Δυσάρεστες αλήθειες για τη μετανάστευση

gettyimages 145522357Η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία και η ιστορία έχουν διασχίσει πολύ δρόμο στη συζήτηση για τη μετανάστευση. Φαίνεται ότι ο Homo economicus, ο οποίος ζει μόνο για το ψωμί, έδωσε τη θέση του σε κάποιον για τον οποίο η αίσθηση του ανήκειν είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με την κατανάλωση.

Αυτό δημιουργεί μια αμφιβολία ότι η εχθρότητα έναντι της μαζικής μετανάστευσης είναι απλώς μια διαμαρτυρία ενάντια στις απώλειες θέσεων εργασίας, την ύφεση των μισθών και την αυξανόμενη ανισότητα. Τα οικονομικά έχουν παίξει σίγουρα ρόλο στην έξαρση της πολιτικής ταυτότητας, αλλά η κρίση της ταυτότητας δεν θα εξαλειφθεί μόνο από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η οικονομική ευημερία δεν είναι η ίδια με την κοινωνική ευημερία.

Ας αρχίσουμε, ωστόσο, με τα οικονομικά, χρησιμοποιώντας το Ηνωμένο Βασίλειο - που τώρα αποχωρεί από την ΕΕ - ως παράδειγμα. Μεταξύ 1991 και 2013 σημειώθηκε καθαρή εισροή 4,9 εκατομμυρίων μεταναστών στη Βρετανία.

Η τυποποιημένη οικονομική θεωρία μας λέει ότι η καθαρή εισερχόμενη μετανάστευση, όπως το ελεύθερο εμπόριο, ωφελεί τον γηγενή πληθυσμό μόνο μετά από κάποιον χρόνο. Το επιχείρημα εδώ είναι ότι εάν αυξήσετε την ποσότητα εργασίας, η τιμή (μισθός) πέφτει. Αυτό θα αυξήσει τα κέρδη. Η αύξηση των κερδών οδηγεί σε περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες θα αυξήσουν τη ζήτηση εργασίας, αντιστρέφοντας έτσι την αρχική πτώση των μισθών. Η μετανάστευση επιτρέπει έτσι σε έναν μεγαλύτερο πληθυσμό να απολαμβάνει το ίδιο βιοτικό επίπεδο με το μικρότερο πληθυσμό πριν - μια σαφή βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

Μια πρόσφατη μελέτη του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου του Cambridge Ρόμπερτ Ρόουθορν, ωστόσο, έδειξε ότι αυτό το επιχείρημα είναι γεμάτο κενά. Οι αποκαλούμενες προσωρινές επιπτώσεις όσον αφορά τους εκτοπισμένους ιθαγενείς εργαζόμενους και χαμηλότερους μισθούς μπορεί να διαρκέσουν πέντε ή δέκα χρόνια, ενώ τα ευεργετικά αποτελέσματα υποθέτουν την απουσία ύφεσης. Και, ακόμη και χωρίς ύφεση, εάν υπάρχει συνεχής εισροή μεταναστών, παρά μια εφάπαξ αύξηση του μεγέθους του εργατικού δυναμικού, η ζήτηση εργασίας μπορεί να παραμείνει σταθερά πίσω από την αύξηση της προσφοράς. Ο «ισχυρισμός ότι οι μετανάστες παίρνουν δουλειές από τους ντόπιους εργαζόμενους και πιέζουν τους μισθούς τους», υποστηρίζει ο Ρόουθορν, «μπορεί να είναι υπερβολικός, αλλά δεν είναι πάντα ψευδής».

Ένα δεύτερο οικονομικό επιχείρημα είναι ότι η μετανάστευση θα αναζωογονήσει το εργατικό δυναμικό και θα σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά, επειδή οι νέοι εισαγόμενοι εργαζόμενοι θα δημιουργήσουν τους φόρους που απαιτούνται για να στηρίξουν έναν αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων. Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια πριν από το τέλος της επόμενης δεκαετίας, σημειώνοντας αύξηση 3,6 εκατομμυρίων ή 5,5%, λόγω της καθαρής μετανάστευσης και των πλεονασμάτων των γεννήσεων έναντι των θανάτων ανάμεσα στους αφιχθέντες.

Ο Ρόουθορν απορρίπτει αυτό το επιχείρημα. «Η αναζωογόνηση μέσω της μετανάστευσης είναι ένας ατελείωτος διάδρομος», λέει. «Για να διατηρηθεί η μείωση του ποσοστού εξάρτησης ολοκληρωτικά απαιτείται ένα ατέρμονο κύμα μεταναστών. Μόλις σταματήσει η εισροή, η ηλικιακή δομή θα επανέλθει στην αρχική πορεία της.» Η χαμηλότερη εισροή και η μεγαλύτερη ηλικία συνταξιοδότησης θα αποτελούσαν πολύ καλύτερη λύση για τη γήρανση του πληθυσμού.

