Έτσι θα είναι ο Σκορπιός του Ριμπολόβλεφ

Πολυτελείς βίλες, πισίνες, γήπεδα, σπα κ.ά., έκτασης περίπου 10.000 τ.μ., θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία του νησιού που συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομα του Αριστοτέλη ΩνάσηΕνα απρόσμενο «δώρο» έλαβε από την κυβέρνηση ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στις 22 Νοεμβρίου, τη μέρα που γιόρταζε τα 51α γενέθλιά του στο Μονακό. Κι αυτό γιατί πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης η επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τα έργα ανάπλασης του ιδιόκτητου νησιού. Πολυτελείς βίλες, πισίνες, γήπεδα, σπα κ.ά., έκτασης περίπου 10.000 τ.μ., θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία του Σκορπιού. Το μόνο που θα το συνδέει με το ένδοξο παρελθόν του θα είναι το μεγάλο δωμάτιο στο φημισμένο Ροζ Σπίτι με τα προσωπικά αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση. Το 1963 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό με 3 εκατ. δραχμές. Τον Απρίλιο του 2013 ο Ρώσος «βασιλιάς της ποτάσας» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ το αγόρασε από την Αθηνά Ωνάση καταβάλλοντας, όπως λέγεται, 120 εκατ. δολάρια. Ηταν το δώρο του για τα γενέθλια της κόρης του Εκατερίνα. Τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες μετά, στα δικά του γενέθλια αυτή τη φορά, έφτασαν τα νέα ότι η κυβέρνηση ενέκρινε το πρότζεκτ επενδύσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση του νησιού. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η οικογένεια Ριμπολόβλεφ είχε εκφράσει τις προθέσεις της σχετικά με την ανακαίνιση του Σκορπιού, δηλώνοντας, προς αποφυγή αντιδράσεων, ότι θα κρατήσει ζωντανή τόσο την ιστορία του νησιού όσο και τον θρύλο του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο νέος Σκορπιός παίρνει λοιπόν σάρκα και οστά μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, υπό τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου που άναψε το πράσινο φως στα φιλόδοξα σχέδια του Ρώσου κροίσου. Τα νέα της πολυπόθητης από την κυβέρνηση έγκρισης βρήκαν τον Ριμπολόβλεφ στο Μονακό, τη μέρα των 51ων γενεθλίων του, και φυσικά του έδωσαν ακόμα έναν λόγο να τα γιορτάσει με κάθε μεγαλοπρέπεια. 

Ηδη από τον Ιούνιο του 2015 το όραμα του επιχειρηματία να κάνει τον Σκορπιό ένα πολυτελές θέρετρο για ισχυρούς και jet setters είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν αρχιτέκτονες του διεθνούς οίκου Denniston International Architects & Planners, που εκπόνησαν τα σχέδια για τη μεταμόρφωσή του. 

Στην τελική ευθεία μπαίνει το προσοδοφόρο πρότζεκτ των 120 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει ο Ρώσος κροίσος στον Σκορπιό μετά το πράσινο φως που πήρε από το υπουργείο Ανάπτυξηςimage

Οπως έχει γίνει γνωστό, το έργο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018, ενώ γενικός επιθεωρητής θα είναι ο Ρώσος μηχανικός Σεργκέι Τσερνέτσιν -τυγχάνει να έχει σχεδόν το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον σύμβουλο και στενό συνεργάτη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ Σεργκέι Τσερνίτσιν-, ο οποίος μίλησε στο «ΘΕΜΑ» για το project που θα αλλάξει την εικόνα του Σκορπιού. Ο κ. Τσερνέτσιν είναι ο άνθρωπος που θα επιβλέπει το εργατικό προσωπικό και τις εταιρείες που θα επιλεχθούν για την ολοκλήρωση του έργου.

Οπως επισήμανε, ο «νέος» Σκορπιός βασίζεται στην ιδέα της ήπιας και οικολογικής ανάπτυξης, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε βάθος τετραετίας: «Η βασική ιδέα της ανάπτυξης είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού με τη μέγιστη δυνατή χρήση του υπάρχοντος τοπίου και της δομής αλλά και της απαράμιλλης ομορφιάς. Ο Σκορπιός αναμένεται να παραμείνει πράσινος όπως είναι τώρα». 

