χρόνια αναζήτησης επενδυτή για την εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη» από τους βασικούς μετόχους και τις πιστώτριες τράπεζες, φαίνεται πως η εταιρεία που διατηρεί ένα ισχυρό brand είναι πολύ κοντά στο να αλλάξει χέρια.

Υποψήφιοι επενδυτές είναι το σχήμα ελληνικών εταιρειών Γιώτης - Μικρογεύματα Γρηγόρης και η Switzgroup του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala.

Ο τελευταίος αποδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά τροφίμων και ήδη έχει προχωρήσει σε δύο εξαγορές εντός του 2017 αποκτώντας την Olympic Foods και την CMS Bakey Solutions.

Τα παγωτά Δωδώνη τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν ζημιογόνα αποτελέσματα και διατηρούν δυσανάλογα υψηλό δανεισμό που έχει «κοκκινίσει» σε σχέση με τον τζίρο τους. Συγκεκριμένα η αλυσίδα εμφανίζει τζίρο 9 εκατ. ευρώ και τα δάνειά της ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά διαθέτουν ένα ισχυρό δίκτυο 80 καταστημάτων σε πολύ καλές τοποθεσίες.

back to top

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους 13 οι νεκροί από την έκρηξη σε τεχνικό λύκειο στην Κριμαία

17 October, 2018

Έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια» ξεκίνησε σήμερα μετά την έκρηξη ενός «άγνωστου μηχανισμού» σε τεχνικό λύκειο στην Κρι...

Οι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες της άτυπης λέσχης οικονομικών «γερακιών»

17 October, 2018

Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο του Eurogroup, του Ecofin και των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικώ...

Χαμηλότερος από τις προβλέψεις ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας

17 October, 2018

Χαμηλότερη αναμένεται να είναι η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας από τις ήδη πτωτικά αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέ...

Επενδύσεις για το 5G σχεδιάζει η WIND

17 October, 2018

Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Chief Strategy Officer της WIND Ελλάς, υποστήριξε ότι «Η εποχή του 5G δεν ορίζεται ως ακόμα μια ...

Αυξήθηκε 1,3% το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα

17 October, 2018

Αύξηση σημείωσε το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα - το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών που εργάζονται - στο δεύτε...

Η 8η μέρα – Nicci French

17 October, 2018

Σε μια λεωφόρο του Βό...

Έρευνα για απειλές και άσκηση βίας άρχισε η εισαγγελία του Παρισιού

17 October, 2018

Έρευνα για «απειλές ή πράξεις εκφοβισμού εναντίον της δικαστικής αρχής» και για «άσκηση βίας σε φορείς δημόσιας εξουσίας...

«Ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας συνοδεύεται από άτομο που συνδέεται με τον Κασόγκι»

17 October, 2018

Συνοδός του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε πολλά ταξίδια του φέρεται να είναι ο ένας εκ των ατόμων που συνδ...

Φορτούνης: Δεν μ’ αρέσει η εικόνα μου σ’ αυτό που είδα

17 October, 2018

Ο Κώστας Φορτούνης, μέσω του δικηγόρου του, απολογήθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή με τον ίδιο να παραδέχεται το λάθος του...

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η έκρηξη στη σχολή στην Κριμαία

17 October, 2018

H έκρηξη που σημειώθηκε σε τεχνική σχολή στην πόλη-λιμάνι Κερτς της χερσονήσου της Κριμαίας προκλήθηκε από άγνωστο εκρηκ...

Ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ θα εκτοξευθεί στις 24-26 Οκτωβρίου

17 October, 2018

Μετά την αποτυχημένη εκτόξευση της περασμένης εβδομάδας η πρώτη εκτόξευση ρωσικού πυραύλου Σογιούζ σχεδιάζεται για τις 2...

DEAL! Το Lenovo Watch X στα €42!

17 October, 2018

Το *Lenovo Watch X* είναι ένα ποιοτ&i...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CELEBNEWS.GR

oikonomia.gr

CARSNEWS

FIBERNews.GR