Έτσι, ακόμη και με βέλτιστα αποτελέσματα, όπως η αποφυγή της ύφεσης, τα οικονομικά επιχειρήματα για τη μετανάστευση μεγάλης κλίμακας είναι δύσκολα καθοριστικά. Επομένως, η ουσία του θέματος είναι πραγματικά ο κοινωνικός αντίκτυπός της. Εδώ, το γνωστό όφελος της πολυμορφίας αντιμετωπίζει το μειονέκτημα του κινδύνου απώλειας κοινωνικής συνοχής.

Ο Ντέιβιντ Γκούντχαρτ, πρώην συντάκτης του περιοδικού Prospect, έχει υποστηρίξει την υπόθεση περιορισμού από μια σοσιαλδημοκρατική άποψη. Ο Γκούντχαρτ δεν παίρνει θέση σχετικά με το αν η πολιτιστική ποικιλομορφία είναι εγγενώς ή ηθικά καλή ή κακή. Απλώς θεωρεί δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να ζουν με το δικό τους είδος και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να έχουν υπόψη αυτή την προτίμηση. Μια στάση laissez-faire για τη σύνθεση του πληθυσμού μιας χώρας είναι εξίσου αδιανόητη, όπως η αδιαφορία για το μέγεθός του.

Για τον Γκούντχαρτ, η ριζοσπαστική εχθρότητα των φιλελευθέρων στους ελέγχους της μετανάστευσης είναι η ατομικιστική τους άποψη για την κοινωνία. Αποτυγχάνοντας να κατανοήσουν την προσκόλληση των ανθρώπων στις εγκατεστημένες κοινότητες, χαρακτηρίζουν εχθρότητα ως προς τη μετανάστευση παράλογη ή ρατσιστική.

Η φιλελεύθερη υπερβολική αισιοδοξία σχετικά με την ευκολία ενσωμάτωσης των μεταναστών προέρχεται από την ίδια πηγή: εάν η κοινωνία δεν είναι παρά μια συλλογή ατόμων, η ένταξη δεν αποτελεί ζήτημα. Φυσικά, λέει ο Γκούντχαρτ, οι μετανάστες δεν πρέπει να εγκαταλείψουν εντελώς τις παραδόσεις τους, αλλά «υπάρχει κάτι που λέγεται κοινωνία» και εάν δεν καταβάλουν καμία προσπάθεια να συμμετάσχουν, οι γηγενείς πολίτες θα δυσκολευτούν να τους θεωρήσουν μέρος της «φανταστικής κοινότητας».

Μια υπερβολικά ταχεία εισροή μεταναστών αποδυναμώνει τους δεσμούς αλληλεγγύης και, μακροπρόθεσμα, εξαλείφει τους συναισθηματικούς δεσμούς που απαιτούνται για τη διατήρηση του κράτους πρόνοιας. «Οι άνθρωποι θα προτιμούν πάντα τις δικές τους οικογένειες και κοινότητες», υποστηρίζει ο Γκούντχαρτ και «είναι καθήκον ενός ρεαλιστικού φιλελευθερισμού να αγωνιστεί για έναν ορισμό της κοινότητας που είναι αρκετά ευρύς ώστε να περιλαμβάνει ανθρώπους από πολλά διαφορετικά υπόβαθρα, χωρίς να είναι τόσο ευρύς ώστε να καταλήξει χωρίς νόημα».

Οι οικονομικοί και πολιτικοί φιλελεύθεροι συναντώνται στην προαγωγή της απεριόριστης μετανάστευσης. Οι οικονομικοί φιλελεύθεροι θεωρούν τα εθνικά σύνορα ως παράλογα εμπόδια στην παγκόσμια ολοκλήρωση των αγορών. Πολλοί πολιτικοί φιλελεύθεροι θεωρούν τα εθνικά κράτη και τις εμπιστοσύνη που εμπνέουν ως εμπόδια στην ευρύτερη πολιτική ένταξη της ανθρωπότητας. Και οι δύο αναφέρονται σε ηθικές υποχρεώσεις που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τα πολιτιστικά και φυσικά όρια των εθνών.

Πρόκειται για την παλαιότερη συζήτηση στις κοινωνικές επιστήμες. Μπορούν οι κοινότητες να δημιουργούνται από την πολιτική και τις αγορές, ή προϋποθέτουν μια προηγούμενη αίσθηση του ανήκειν;

Όπως φαίνεται, όποιος επεξεργάζεται τέτοια θέματα είναι αναγκασμένος να συμφωνήσει με τον Γκούντχαρτ ότι η εθνικότητα, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι κάτι με το οποίο γεννιούνται. Οι αξίες αναπτύσσονται από μια συγκεκριμένη ιστορία και γεωγραφία. Εάν η σύνθεση μιας κοινότητας αλλάξει πολύ γρήγορα, αποκόπτει τους ανθρώπους από τη δική τους ιστορία, καθιστώντας τους χωρίς ρίζες. Το άγχος των φιλελεύθερων να μη φανούν ρατσιστές αποκρύπτει αυτές τις αλήθειες από αυτούς. Μια έκρηξη αυτού που ονομάζεται τώρα λαϊκισμός είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα.