Οι εργάτες που θα απασχοληθούν στο έργο θα είναι στην πλειονότητά τους Ελληνες από τη Λευκάδα και τις γύρω περιοχές, ενώ και για τη στελέχωση των νέων υποδομών θα προτιμηθούν ντόπιοι με γνώσεις στα τουριστικά αλλά και στις ξένες γλώσσες. «Το έργο υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2018. Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται στο στάδιο του τελικού σχεδιασμού και ανάπτυξης προσφορών. Επίσης αναμένουμε σημαντική αύξηση των τοπικών υπαλλήλων κατά την ολοκλήρωση του project». Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που η εταιρεία Μυκήναι Α.Ε., ιδιοκτήτρια του Σκορπιού, κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Λευκάδας, το έργο περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο χωρητικότητας 48 κλινών με πολυτελείς βίλες και luxury σουίτες. 

Μικρό μουσείο για τη «χρυσή εποχή του Ωνάση» Το φημισμένο Ροζ Σπίτι, που κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και είχε ανακαινιστεί, θα παραμείνει ως έχει. Η ανακαίνιση περιελάμβανε καινούρια ξύλινα πατώματα, νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, κουφώματα αλλά και έπιπλα. Και ένα μεγάλο δωμάτιο μεταμορφωμένο σε μικρό μουσείο με αντικείμενα και φωτογραφίες της οικογένειας Ωνάση. Ρετρό τηλεφωνικές συσκευές, τηλεφωνικός κατάλογος, φωτιστικά, καρέκλες και ζαρντινιέρες κοσμούν αυτό το μεγάλο δωμάτιο, μια συμβολική αναπαράσταση ενός ένδοξου παρελθόντος που έμεινε στην Ιστορία ως «χρυσή εποχή του Ωνάση».

Οσον αφορά το ξενοδοχείο, οι μελετητές έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός μικρού συγκροτήματος σε στυλ οικισμού, με συμμετρικές κατασκευές σε λευκό χρώμα και δίρριχτες στέγες από μπεζ κεραμίδια. Για την προστασία από τον ήλιο προτείνονται εκτεταμένες πέργκολες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις θα ακολουθούν τη μορφή των στεγών και θα λειτουργούν ως προέκτασή τους στην ύπαιθρο. Κυρίαρχα στοιχεία θα είναι το ξύλο και η πέτρα, ενώ οι πισίνες θα καλύπτονται με πλακίδια σκούρου χρώματος. 

Το μόνο που θα τον συνδέει με το ένδοξο παρελθόν του θα είναι το μεγάλο δωμάτιο στο φημισμένο Ροζ Σπίτι με τα προσωπικά αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάσηimage

Πιο συγκεκριμένα, το κεντρικό ξενοδοχείο θα αποτελείται από μια μεγάλη βίλα τεσσάρων δωματίων, με ιδιωτική πισίνα, δύο σουίτες χωρητικότητας έως πέντε ατόμων, δύο σουίτες τεσσάρων ατόμων αλλά και δυο βίλες στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν πέντε άτομα. Και φυσικά ένα κτίριο με κοινόχρηστους χώρους και χώρους για το προσωπικό. Στην ίδια περιοχή θα κατασκευαστούν ακόμη δύο βίλες των τεσσάρων ατόμων. Αυτά που θα ξεχωρίζουν στο πολυτελές θέρετρο θα είναι η υπερυψωμένη πισίνα αλλά και το κέντρο ευεξίας για τους απαιτητικούς πελάτες. Για τις νέες κατασκευές έχει προταθεί στους υπεύθυνους η κατεδάφιση κάποιων και εγκαταστάσεων, ενώ τα νέα κτίρια θα έχουν επιφάνεια 9.700 τ.μ. 

Στην ανατολική παραλία, εκεί που ήδη υπάρχουν κάποια μπανγκαλόου, θα δημιουργηθεί πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ στα σχέδια του ανακαινισμένου Σκορπιού είναι η κατασκευή γηπέδων βόλεϊ και μίνι ποδοσφαίρου, αλλά και πίστα ιππασίας συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ., που θα κατασκευαστεί στα νοτιοδυτικά του νησιού και θα είναι στρωμένο με ειδικό μείγμα χώματος ώστε να δημιουργεί την κατάλληλη επιφάνεια για τα άλογα. 

image

Τον Ιούνιο του 2015 το «ΘΕΜΑ» είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον Σκορπιό από τον πρώτο ξάδελφο του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ Αντρέι Κονογκόροφ και είδε τις πρώτες αλλαγές που είχαν γίνει. Τα συνεργεία που είχαν ανέβει στον Σκορπιό εργάστηκαν πυρετωδώς ώστε να φτιάξουν και να ανοίξουν τους δρόμους. Ετσι από την εκκλησία μέχρι το Ροζ Σπίτι μπορούσε κανείς να διακρίνει τον άψογα ασφαλτοστρωμένο δρόμο, την πυκνή βλάστηση, τα σπάνια δέντρα και φυτά, αλλά και τα νέα που έχει φυτέψει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ. Ο κήπος και οι αμπελώνες καλλιεργήθηκαν και πάλι, ενώ η θέα από τον κήπο φτάνει μέχρι το κεντρικό λιμάνι όπου τα καλοκαίρια δεσπόζει η θαλαμηγός «Αννα». 