Το πολιτικό συμπέρασμα που πρέπει να συναχθεί είναι κοινότοπο, αλλά αξίζει να επαναληφθεί. Η ανεκτικότητα των λαών στην αλλαγή και την προσαρμογή δεν πρέπει να δοκιμαστεί ως τα όριά της, αν και θα είναι διαφορετικά σε διαφορετικές χώρες. Συγκεκριμένα, η μετανάστευση δεν πρέπει να πιέζεται πολύ, γιατί θα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει εχθρότητα. Οι πολιτικοί που αποτυγχάνουν να «ελέγξουν τα σύνορα» δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη των λαών τους.  

back to top

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Πέταξαν στα σκουπίδια όλα τα έπιπλα του σπιτιού

19 August, 2018

Το περιστατικό έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Το οδόστρωμα θύμιζε έκθεση επίπλων  Κανα...

Χαλκιδική: Συνελήφθη 36χρονος με 5 αναπτήρες κοντά σε περιοχή με πυρκαγιά

19 August, 2018

Ο 36χρονος αλλοδαπός συνελήφθη για εμπρησμό – Εντοπίστηκε σε δασική περιοχή στο Νεοχώρι Χαλκιδικής, κοντά σε πυρκαγιά  ...

Τι είναι το Χατζ που φέρνει εκατομμύρια προσκυνητές στη Μέκκα

19 August, 2018

Το μουσουλμανικό προσκύνημα -γνωστό και ως Χάτζ- ξεκινά σήμερα στη Μέκκα. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακ...

Το ματς που άρχισε με καθυστέρηση 7 λεπτών για έναν απίθανο λόγο

19 August, 2018

Η σέντρα στο παιχνίδι της Παρασκευής ανάμεσα στην Ντέμπρετσεν και την ΜΤΚ για το πρωτάθλημα της Ουγγαρίας καθυστέρησε κα...

Εντοπίστηκε σώα η 21χρονη κολυμβήτρια που αγνοούνταν στην Κύμη

19 August, 2018

Το Λιμενικό την εντόπισε ένα ναυτικό μίλι νότια του λιμενοβραχίονα – Η ίδια υποστήριξε ότι παρασύρθηκε από τα θαλάσια ρε...

Κόνιτσα: Άγνωστοι έκλεψαν 11 εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας από εκκλησία

19 August, 2018

Το περιστατικό έγινε στο χωριό Αγία Βαρβάρα – Οι κάτοικοι κατάλαβαν το περιστατικό χθες και ειδοποίησαν τις αρχές  ...

Τα τρία θέματα που συζήτησαν Μέρκελ και Πούτιν στο Βρανδεμβούργο

19 August, 2018

Εν όψει των πολλών πολύ σοβαρών συγκρούσεων παγκοσμίως, η συνεργασία με τη Ρωσία είναι απαραίτητη, τόνισε η καγκελάριος ...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά και Βόρειο Αιγαίο

19 August, 2018

Δείτε ποιες περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό – Τι συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ...

Γ. Τσίπρας: Καθαρή έξοδος σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα

19 August, 2018

Τη σημασία της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και τις προτεραιότητες της ...

Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης

19 August, 2018

Ο σεισμός έγινε στις 8.45 πμ - Το επίκεντρο βρίσκεται 41 χλμ ανατολικά της Σαντορίνης  Σεισ...

Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδία

19 August, 2018

Σε 357 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις μεγαλύτερες πλημμύρες που έχουν πλήξει εδώ και έναν αιώνα το κρατίδιο Κεράλα ...

Απορρίπτουν την πρόταση του Ολυμπιακού Ουνιόν και Σολδάνο

19 August, 2018

Απορρίπτουν την πρόταση του Ολυμπιακού Ουνιόν και Σολδάνο – NewsbeastΣήμερα δεν υπάρχει γνωστή γιορτήΣύμφωνα με νέο ρεπο...

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον 22χρονο που αγνοείται στο ναυάγιο στις Οινούσσες

19 August, 2018

Άκαρπες παραμένουν μέχρι στιγμή οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του 22χρονου Ελληνοαμερικ...

Πώς φτάσαμε από το Καστελόριζο στο τέλος των μνημονίων

19 August, 2018

Ήταν Οκτώβριος του 2009 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο για να συμμ...

Σε απεργία καλούν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

19 August, 2018

Τρία από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσαν χθες τον πληθυσμό σε απεργία από την προσεχή Τρ...

Έγκλημα στου Φιλοπάππου: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων του 25χρονου

19 August, 2018

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό των τριών δραστών τη...

Νέος ισχυρός σεισμός στο νησί Λομπόκ της Ινδονησίας

19 August, 2018

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε την Κυριακή στο νησί Λομπόκ της Ινδονησίας, όπου ένας σεισμός νωρίτερα αυτόν το μή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CELEBNEWS.GR

oikonomia.gr

CARSNEWS

FIBERNews.GR