Σκοπός του νέου έργου είναι να παραμείνει ο κήπος που περιέχει λαχανικά και φρούτα κατευθείαν για κατανάλωση από τους επισκέπτες του νησιού. «Εχουμε φυτέψει ντομάτες, κρεμμύδια, καρπούζια, μαρούλια, αλλά και λουίζα γιατί του Ντμίτρι του αρέσει να πίνει λουίζα. Δίπλα από τον κήπο βρίσκονται οι αμπελώνες. Εδώ θέλουμε κάποια στιγμή να βγάλουμε το δικό μας κρασί. Ο Ντμίτρι προτιμά το ροζέ», είχε πει σε κείνη τη συνάντησή μας ο Κονογκόροφ, που μαζί με τον Σεργκέι Τσερνίτσιν θα αποτελέσουν τους ακρογωνιαίους λίθους του oλοκληρωμένου project. 

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, στο νησί θα παραμείνουν οι αμυγδαλιές, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα πεύκα, οι πικροδάφνες και οι συκιές, πολλά εκ των οποίων είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ωνάσης, ο οποίος έμενε με το σορτς στον ήλιο ιδρώνοντας και σκάβοντας μαζί με τους εργάτες και μιλώντας τους για τα λουλούδια, τα φρούτα και τα δέντρα που φύτευαν. Ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να μη φυτεύει ο ίδιος, αλλά φροντίζει συνεχώς να βλέπει και να λέει τη γνώμη του για τα λουλούδια και τα δέντρα που φυτεύονται στο νησί, όπως κάνει και η κόρη του Κάτια. 

Εκτός από τις κατασκευές η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έχει σκοπό να δημιουργήσει φάρμα με διάφορα ζώα: πρόβατα, κατσίκες, αγελάδες και κότες, ενώ υπάρχει η σκέψη για παραγωγή τυριού, γιαουρτιού και γάλακτος.

Παράλληλα οι μελετητές του έργου, όπως μας μεταφέρει ο Ρώσος μηχανικός Τσερνέτσιν, ήδη εξετάζουν την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με μικρά πάνελ, ενώ στο παρελθόν είχε γίνει και μια επαφή με ελληνική εταιρεία για το πώς θα μπορούσε να συλλεχθούν τα όμβρια ύδατα για τα οποία έχουν ήδη γίνει κάποιες μικρές κατασκευές. Ηδη εν αναμονή των μεγάλων εργασιών, εκτός από τα δέντρα αλλά και την ανακαίνιση των οικημάτων εγκαταστάθηκαν γραμμές Ιντερνετ έτσι ώστε όλο το νησί να έχει WiFi, αλλάχθηκαν οι ηλεκτρολογικές καλωδιώσεις, αλλά και οι σωλήνες ύδρευσης. Επίσης εγκαταστάθηκαν διάφορα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ενώ οι παλιές γεννήτριες αντικαταστάθηκαν με τρεις νέες. 

Εντυπωσιακή είναι η αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το προσωπικό αλλά και τους επισκέπτες, ενώ σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν παροχές ρεύματος για να φορτίζονται τα αυτοκίνητα, καθώς και πυροσβεστικές φωλιές, μια πρόβλεψη ιδιαίτερα σημαντική σε ενδεχόμενη πυρκαγιά. Οπως όλα δείχνουν, ο Ριμπολόβλεφ έχει βαλθεί να κάνει τον Σκορπιό το νέο θέρετρο κοσμοπολιτισμού παντρεύοντας τρόπον τινά το ένδοξο παρελθόν του με τα δεδομένα τού σήμερα. Και εφόσον τα έργα ολοκληρωθούν σε λίγα χρόνια το ενδιαφέρον θα επικεντρώνεται όχι πια στις βίλες αλλά στους διάσημους ενοίκους της νέας εποχής.

back to top

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Ξυλοδαρμός στην μέση του δρόμου - Ένα άτομο στο νοσοκομείο

18 February, 2018

Άγνωστο γιατί, δυο παρέες συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα ένα άτομο να τραυματιστείΈνα άγριο περιστατικό ξυλοδαρμού σημειώθηκ...

Κινηματογραφική καταδίωξη στην Ιονία Οδό: Κατασχέθηκαν 161 κιλά χασίς

18 February, 2018

Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί ηλικίας 29 και 23 ετών - Ο πρώτος είχε κρύψει στο αυτοκίνητο 98 συσκευασίες - Στον Άγιο Παντελε...

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 43χρονος ψαράς βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα του Αγγελοχωρίου

18 February, 2018

Το σκάφος του εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο στο Θερμαϊκό ΚόλποΑναγνωρίστηκε η σορός άνδρα, που βρέθηκε σήμερα στη θαλά...

Κύπρος: Kοινή, ειδική επιτροπή για το φυσικό αέριο προτείνει ο Ακιντζί

18 February, 2018

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, οι Τουρκοκύπριοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με την ΤουρκίαΑν η ελληνοκυπρια...

Τα Χανιά ξεφάντωσαν στο ρυθμό του καρναβαλιού

18 February, 2018

Το καρναβάλι της Κισσάμου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό Σκαλίδη με 14 ομάδες και περίπου 1500 καρναβαλιστές που έδω...

Αυτό είναι το νέο Kia Ceed

18 February, 2018

    Η Kia Motors έδωσε πρόσφατ&al...

«Ο Παναθηναϊκός δεν κλέβει παιχνίδια, αλλά τα κερδίζει μέσα στο γήπεδο»

18 February, 2018

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός απάντησε σε όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας για το πρώτο παιχνίδι με την ΑΕΛ στη Λεωφόρο τονίζοντας πως όσα...

Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο συντριβής του ATR 72

18 February, 2018

Οι 65 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους της ιρανικής εταιρείας Aseman Airlines που κατέπεσε σήμερα σε ορεινή περιο...

Οι Κούρδοι ισχυρίζονται πως έπληξαν στρατιωτικούς στόχους εντός τούρκικου εδάφους

18 February, 2018

Η συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών στη Συρία ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικές θέσεις εντός του τουρκικού εδάφου...

Κόντε λαμπρός τον οδηγεί

18 February, 2018

Ο... δαιμονισμένος Πέδρο Κόντε συνέχισε το σερί του με δύο γκολ και ο ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε 3-0 μέσα στην έδρα του Πλατανι...

Επτά άτομα στον εισαγγελέα για τις συμπλοκές στο Ηράκλειο

18 February, 2018

Έξι Έλληνες ηλικίας από 18 έως 47 ετών και ένας 22χρονος Μολδαβός - Πάνω τους βρέθηκαν από μπετόβεργες, μέχρι χρησιμοποι...

ΥΠΟΙΚ: Οι επιτυχίες στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αδιαμφισβήτητες

18 February, 2018

«Οι επιτυχίες της κυβέρνησης στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αδιαμφισβήτητες και χαιρετίστηκαν από όλους τ...

Χανιά: Άγνωστοι έκλεψαν ένα τόνο μανταρίνια από χωράφι

18 February, 2018

Όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στους αγροτικούς δρόμους δεν υπάρχει αστυνόμευση με αποτέλεσμα οι δράστες να δρουν ανενό...

Πατρινό καρναβάλι: Δεκάδες περιστατικά μέθης νέων στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση

18 February, 2018

Δεν έλειψε και φέτος η καταγραφή δεκάδων περιστατικών μέθης – ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους – οι οποίοι έκαναν αλόγιστη χ...

Πυρκαγιά σε έναν από τους ιερότερους ναούς του Βουδισμού

18 February, 2018

Στις φλόγες τυλίχτηκε ο φημισμένος ναός Jokhang στη Λάσα, ένας από τους ιερότερους χώρους του θιβετιανού Βουδισμού. Η φω...

Κούγιας για Παναθηναϊκό: Δεν ξεχνάμε την κλοπή του πρώτου γύρου

18 February, 2018

Με προσωπική του δήλωση στο σάιτ της ΑΕΛ, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε στο παιχνίδι της Δευτέρας με τον Παναθηναϊκό (19/2...

Τραγωδία στη Χαλκιδική: 50χρονη Γερμανίδα κάηκε ζωντανή σε μονοκατοικία

18 February, 2018

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν μία ακόμη γυναίκα, ηλικίας 76 ετώνΝεκρή εντοπίστηκε σήμερα, 50χρονη γυναίκα, υπήκοος Γερμανί...

Δύσκολες ώρες για τον Νεκτάριο Σαντορινιό - Εχασε τον πατέρα του

18 February, 2018

Ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Σαντορινιού, πατέρα του υφυπουργού ΝαυτιλίαςΔύσκο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CELEBNEWS.GR

oikonomia.gr

CARSNEWS

FIBERNews.GR